Тинејџерка завршила у затвору

Једна 15-огодишња девојка, пореклом са Косова, налази се већ месец дана у затвору у Аустрији јер је под сумњом да је припремала терористички напад.

Свијет 18.06.2018 | 12:20
Тинејџерка завршила у затвору
Девојчица, која живи у Доњој Аустрији, према речима Карла Фишера из тужилаштва Санкт Пелтен, је преко интернет четова хвалила Исламску државу и информисала се о спроводјењу напада отровом.

Једна страна обавештајна служба информисала је аустријске клеге 16. маја да је са ИП адресе у Доњој Аустрији разматрано спровођење терористичког напада. Та ИП адреса локализована је у једном малом месту у региону Мостфиртел, пише бечки дневник "Стандард". Анализом података са ИП адресе, уз помоћ страних обавештајних служби ушло се у траг девојчици, која је смештена 18. маја у истражни притвор. 

Приликом истраге њеног мобилног телефона пронађен је пропагандни материјал Исламске државе. Адвокат девојке, Волфганг Блашиц, је уложио жалбу због истражног притвора и истиче да је његова штићеница у невољу доспела због "хвалисања које не одговара реалности". 

Тинејџерка је од априла преко чет система изнела симпатије према Исламској држави. Она се на социјалним мрежама представљала као мушкарац под именом "Давуд" и користила је и тајне чет групе присталица Исламске државе, разговарајући о плановима за спровођење терористичког напада у Аустрији. Ученица се посебно интересовала за нападе отровом, и то на местима на којима се продају прехрамбени производи. 

Информисала се како користити хемикалију попут "Ејџент Оранж ". Такође се информисала и о путовању из "земље неверника " у земље верника. 

Њен адвокат указао је да девојка, у месту у којем живи важи за аутсајдерку, јер је једина која носи мараму. У школи је због тога била изложена мржњи, додао је он, указујући да је због тога почела да преко интернета тражи пријатеље и тамо наишла на екстремисте. И унутар породице је 15-огодишњакиња, која поседује аустријско држављанство, критикована стално због свог одевања. 

Њени родитељи су пре много година дошли са Косова у Доњу Аустрију, и тамо су се, према речима адвоката, одлично интегрисали, те су важили за лица којима вера није уопште битна. 

Девојчици је 30.маја продужен истражни притвор, што адвокат сматра погрешним потезом, јер је тинејџерка прихватила сарадњу са надлежним властима који треба да јој помогну у ресоцијализацији.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар