SP: Oslobodite Mesija!

Oslobodite sebe. . .

Fudbal 18.06.2018 | 23:30
SP: Oslobodite Mesija!
Fudbalska planeta je požurila da konstatuje: prvo kolo Svetskog prvenstva krunski je dokaz da je Kristijano Ronaldo veći od Lionela Mesija. Ronaldo je maltene sam doneo Portugalcima 3:3 protiv velesile kakva je Španija, Mesi nije mogao da reši ni maleni Island. Sve je jasno.

Ali, da li je baš tako?

Fudbal je timska igra u kojoj pojedinci prave razliku, ali objektivno ne mogu ništa sami. Ronaldo, ma kako to izgledalo oku fudbalskog laika, nije bio sam u sudaru sa Španijom. On je loptu dobijao u poslednjoj trećini terena. Majstor kakav jeste uvek je to umeo da iskoristi. Da li je iznudio penal, ili postigao gol svejedno je. On je najveći zato što ne pravi greške. Skoro svaki potez koji je povukao na terenu bio je najbolje moguće rešenje u tom trenutku.

A Mesi? Mesi je oku fudbalskog analfabete izgledao kao pročitan igrač, koji ne može da kao Ronaldo sam napravi nešto ni iz čega. I da, jasno je da je Ronaldo imao bolje veče nego Mesi na startu Mundijala, ali da li je baš Leo jedini krivac za to. Ako pogledate opet utakmicu u Moskvi videćete da je Barselonin as svaki put kad je dobio loptu ispred sebe imao dvojicu čuvara. Dešavalo se i da im se vrlo brzo prirdruži i treći, nekad i četvrti. Nikad brisan prostor da pokaže sebe u punoj brzini, kada je najopasniji. Mesi je bio prinuđen da je rola levo, pa desno, opet levo, još malo levo… Pa onda da šutne kroz šumu nogu.

Neko će reći da je mogao da u igru uključi i ostale saigrače, ali činjenica je i da mu se niko od njih baš nije nudio. Primetili su to i argentinski mediji, pa iako je Mesi promašio penal koji je možda mogao da Gaučosima donese pobedu za remi od 1:1 krive druge igrače. Klarin recimo imenuje Havijera Maskerana i Nikolasa Otamendija, pošto su oni najviše držali loptu po nogama i pravilu bili prespori u pasu, pa su Islanđani uvek imali vremena da se nameste u blok ispred – Mesija pre svih.

Kritika nije pošteđen ni selector Horhe Sampaoli. Nikome nije jasno zašto je odlučio da protiv Islanda – očekivano orijentisanog pre svega ka odbrani svog gola – na teren izađe sa dvojicom zadnjih veznih: Maskeranom i Lukasom Biljom?

Naravno, prisetiće se mnogi kako je Dijego Armando Maradona na Mundijalu 1986. naslagao iza sebe maltene čitav tim Engleske i pitaće zašto to i Mesi nije uradio, ali takvi golovi ne padaju svaki dan niti je to realno očekivati. Ako Argentina želi do borbe za medalju moraće neko da se pridruži Mesiju, kao što je pre četiri godine – kada su Gaučosi stigli do finala, mnogi to nekako zaboravljaju  - bio Anhel Di Marija.

Protiv Islanda nešto je po ulasku sa klupe pokušavao samo Kristijan Pavon, ali je on igrao van svoje pozicije, na levom krilu. Borbeni i vrlo mudra Islanđani to tada su već ugušili Mesija. Nije im bilo toliko teško imajući u vidu da su pomogli i njegovi saigrači. Čim bi se lopta našla u Leovom nogama oni bi se samo sklonili na stranu. Kao u košarci kad saigrači ostave najboljeg da igra jedan na jedan. Samo što u fudbalu to ne ide tako. Mesija su realno saigrači ostavili na cedilu. I tako svih 90 minuta.

Ole zato apeluje.

“Oslobote Mesija. Oslobodite sebe”.

Samo, izgleda da to uopšte nije lako u Argentini. I čak će manji problem biti ako se bude došlo do grupne faze. Treba prvo proći grupu. Tu će svi biti zatvoreni protiv Gaučosa.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar