SDS zahtijeva ukidanje akciza

Klub poslanika SDS u Predstavničkom domu PS BiH danas će po hitnoj proceduru uputiti izmjene zakona koje predviđaju stavljanje van snage posljednjeg povećanja akciza u BiH. Podrška im je već stigla od prevoznika, stranaka iz FBiH koje su i ranije bile protiv akciza, ali i iz Kluba DNS, u kome se nalaze i dva bivša poslanika SDS.

Bosna i Hercegovina 18.06.2018 | 08:10
SDS zahtijeva ukidanje akciza
Iz Udruženja za međunarodni i unutrašnji saobraćaj RS svesrdno podržavaju prijedlog SDS, podsjećajući da su prevoznici još raniji tražili da posljednje izmjene pomenutog zakona budu stavljene van snage.

Prema riječima predsjednika pomenutog udruženja Nikole Grbića, prevoznici će Vladi Srpske uputiti i zahtjev da se uvedu vinjete za strance.

– U tom slučaju, kod nas bi mogao da pojeftini trošak registracije. Dakle, provođenjem ove mjere i pojeftinjenjem goriva za 18 pfeniga  mi bismo bili zadovoljni – ističe Grbić.

Poslanik DNS u PS BiH Jovan Vukovljak kaže za Srpskainfo da je bio protiv posljednjeg povećanja akciza, što zači da podržava i njihovo ukidanje.

– U Klubu još nismo zauzeli stav. O tome ću razgovarati sa kolegama Bojićem i Krčmarom, ali je činjenica da smo ranije sva trojica bili protiv akciza. Politika je luda stvar, ne znam kakav je stav vrha stranke. Ali, ja ovog trenutka razmišljam ovako, to nema veze sa izborima jer ovaj put neću biti na poslaničkoj listi. Nisam baš siguran da će predsjednik stranke Marko Pavić djelovati na nas da promijenimo mišljenje, niti sam siguran da će SNSD vršiti pritisak na Pavića. To ne bi bilo u interesu stranke – zaključuje Vukovljak.

S druge strane, poslanica SNSD Milica Marković kaže da će ovaj klub u srijedu, pred početak sjednice Predstavničkog doma, zauzeti stav o inicijativi SDS.

– Ta inicijativa je očito dodvoravanje nezadovoljinim građanima koji su prethodnih dana protestovali zbog visoke cijene goriva. Oni, prije svega, treba da dogovore sa skupštinskom većinom čiji su dio bili na početku ovog mandata, dakle sa SDA i HDZ, da li imaju većinu da takav zakon proguraju. Mislim da su im slabe šanse – kaže Markovićeva.

Akcize na gorivo usvojene su u Parlamentu Bih u petom pokušaju i to na incijativu vlada RS i FBiH uz podršku poslanika SNSD, HDZ, SDA, SBB...koji su tada nazvani  tzv. akcizna koalicija.

Tvrdnje da će akcize pomoći izgradnji puteva brzo je nakon usvajanja zakona pala u vodu, jer je otkriveno da se akcize uvode kao garancija da će biti vraćeni međunarodni krediti koje su vlade uzele u prethodnom periodu, kao i za novi aranman kod MMF-a koji su sklopile vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

(BN/Srpskainfo)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Djunta bl

18.06.2018 06:51

Akcizna bratija drži u raljama korupcije gradjane kako Republike Srpske tako i čitave BiH!

ODGOVORITE
Name

Neso Republika Srpska

18.06.2018 06:52

Do ukidanja akciza ne moze doci,i to vi dobro znate jer je to bio uslov za kredit mmf-a,mozda moze doci do smanjenja cijene goriva,ali dobro kako bi sutra napisali da snsd-e je glasao protiv ukidanja akciza!

ODGOVORITE
Name

Reneso

18.06.2018 10:39

Mars u p.m.djubre crveno,retardirano i vrlo vrlo glupo

Name

Re

18.06.2018 11:28

A ko ih je terao da dižu kredite mmf za isplate parazitskih plata onih koji ništa ne rade a hteli bi da dobijaju platu dok sede. Nema više zaduživanja i uslovnjavanje mmfa. Neće mmf da ovde određuje cenu goriva. A pođto više ovde neće biti zaduživanja mmfa neće biti ni daljeg uslovanjavanja. Svi oni koji su na platnom spisku MMFa neka stave prst na čelo i dobro se zamisle šta rade i ko ih plaća, da li su uopšte zaslužili platu.

Name

VRS

18.06.2018 07:10

Nemogu da vijerujem da je ova Markovicka ovoliko glupa i da se sprda sa narodom i nasom inteligencijim!!! Pa gospodjo draga vi se vecina snsd, sda, hdz i sbb koji ste i donjeli taj zakon!!! Vu ste vecina, samo vama kad odgovara!!! Pa zbog cega nepreuzmete vlast na drzavnom nivou??? Imate vecinu, imate tzv akciznu vecinu , podrzite sad inicijativu , budite na strani naroda, priznaj te da ste pogresili... ali vi to nesmijete uraditi od vaseg velikog baje, dobili ste kredit mmf a na racun akciza, i to nesmije reci, priznaj te narodu da narod zna!!!

ODGOVORITE
Name

Pravda

18.06.2018 07:11

Sto pandurevicka ne predlozi smanjenje Plata svima sto su na grbaci naroda samim Tim nebi ni trebale akcize

ODGOVORITE
Name

H

18.06.2018 07:29

Aj govno dodikovo suti sta je tebi snsd uradio dobro za narod aamo namete namecu sds se bori barem da nedolazi do poskupljena.

Name

Ma ja

18.06.2018 07:42

Pa neka predsjednik RS smanji svoj budžet od preko 10 miliona, neka se odrekne helikoptera od 9 miliona, neka ukinu otpremnine od po 30 hiljada po osobi, neka se ditektori odreknu savjetnika, ...

Name

re pravda

18.06.2018 08:12

Vidis druze da ovi huligani samo bi sebi da grabe. Vriste kad spomenes da se smanji njima plata.Ovaj spominje helikopter, da bog da ga on prevozio u nesreci. Sreca da narod vidi ko kidise da uzme vlast. Manjina su, opet ce plakati u oktobru.

Name

Ulica i motka

18.06.2018 08:54

Tačno i plate treba smanjiti svim na budžetu u celoj BIH. Neveorvatno je kako oporeski obveznici mogi izržati pola miliona budžetara, tolika kantonalna ministrstva, tolike opštinske administracije, tolike skupištine i vlasti na nivou entitteta RS i FBiH i BIH u Sarajevu.

Name

Re

18.06.2018 11:40

Primanja politicara treba svesti na 2 do 3 prosjecne plate, kao u vecini evropskih zemalja. U tom slucaju ne bi prelazile 2.500 KM. I ukinuti kojekakve privilegije. U Banjaluci odbornici, nacelnici i sl. Imaju cak i besplatan parking. Pa zar od velikih primanja u odnosu na svoje sugradjane ne mogu platiti ni parking? A puna im usta razvoja grada i dobrobiti gradjana.

Name

Za Botove

18.06.2018 11:47

Što tvoj lider ne smanji plate onim malobrojnim savjetnicima?

Name

Re

18.06.2018 12:21

Kakav limit 2500, o tome mogu samo da sanjaju,limiti im je 1500, a prosek 2/3 republičkog proseka=600KM. A šta ćemo sa viškom budžetara-parazita koji sisaju krva narodu, zbog kojih se zadužujemo? Poslati to sve na njivu! Nema hleba bez motike.

Name

Dr.

18.06.2018 12:23

Mogu ti opštinski odbornici doći i pešice par stotina metara ili par kilometara, šta će im parking, najveće gradske gužve prave oni koji neće da prošetaju ni 500m. I onda se žale na blokadu saobraćaja. Da su išli pešice, niko ih ne bi blokirao.

Name

HVIM

18.06.2018 07:28

Šta kažu Han, Vigemark, Incko i Mogerini? Ipak su oni predstavnici naših gazda.

ODGOVORITE
Name

niko

18.06.2018 08:00

Vas iz szp ne pita nizasta. Zalosno ali tako,niti imate program ,niti ljude da sprovedu na terenu postavljene zadatke. U vjecu ministara ste pokazali ko ste i sta ste. Sarovic, hinjski salje poruke neke a neka kaze sta je konkretno ucinio za SRPSKU. Ne moze od mrznje da izgovori njezino ime ili ne smije.Meketic u onom Erdogavanovom kaputicu veci branitelj bih od bakira. Pandurevicka i ekipa su se polomili ko ce vise stopirati pare da idu u SRPSKU. Mislili su da ce vlast tako izolovati da bez finansija padnu. Ustvari narod ste vi SRPSKE kaznili a ne Dodika. Da su finansije imale redovan tok ne bi ni trebale ove akcize. ALI necete to priznati. I jos sto je bitnije NE MOZE DOCI do smanjenja akciza to i sami znate ali lazete narod. Niste ni zasjeli u vlast a vi po starom opet lazi.

ODGOVORITE
Name

Re:NIKO

18.06.2018 10:31

I ostani NIKO i ništa to ti je najbolje.Vidimo mi svi da si ti Dodikov netrebas se truditi .

Name

Osvit

18.06.2018 08:22

Uvodenje akciza je bio uslov da bi se realizovali medunarodni krediti za izgradnju novih ili za placanje obaveza za realizovane projekte.Nazalost vlasti i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine su totalno narusili medunarodno povjerenje u BiH a rukovodstvo Republike Srpske se nalazi u potpunoj izolaciji zemalja zapada sto je dovelo do kraha ,odnosno investicije fakticki ne postoje kako domace tako i strane .U svijetu smo postali prepoznatljivi kao zemlja koja izvozi radnu snagu a i za divno cudo i kapital sto govori sve i o Drzavi i politici koja je vodi.Incijativa za ukidanje akciza bi samo dodatno usloznila sutuaciju i objektivno sluzi samo u predizborne svrhe.Ako politicari doista zele da poprave poslovni ambijent neka pokrenu incijativu da se smanji broj prekobrojne administracije, neke smanje primanja u administraciji do mjere da se u njoj ne kupuju radna mjesta sto je sada praksa.Cijene i kvalitet usluga telekom operatera su jos uvjek najvece u regionu,cijene ljekova u odnosu na Srbiju takode .Iscrpljivanje opzicije na incijativu koja nece proci je bespotrebno i bolje je da svoju aktivnost usmjere na evidentni kriminal i korupciju i podrsku postojecim opravdanim protestima gradana.

ODGOVORITE
Name

re Osvit

18.06.2018 09:16

Komentar na mjestu, nista ni dodati ni oduzeti.

Name

Лија

18.06.2018 08:33

Неће се укинути док се не формира већина на нивоу тзв беиха. Ово је још један од предизборних трикова. Обзиром да ће, сасвим је сигурно, доћи на власт на свим нивоима, ево прилике да послије октобра, ови који народу обећају боље, укину све што није до сада ваљало, а тога је било и превише.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

18.06.2018 09:55

Toooooooooooooo, samo frka , dajte , vi ste opozicija , vi imate slobodu da pravite fku, što bi rekao kandidat za RS , sloboda je samo u prirodi, zna se gdje je trava , gdje je potok, gdje rijeka teče. Analogno tome , zna se gdje se pravi frka, parlament i ulica , dajte opozicija malo živosti. PRAVDA ZA DAVIDA = PRAVDA ZA SVE GRAĐANE BIH.

ODGOVORITE
Name

Marinko Cacanovic

18.06.2018 11:40

Smanjite cijenu vode i kanalizacije u Bijeljini gospodo iz SDS.

ODGOVORITE