СП: Један шут, два гола и три бода Хрватске!

Лош меч, али важна победа Хрватске на старту Мундијала! Фудбалери Хрватске остварили су важну победу на старту Мундијала у оквиру групе Д, пошто су са 2:0 савладали селекцију Нигерије.  Хрвати са осмехом прихватили поклоне Нигерије. Аутогол и пенал после корнера, за избијање на прво место у групи "Д".  

Фудбал 16.06.2018 | 23:10
СП: Један шут, два гола и три бода Хрватске!
Зрело, паметно, лагано - Хрвати могу много! Нигерија је била прелак залогај за Коцкасте у Калињинграду - 2:0.

Хрвати нису блистали у Калињинграду, штавише одиграли су веома слабо, али су и тако успели да буду бољи од индиспонираних Нигеријаца и искористе кикс Аргентине.

’Гаучоси’ су изненађујуће ремизирали са Исландом у првом сусрету, па екипа Златка Далића има добру шансу да заврши као прва у групи.

Утакмица у Калињинграду требало је да нам донесе добар фудбал, али смо за исти остали ускраћени у првих 45 минута. Хрвати су, под притиском да су фаворити, тешко успевали да креирају добре прилике, док су се ’Супер орлови’ определили за полуконтре и контре.

Екипа Златка Далића је неколико пута припретила са дистанце, али је након нешто више од пола сата игре ипак успела да стигне до вођства, иако у првом делу ниједна екипа није имала шут у оквир гола.

Након корнера Луке Модрића са десне стране, Марио Манџукић се бацио у петерцу и захватио лопту главом која је, на путу закачила ривала и завршила у мрежу – аутогол је постигао Етебо.

Нигерија је већ у следећем нападу могла да узврати, Одион Игало није успео, да би најбољу шансу за ову афричку селекцију пропустио Алекс Ивоби у финишу полувремена. Везиста Арсенала је из прве ухватио одбитак и опалио га голу Данијела Субашића, али је испред њега сјајно изблокирао Дејан Ловрен и Хрватима сачувао минималну предност пред одмор.

Друго полувреме почело је очекиваном офанзивом ’Супер орлова’, али осим спорадичних покушаја Виктора Мозеса, није било превише узбуђења. Хрвати су постепено успостављали контролу и у у 72. минуту успели да преломе отпор ривала.

Поново је изузетну одлуку донео судија Сандро Ричи, када је код корнера видео да је Еконг оборио Манџукића и показао на белу тачку. Сигуран извођач најстроже казне био је капитен Модрић, пославши лопту у једну, а голмана у другу страну.

До краја сусрета је само резервиста Матео Ковачић пропустио да увећа тријумф, али суседи сигурно неће бити незадовољни ни овим резултатом.

У следећем колу 'Коцкасти' се у четвртак састају баш са Аргентинцима, док ће Нигеријци на мегдан Исланду дан касније.

Хрватска је искористила реми Аргентине и Исланда за прво место у групи "Д" после 1. кола!

"Ватрени" у Калињинграду нису бриљирали, али су одиграли чврсто и сигурно у одбрани, имали ангажовани везни ред који ни у једном тренутку Нигерији није дозволио да се разигра, а истовремено су имали довољно среће да после два корнера - индиректно дођу до два гола.

После ударца Ребића главом, па Манџукића ногом, Етебо је матирао свог голмана Узоха у 32. минуту, да би Лука Модрић у 72. Искористио нови кикс одбране "супер орлова".

Обгрлио је неспретни Еконг са обе руке нападача Јувентуса, а арбитар из Бразила без двоумљења (и без асистенције ВАР технологије), показао на "белу тачку". Из првог од укупно два шута у оквир гола, Хрватска је потврдила победу и налази се у одличној позицији пред наставак такмичења.

У наредном колу ипак игра против Аргентине…

ХРВАТСКА - НИГЕРИЈА 2:0 (1:0)

Селектор Златко Далић извео је вероватно најофанзивнији могући састав са Ребићем и Перишићем по крилима, а Крамарићем иза Манџукића, док су Лука Модрић и Иван Ракитић били "најдефанзивнији" играчи везног реда. Ипак, "коцкасти" су играли опрезно на почетку меча и нису желели да Нигерија казни њихову отвореност из контре...

Видели смо продоре Ребића и Перишића, добар шут Крамарића са тридесетак метара преко гола, док Нигеријци нису могли да дођу до гола Субашића.

Када би имали лопту - покретни везни ред Хрватске би им пресингом онемогућавао да играју фудбал, удаљавао их од гола, а очигледно да су "коцкасти" добро скаутирали ривала и проучили све њихове слабости. Једна од њих јесу и прекиди!

После једног из десног угла у првом полувремену, и карамбола на пет метара, Етебо је убацио лопту у своју мрежу, да би у другом полувремену, са супротне стране, Еконг користио претерану силу како би зауставио Манџукића да употреби своје највеће оружје - скок.

Лука Модрић је преузео одговорност за 13. гол у дресу репрезентације, док је једина опасност на мечу виђена још у надокнади времена када је Матео Ковачић ушао у игру.

Свежији везни фудбалер прошао је по десној страни, спустио се ка голу Узоха, али му је више додао лопту него што је шутирао. Ипак, и то је било опасније од свега што је Нигерија показала на данашњем мечу у ком је била потпуно безопасна.

Премијерни наступ хрватске селекције на Мундијалу у Русији није донео спектакуларан фудбал, али је показао да наше западне комшије и те како имају неопходну мирноћу и рутину у игри, те да с правом гаје велике амбиције на овом шампионату. Не треба да подсећамо на класу фудбалера као што су Ракитић, Модрић или Манџукић, све су то прекаљени првотимци водећих европских тимова, које поприлично анонимни селектор Златко Далић, упркос критикама, врло умешно води.

Нигерија се испрсила, пробала да што скупље прода кожу фавориту, али је касно упалила и почела да игра фудбал тек у других 45 минута. За страх и кукавичлук у првом делу Суперорлови су кажњени на крају поразом од 2:0, а за њега се најпре побринуо њихов првотимац Огенекаро Етебо, који се није снашао у 32. минуту после ударца главом Манџукића, када се лопта од њега одбила иза леђа нигеријског голмана.

Био је то тренутак велике радости за Хрвате који им је знатно олакшао посао на овом мечу.

Заслужила је Хрватска тај гол и укупну победу јер је током целог меча била мирна и лагана. Растрчана. Њихов селектор је од првог минута извео најофанзивнији могући тим са Ракитићем и Модрићем као "осигурачима" и четворицом изузетно офанзивних играча Ребићем, Крамарићем, Перишићем и Манџукићемкоји је био просто феномелан вечерас. Још једном је нападач Јувентуса показао колико је јак на лопти, у дуелу, колико је борбен и користан за тим и колико би могао да буде вођа ове сјајне репрезентације на шампионату који је почео. Није се вечерас уписао у стрелце, а можда је чаролију сачувао за четвртак и дерби с Аргентином.

Одлично је хрватски Супер Марио играо вечерас, а прилике које су Хрвати имали на овом мечу биле су махом плод његових заслуга.

Лепо је на почетку оставио лопту Перишићу, овај замало био непрецизан, а поред гола који је пао његовом заслугом, пропустио је и добру шансу у самој завршници првог дела. Одличну прилику у том делу имао је и Крамарић када га је проиграо Ракитић, а овај био замало непрецизан главом. Нисмо доста тога видели у првом делу, Нигерија је посебно подбацила, пошто за 45 минута није ни загрејала дланове голману Субашићу.

Тргли су се Африканци у наставку. Тренер Немац Гернот Рор пробао је да размрда игру свог тима убацивањем искусног Ахмеда Мусе, али и поред великог поседа лопте било је просто немогуће да Нигерија приђе голу Хрватске. Све су Ватрени похапсили, сваки улазак у својих 16 метара осујетили, а из брзих контри преко Ребића и Перишића на боковима претили на другој страни.

Окршај у Калињинграду дефинитивно је одлучен у 72. минуту, након што је приликом корнера Трост Еконгрукама задржао Манџукића, а главни арбитар Бразилац Сандро Ричи одмах показао на белу тачку. Лука Модрић није дозволио себи кикс као Меси данас против Исланда, лагано је нациљао и послао голмана Узоха у другу страну за коначних 2:0.

Био је то детаљ који је "спаковао" ову утакмицу потпуно. Имали су Нигеријци прилику за почасни гол у самој завршници, али је покушај Виктора Мозеса из добре позиције изблокирала вечерас јако добра одбрана Ватрених. 

Уз ону победу Русије на старту над Саудијском Арабијом (5:0) само је још Хрватска вечерас приказала рутину и лакоћу побеђивања без обзира на квалитет Нигерије. Коцкасти су после првог кола лидери у својој групи, па ће у сјајној атмосфери сачекати четвртак и дерби против Месија и Аргентине. Имаће пулени Златка Далића знатно лакши посао од ривала, јер ће моћи да играју своју игру, ову од вечерас, да чекају противника и кажњавају га из контри.

То је Хрватска која може много у Русији. Ако овако настави...

Светско првенство – група Д:
Хрватска – Нигерија 2:0 (1:0)
(Етебо 32аг, Модрић 71п)

Калињинград
стадион: Арена Балтика
број гледалаца: 35.000
судије: Сандро Ричи (Бразил), Емерсон Де Карваљо (Бразил), Марсело Ван Гасе (Бразил), Антонио Матео Лахос (Шпанија)

Хрватска (4-2-3-1): Субашић – Врсаљко, Вида, Ловрен, Стринић – Ракитић, Модрић – Ребић (Ковачић 78), Крамарић (Брозовић 60), Перишић – Манџукић (Пјаца 85)

Нигерија (4-3-3): Узохо – Балогун, Еконг, Шеху, Идову – Етебо, Ендиди, Оби Микел (Нванкво 88) – Мозес, Ивоби (Муса 62), Игало (Ихеначо 73)

Светско првенство – група Д:

Аргентина – Исланд 1:1 (1:1)
(Агуеро 19 – Финбогасон 24)

Хрватска – Нигерија 2:0 (1:0)
(Етебо 32аг, Модрић 71п)

Табела:

1. Хрватска 1 1 0 0 2:0 3 
2. Исланд 1 0 1 0 1:1 1 
3. Аргентина 1 0 1 0 1:1 1 
4. Нигерија 1 0 0 1 0:2 0

Следеће коло (21. и 22. јун): Аргентина - Хрватска, Нигерија - Исланд.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар