Научници открили бактерију која штити од страхова и депресије

Научници са Универзитета у Колораду открили су бактерију која штити мозак од штетног утицаја стреса.

Здравље 18.06.2018 | 11:59
Научници открили бактерију која штити од страхова и депресије
Ако то откриће буде потврђено клиничким истраживањима, биће могуће лечење стреса, посттрауматског поремећаја и страхова - и то пробиотицима, наводи Медикал њуз тудеј.

Научници су, током истраживања, мишевима убризгавли бактерију (мyцобатериyм ваццае), након чега се показало да су животиње, суочене са опасном ситуацијом, биле мање уплашене и показивале мањим ризик од добијања упала или колитиса.

Након неколико недеља од убризгавања бактерије, научници су измерили повећан ниво противупалног протеина у мозгу мишева.

Вредност алармина, протеина одговорног за стрес, била је нижа, док је, истовремено, било више рецептора чија је главна улога да сачувају противупалне особине имуних ћелија мозга.

Научници су се уверили да бактерија блокира утицај стреса, стварајући фенотип у мозгу отпоран на њега. Ако и код људи буде постигнут исти ефекат, то ће имати огроман утицај на бројне неуроинфламаторне болести, наводе научници.

Медикал њуз тудеј пише и о студијама које повезују мозак са цревним бактеријама.

Једна од студија указала је на то да недостатак одређене цревне бактерије може да промени подручја у мозгу која утичу на страхове и депресију, преносе Независне.

Друга студија сугерише да лекови против желудачне киселине могу да утичу на појаву депресије.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар