Жене теже тону у сан

Због лошег сна, жене у већини случајева осећају депресију, љутите су и неповерљиве, потврдило је спроведено истраживање.

Здравље 18.06.2018 | 11:51
Жене теже тону у сан
Женама због физиологије треба више сна него мушкарцима. У супротном, долази до низа психофизичких сметњи. Због лошег сна, оне у већини случајева осећају депресију, љутите су и неповерљиве, потврдило је спроведено истраживање на Институту Дјук у Северној Каролини, којим је руководио психијатар др Едвард Суарез.

- Сан је компликовано стање тела и духа, а таква је и несаница. Неки људи несаницу описују као немогућност уласка у сан док други говоре да брзо утону у сан, али се током ноћи буде и више не могу да заспе. Поједини спавају, али им сан не доноси одмор. Постоји и категорија људи који о сну ништа не говоре, али су дању уморни и поспани - каже др Суарез.

За истраживаче су ови разговори били од непроцењиве важности. Они су особама са проблематичним сном узели узорке крви на анализу и дошли до депримирајућих одговора. Сви су имали неке здравствене тегобе, а жене нарочито. Код њих су дошли до изражаја показатељи ризика за оболевање од шећерне и срчаних болести, док су у психолошком смислу испољавале стање агресије и депресије. Објашњење за овакво понашање жена, др Суарез види у њиховој еманципацији, која их је преоптеретила радом на послу, а није их ослободила обавеза код куће.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар