Tinejdžerka završila u zatvoru

Jedna 15-ogodišnja devojka, poreklom sa Kosova, nalazi se već mesec dana u zatvoru u Austriji jer je pod sumnjom da je pripremala teroristički napad.

Svijet 18.06.2018 | 12:20
Tinejdžerka završila u zatvoru
Devojčica, koja živi u Donjoj Austriji, prema rečima Karla Fišera iz tužilaštva Sankt Pelten, je preko internet četova hvalila Islamsku državu i informisala se o sprovodjenju napada otrovom.

Jedna strana obaveštajna služba informisala je austrijske klege 16. maja da je sa IP adrese u Donjoj Austriji razmatrano sprovođenje terorističkog napada. Ta IP adresa lokalizovana je u jednom malom mestu u regionu Mostfirtel, piše bečki dnevnik "Standard". Analizom podataka sa IP adrese, uz pomoć stranih obaveštajnih službi ušlo se u trag devojčici, koja je smeštena 18. maja u istražni pritvor. 

Prilikom istrage njenog mobilnog telefona pronađen je propagandni materijal Islamske države. Advokat devojke, Volfgang Blašic, je uložio žalbu zbog istražnog pritvora i ističe da je njegova štićenica u nevolju dospela zbog "hvalisanja koje ne odgovara realnosti". 

Tinejdžerka je od aprila preko čet sistema iznela simpatije prema Islamskoj državi. Ona se na socijalnim mrežama predstavljala kao muškarac pod imenom "Davud" i koristila je i tajne čet grupe pristalica Islamske države, razgovarajući o planovima za sprovođenje terorističkog napada u Austriji. Učenica se posebno interesovala za napade otrovom, i to na mestima na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi. 

Informisala se kako koristiti hemikaliju poput "Ejdžent Oranž ". Takođe se informisala i o putovanju iz "zemlje nevernika " u zemlje vernika. 

Njen advokat ukazao je da devojka, u mestu u kojem živi važi za autsajderku, jer je jedina koja nosi maramu. U školi je zbog toga bila izložena mržnji, dodao je on, ukazujući da je zbog toga počela da preko interneta traži prijatelje i tamo naišla na ekstremiste. I unutar porodice je 15-ogodišnjakinja, koja poseduje austrijsko državljanstvo, kritikovana stalno zbog svog odevanja. 

Njeni roditelji su pre mnogo godina došli sa Kosova u Donju Austriju, i tamo su se, prema rečima advokata, odlično integrisali, te su važili za lica kojima vera nije uopšte bitna. 

Devojčici je 30.maja produžen istražni pritvor, što advokat smatra pogrešnim potezom, jer je tinejdžerka prihvatila saradnju sa nadležnim vlastima koji treba da joj pomognu u resocijalizaciji.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar