СДС захтијева укидање акциза

Клуб посланика СДС у Представничком дому ПС БиХ данас ће по хитној процедуру упутити измјене закона које предвиђају стављање ван снаге посљедњег повећања акциза у БиХ. Подршка им је већ стигла од превозника, странака из ФБиХ које су и раније биле против акциза, али и из Клуба ДНС, у коме се налазе и два бивша посланика СДС.

Босна и Херцеговина 18.06.2018 | 08:10
СДС захтијева укидање акциза
Из Удружења за међународни и унутрашњи саобраћај РС свесрдно подржавају приједлог СДС, подсјећајући да су превозници још ранији тражили да посљедње измјене поменутог закона буду стављене ван снаге.

Према ријечима предсједника поменутог удружења Николе Грбића, превозници ће Влади Српске упутити и захтјев да се уведу вињете за странце.

– У том случају, код нас би могао да појефтини трошак регистрације. Дакле, провођењем ове мјере и појефтињењем горива за 18 пфенига  ми бисмо били задовољни – истиче Грбић.

Посланик ДНС у ПС БиХ Јован Вуковљак каже за Српскаинфо да је био против посљедњег повећања акциза, што зачи да подржава и њихово укидање.

– У Клубу још нисмо заузели став. О томе ћу разговарати са колегама Бојићем и Крчмаром, али је чињеница да смо раније сва тројица били против акциза. Политика је луда ствар, не знам какав је став врха странке. Али, ја овог тренутка размишљам овако, то нема везе са изборима јер овај пут нећу бити на посланичкој листи. Нисам баш сигуран да ће предсједник странке Марко Павић дјеловати на нас да промијенимо мишљење, нити сам сигуран да ће СНСД вршити притисак на Павића. То не би било у интересу странке – закључује Вуковљак.

С друге стране, посланица СНСД Милица Марковић каже да ће овај клуб у сриједу, пред почетак сједнице Представничког дома, заузети став о иницијативи СДС.

– Та иницијатива је очито додворавање незадовољиним грађанима који су претходних дана протестовали због високе цијене горива. Они, прије свега, треба да договоре са скупштинском већином чији су дио били на почетку овог мандата, дакле са СДА и ХДЗ, да ли имају већину да такав закон прогурају. Мислим да су им слабе шансе – каже Марковићева.

Акцизе на гориво усвојене су у Парламенту Бих у петом покушају и то на инцијативу влада РС и ФБиХ уз подршку посланика СНСД, ХДЗ, СДА, СББ...који су тада названи  тзв. акцизна коалиција.

Тврдње да ће акцизе помоћи изградњи путева брзо је након усвајања закона пала у воду, јер је откривено да се акцизе уводе као гаранција да ће бити враћени међународни кредити које су владе узеле у претходном периоду, као и за нови аранман код ММФ-а који су склопиле владе Републике Српске и Федерације БиХ.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Дјунта бл

18.06.2018 06:51

Акцизна братија држи у раљама корупције градјане како Републике Српске тако и читаве БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

18.06.2018 06:52

До укидања акциза не мозе доци,и то ви добро знате јер је то био услов за кредит ммф-а,мозда мозе доци до смањења цијене горива,али добро како би сутра написали да снсд-е је гласао против укидања акциза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ренесо

18.06.2018 10:39

Марс у п.м.дјубре црвено,ретардирано и врло врло глупо

Name

Ре

18.06.2018 11:28

А ко их је терао да дижу кредите ммф за исплате паразитских плата оних који ништа не раде а хтели би да добијају плату док седе. Нема више задуживања и условњавање ммфа. Неће ммф да овде одређује цену горива. А пођто више овде неће бити задуживања ммфа неће бити ни даљег условањавања. Сви они који су на платном списку ММФа нека ставе прст на чело и добро се замисле шта раде и ко их плаћа, да ли су уопште заслужили плату.

Name

ВРС

18.06.2018 07:10

Немогу да вијерујем да је ова Марковицка оволико глупа и да се спрда са народом и насом интелигенцијим!!! Па господјо драга ви се вецина снсд, сда, хдз и сбб који сте и доњели тај закон!!! Ву сте вецина, само вама кад одговара!!! Па због цега непреузмете власт на дрзавном нивоу??? Имате вецину, имате тзв акцизну вецину , подрзите сад иницијативу , будите на страни народа, признај те да сте погресили... али ви то несмијете урадити од васег великог баје, добили сте кредит ммф а на рацун акциза, и то несмије реци, признај те народу да народ зна!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

18.06.2018 07:11

Сто пандуревицка не предлози смањење Плата свима сто су на грбаци народа самим Тим неби ни требале акцизе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х

18.06.2018 07:29

Ај говно додиково сути ста је теби снсд урадио добро за народ аамо намете намецу сдс се бори барем да недолази до поскупљена.

Name

Ма ја

18.06.2018 07:42

Па нека предсједник РС смањи свој буџет од преко 10 милиона, нека се одрекне хеликоптера од 9 милиона, нека укину отпремнине од по 30 хиљада по особи, нека се дитектори одрекну савјетника, ...

Name

ре правда

18.06.2018 08:12

Видис друзе да ови хулигани само би себи да грабе. Вристе кад споменес да се смањи њима плата.Овај спомиње хеликоптер, да бог да га он превозио у несреци. Среца да народ види ко кидисе да узме власт. Мањина су, опет це плакати у октобру.

Name

Улица и мотка

18.06.2018 08:54

Тачно и плате треба смањити свим на буџету у целој БИХ. Невеорватно је како опорески обвезници моги изржати пола милиона буџетара, толика кантонална министрства, толике општинске администрације, толике скупиштине и власти на нивоу ентиттета РС и ФБиХ и БИХ у Сарајеву.

Name

Ре

18.06.2018 11:40

Примања политицара треба свести на 2 до 3 просјецне плате, као у вецини европских земаља. У том слуцају не би прелазиле 2.500 КМ. И укинути којекакве привилегије. У Бањалуци одборници, нацелници и сл. Имају цак и бесплатан паркинг. Па зар од великих примања у односу на своје суградјане не могу платити ни паркинг? А пуна им уста развоја града и добробити градјана.

Name

За Ботове

18.06.2018 11:47

Што твој лидер не смањи плате оним малобројним савјетницима?

Name

Ре

18.06.2018 12:21

Какав лимит 2500, о томе могу само да сањају,лимити им је 1500, а просек 2/3 републичког просека=600КМ. А шта ћемо са вишком буџетара-паразита који сисају крва народу, због којих се задужујемо? Послати то све на њиву! Нема хлеба без мотике.

Name

Др.

18.06.2018 12:23

Могу ти општински одборници доћи и пешице пар стотина метара или пар километара, шта ће им паркинг, највеће градске гужве праве они који неће да прошетају ни 500м. И онда се жале на блокаду саобраћаја. Да су ишли пешице, нико их не би блокирао.

Name

ХВИМ

18.06.2018 07:28

Шта кажу Хан, Вигемарк, Инцко и Могерини? Ипак су они представници наших газда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

18.06.2018 08:00

Вас из сзп не пита низаста. Залосно али тако,нити имате програм ,нити људе да спроведу на терену постављене задатке. У вјецу министара сте показали ко сте и ста сте. Саровиц, хињски саље поруке неке а нека казе ста је конкретно уцинио за СРПСКУ. Не мозе од мрзње да изговори њезино име или не смије.Мекетиц у оном Ердогавановом капутицу веци бранитељ бих од бакира. Пандуревицка и екипа су се поломили ко це висе стопирати паре да иду у СРПСКУ. Мислили су да це власт тако изоловати да без финансија падну. Уствари народ сте ви СРПСКЕ казнили а не Додика. Да су финансије имале редован ток не би ни требале ове акцизе. АЛИ нецете то признати. И јос сто је битније НЕ МОЗЕ ДОЦИ до смањења акциза то и сами знате али лазете народ. Нисте ни засјели у власт а ви по старом опет лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:НИКО

18.06.2018 10:31

И остани НИКО и ништа то ти је најбоље.Видимо ми сви да си ти Додиков нетребас се трудити .

Name

Освит

18.06.2018 08:22

Уводење акциза је био услов да би се реализовали медународни кредити за изградњу нових или за плацање обавеза за реализоване пројекте.Назалост власти и Републике Српске и Босне и Херцеговине су тотално нарусили медународно повјерење у БиХ а руководство Републике Српске се налази у потпуној изолацији земаља запада сто је довело до краха ,односно инвестиције фактицки не постоје како домаце тако и стране .У свијету смо постали препознатљиви као земља која извози радну снагу а и за дивно цудо и капитал сто говори све и о Дрзави и политици која је води.Инцијатива за укидање акциза би само додатно услознила сутуацију и објективно слузи само у предизборне сврхе.Ако политицари доиста зеле да поправе пословни амбијент нека покрену инцијативу да се смањи број прекобројне администрације, неке смање примања у администрацији до мјере да се у њој не купују радна мјеста сто је сада пракса.Цијене и квалитет услуга телеком оператера су јос увјек највеце у региону,цијене љекова у односу на Србију такоде .Исцрпљивање опзиције на инцијативу која неце проци је беспотребно и боље је да своју активност усмјере на евидентни криминал и корупцију и подрску постојецим оправданим протестима градана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Освит

18.06.2018 09:16

Коментар на мјесту, ниста ни додати ни одузети.

Name

Лија

18.06.2018 08:33

Неће се укинути док се не формира већина на нивоу тзв беиха. Ово је још један од предизборних трикова. Обзиром да ће, сасвим је сигурно, доћи на власт на свим нивоима, ево прилике да послије октобра, ови који народу обећају боље, укину све што није до сада ваљало, а тога је било и превише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

18.06.2018 09:55

Тоооооооооооооо, само фрка , дајте , ви сте опозиција , ви имате слободу да правите фку, што би рекао кандидат за РС , слобода је само у природи, зна се гдје је трава , гдје је поток, гдје ријека тече. Аналогно томе , зна се гдје се прави фрка, парламент и улица , дајте опозиција мало живости. ПРАВДА ЗА ДАВИДА = ПРАВДА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко Цацановиц

18.06.2018 11:40

Смањите цијену воде и канализације у Бијељини господо из СДС.

ОДГОВОРИТЕ