СП: Ослободите Месија!

Ослободите себе. . .

Фудбал 18.06.2018 | 23:30
СП: Ослободите Месија!
Фудбалска планета је пожурила да констатује: прво коло Светског првенства крунски је доказ да је Кристијано Роналдо већи од Лионела Месија. Роналдо је малтене сам донео Португалцима 3:3 против велесиле каква је Шпанија, Меси није могао да реши ни малени Исланд. Све је јасно.

Али, да ли је баш тако?

Фудбал је тимска игра у којој појединци праве разлику, али објективно не могу ништа сами. Роналдо, ма како то изгледало оку фудбалског лаика, није био сам у судару са Шпанијом. Он је лопту добијао у последњој трећини терена. Мајстор какав јесте увек је то умео да искористи. Да ли је изнудио пенал, или постигао гол свеједно је. Он је највећи зато што не прави грешке. Скоро сваки потез који је повукао на терену био је најбоље могуће решење у том тренутку.

А Меси? Меси је оку фудбалског аналфабете изгледао као прочитан играч, који не може да као Роналдо сам направи нешто ни из чега. И да, јасно је да је Роналдо имао боље вече него Меси на старту Мундијала, али да ли је баш Лео једини кривац за то. Ако погледате опет утакмицу у Москви видећете да је Барселонин ас сваки пут кад је добио лопту испред себе имао двојицу чувара. Дешавало се и да им се врло брзо прирдружи и трећи, некад и четврти. Никад брисан простор да покаже себе у пуној брзини, када је најопаснији. Меси је био принуђен да је рола лево, па десно, опет лево, још мало лево… Па онда да шутне кроз шуму ногу.

Неко ће рећи да је могао да у игру укључи и остале саиграче, али чињеница је и да му се нико од њих баш није нудио. Приметили су то и аргентински медији, па иако је Меси промашио пенал који је можда могао да Гаучосима донесе победу за реми од 1:1 криве друге играче. Кларин рецимо именује Хавијера Маскерана и Николаса Отамендија, пошто су они највише држали лопту по ногама и правилу били преспори у пасу, па су Исланђани увек имали времена да се наместе у блок испред – Месија пре свих.

Критика није поштеђен ни селецтор Хорхе Сампаоли. Никоме није јасно зашто је одлучио да против Исланда – очекивано оријентисаног пре свега ка одбрани свог гола – на терен изађе са двојицом задњих везних: Маскераном и Лукасом Биљом?

Наравно, присетиће се многи како је Дијего Армандо Марадона на Мундијалу 1986. наслагао иза себе малтене читав тим Енглеске и питаће зашто то и Меси није урадио, али такви голови не падају сваки дан нити је то реално очекивати. Ако Аргентина жели до борбе за медаљу мораће неко да се придружи Месију, као што је пре четири године – када су Гаучоси стигли до финала, многи то некако заборављају  - био Анхел Ди Марија.

Против Исланда нешто је по уласку са клупе покушавао само Кристијан Павон, али је он играо ван своје позиције, на левом крилу. Борбени и врло мудра Исланђани то тада су већ угушили Месија. Није им било толико тешко имајући у виду да су помогли и његови саиграчи. Чим би се лопта нашла у Леовом ногама они би се само склонили на страну. Као у кошарци кад саиграчи оставе најбољег да игра један на један. Само што у фудбалу то не иде тако. Месија су реално саиграчи оставили на цедилу. И тако свих 90 минута.

Оле зато апелује.

“Ослоботе Месија. Ослободите себе”.

Само, изгледа да то уопште није лако у Аргентини. И чак ће мањи проблем бити ако се буде дошло до групне фазе. Треба прво проћи групу. Ту ће сви бити затворени против Гаучоса.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар