SP: Jedan šut, dva gola i tri boda Hrvatske!

Loš meč, ali važna pobeda Hrvatske na startu Mundijala! Fudbaleri Hrvatske ostvarili su važnu pobedu na startu Mundijala u okviru grupe D, pošto su sa 2:0 savladali selekciju Nigerije.  Hrvati sa osmehom prihvatili poklone Nigerije. Autogol i penal posle kornera, za izbijanje na prvo mesto u grupi "D".  

Fudbal 16.06.2018 | 23:10
SP: Jedan šut, dva gola i tri boda Hrvatske!
Zrelo, pametno, lagano - Hrvati mogu mnogo! Nigerija je bila prelak zalogaj za Kockaste u Kalinjingradu - 2:0.

Hrvati nisu blistali u Kalinjingradu, štaviše odigrali su veoma slabo, ali su i tako uspeli da budu bolji od indisponiranih Nigerijaca i iskoriste kiks Argentine.

’Gaučosi’ su iznenađujuće remizirali sa Islandom u prvom susretu, pa ekipa Zlatka Dalića ima dobru šansu da završi kao prva u grupi.

Utakmica u Kalinjingradu trebalo je da nam donese dobar fudbal, ali smo za isti ostali uskraćeni u prvih 45 minuta. Hrvati su, pod pritiskom da su favoriti, teško uspevali da kreiraju dobre prilike, dok su se ’Super orlovi’ opredelili za polukontre i kontre.

Ekipa Zlatka Dalića je nekoliko puta pripretila sa distance, ali je nakon nešto više od pola sata igre ipak uspela da stigne do vođstva, iako u prvom delu nijedna ekipa nije imala šut u okvir gola.

Nakon kornera Luke Modrića sa desne strane, Mario Mandžukić se bacio u petercu i zahvatio loptu glavom koja je, na putu zakačila rivala i završila u mrežu – autogol je postigao Etebo.

Nigerija je već u sledećem napadu mogla da uzvrati, Odion Igalo nije uspeo, da bi najbolju šansu za ovu afričku selekciju propustio Aleks Ivobi u finišu poluvremena. Vezista Arsenala je iz prve uhvatio odbitak i opalio ga golu Danijela Subašića, ali je ispred njega sjajno izblokirao Dejan Lovren i Hrvatima sačuvao minimalnu prednost pred odmor.

Drugo poluvreme počelo je očekivanom ofanzivom ’Super orlova’, ali osim sporadičnih pokušaja Viktora Mozesa, nije bilo previše uzbuđenja. Hrvati su postepeno uspostavljali kontrolu i u u 72. minutu uspeli da prelome otpor rivala.

Ponovo je izuzetnu odluku doneo sudija Sandro Riči, kada je kod kornera video da je Ekong oborio Mandžukića i pokazao na belu tačku. Siguran izvođač najstrože kazne bio je kapiten Modrić, poslavši loptu u jednu, a golmana u drugu stranu.

Do kraja susreta je samo rezervista Mateo Kovačić propustio da uveća trijumf, ali susedi sigurno neće biti nezadovoljni ni ovim rezultatom.

U sledećem kolu 'Kockasti' se u četvrtak sastaju baš sa Argentincima, dok će Nigerijci na megdan Islandu dan kasnije.

Hrvatska je iskoristila remi Argentine i Islanda za prvo mesto u grupi "D" posle 1. kola!

"Vatreni" u Kalinjingradu nisu briljirali, ali su odigrali čvrsto i sigurno u odbrani, imali angažovani vezni red koji ni u jednom trenutku Nigeriji nije dozvolio da se razigra, a istovremeno su imali dovoljno sreće da posle dva kornera - indirektno dođu do dva gola.

Posle udarca Rebića glavom, pa Mandžukića nogom, Etebo je matirao svog golmana Uzoha u 32. minutu, da bi Luka Modrić u 72. Iskoristio novi kiks odbrane "super orlova".

Obgrlio je nespretni Ekong sa obe ruke napadača Juventusa, a arbitar iz Brazila bez dvoumljenja (i bez asistencije VAR tehnologije), pokazao na "belu tačku". Iz prvog od ukupno dva šuta u okvir gola, Hrvatska je potvrdila pobedu i nalazi se u odličnoj poziciji pred nastavak takmičenja.

U narednom kolu ipak igra protiv Argentine…

HRVATSKA - NIGERIJA 2:0 (1:0)

Selektor Zlatko Dalić izveo je verovatno najofanzivniji mogući sastav sa Rebićem i Perišićem po krilima, a Kramarićem iza Mandžukića, dok su Luka Modrić i Ivan Rakitić bili "najdefanzivniji" igrači veznog reda. Ipak, "kockasti" su igrali oprezno na početku meča i nisu želeli da Nigerija kazni njihovu otvorenost iz kontre...

Videli smo prodore Rebića i Perišića, dobar šut Kramarića sa tridesetak metara preko gola, dok Nigerijci nisu mogli da dođu do gola Subašića.

Kada bi imali loptu - pokretni vezni red Hrvatske bi im presingom onemogućavao da igraju fudbal, udaljavao ih od gola, a očigledno da su "kockasti" dobro skautirali rivala i proučili sve njihove slabosti. Jedna od njih jesu i prekidi!

Posle jednog iz desnog ugla u prvom poluvremenu, i karambola na pet metara, Etebo je ubacio loptu u svoju mrežu, da bi u drugom poluvremenu, sa suprotne strane, Ekong koristio preteranu silu kako bi zaustavio Mandžukića da upotrebi svoje najveće oružje - skok.

Luka Modrić je preuzeo odgovornost za 13. gol u dresu reprezentacije, dok je jedina opasnost na meču viđena još u nadoknadi vremena kada je Mateo Kovačić ušao u igru.

Svežiji vezni fudbaler prošao je po desnoj strani, spustio se ka golu Uzoha, ali mu je više dodao loptu nego što je šutirao. Ipak, i to je bilo opasnije od svega što je Nigerija pokazala na današnjem meču u kom je bila potpuno bezopasna.

Premijerni nastup hrvatske selekcije na Mundijalu u Rusiji nije doneo spektakularan fudbal, ali je pokazao da naše zapadne komšije i te kako imaju neophodnu mirnoću i rutinu u igri, te da s pravom gaje velike ambicije na ovom šampionatu. Ne treba da podsećamo na klasu fudbalera kao što su Rakitić, Modrić ili Mandžukić, sve su to prekaljeni prvotimci vodećih evropskih timova, koje poprilično anonimni selektor Zlatko Dalić, uprkos kritikama, vrlo umešno vodi.

Nigerija se isprsila, probala da što skuplje proda kožu favoritu, ali je kasno upalila i počela da igra fudbal tek u drugih 45 minuta. Za strah i kukavičluk u prvom delu Superorlovi su kažnjeni na kraju porazom od 2:0, a za njega se najpre pobrinuo njihov prvotimac Ogenekaro Etebo, koji se nije snašao u 32. minutu posle udarca glavom Mandžukića, kada se lopta od njega odbila iza leđa nigerijskog golmana.

Bio je to trenutak velike radosti za Hrvate koji im je znatno olakšao posao na ovom meču.

Zaslužila je Hrvatska taj gol i ukupnu pobedu jer je tokom celog meča bila mirna i lagana. Rastrčana. Njihov selektor je od prvog minuta izveo najofanzivniji mogući tim sa Rakitićem i Modrićem kao "osiguračima" i četvoricom izuzetno ofanzivnih igrača Rebićem, Kramarićem, Perišićem i Mandžukićemkoji je bio prosto fenomelan večeras. Još jednom je napadač Juventusa pokazao koliko je jak na lopti, u duelu, koliko je borben i koristan za tim i koliko bi mogao da bude vođa ove sjajne reprezentacije na šampionatu koji je počeo. Nije se večeras upisao u strelce, a možda je čaroliju sačuvao za četvrtak i derbi s Argentinom.

Odlično je hrvatski Super Mario igrao večeras, a prilike koje su Hrvati imali na ovom meču bile su mahom plod njegovih zasluga.

Lepo je na početku ostavio loptu Perišiću, ovaj zamalo bio neprecizan, a pored gola koji je pao njegovom zaslugom, propustio je i dobru šansu u samoj završnici prvog dela. Odličnu priliku u tom delu imao je i Kramarić kada ga je proigrao Rakitić, a ovaj bio zamalo neprecizan glavom. Nismo dosta toga videli u prvom delu, Nigerija je posebno podbacila, pošto za 45 minuta nije ni zagrejala dlanove golmanu Subašiću.

Trgli su se Afrikanci u nastavku. Trener Nemac Gernot Ror probao je da razmrda igru svog tima ubacivanjem iskusnog Ahmeda Muse, ali i pored velikog poseda lopte bilo je prosto nemoguće da Nigerija priđe golu Hrvatske. Sve su Vatreni pohapsili, svaki ulazak u svojih 16 metara osujetili, a iz brzih kontri preko Rebića i Perišića na bokovima pretili na drugoj strani.

Okršaj u Kalinjingradu definitivno je odlučen u 72. minutu, nakon što je prilikom kornera Trost Ekongrukama zadržao Mandžukića, a glavni arbitar Brazilac Sandro Riči odmah pokazao na belu tačku. Luka Modrić nije dozvolio sebi kiks kao Mesi danas protiv Islanda, lagano je naciljao i poslao golmana Uzoha u drugu stranu za konačnih 2:0.

Bio je to detalj koji je "spakovao" ovu utakmicu potpuno. Imali su Nigerijci priliku za počasni gol u samoj završnici, ali je pokušaj Viktora Mozesa iz dobre pozicije izblokirala večeras jako dobra odbrana Vatrenih. 

Uz onu pobedu Rusije na startu nad Saudijskom Arabijom (5:0) samo je još Hrvatska večeras prikazala rutinu i lakoću pobeđivanja bez obzira na kvalitet Nigerije. Kockasti su posle prvog kola lideri u svojoj grupi, pa će u sjajnoj atmosferi sačekati četvrtak i derbi protiv Mesija i Argentine. Imaće puleni Zlatka Dalića znatno lakši posao od rivala, jer će moći da igraju svoju igru, ovu od večeras, da čekaju protivnika i kažnjavaju ga iz kontri.

To je Hrvatska koja može mnogo u Rusiji. Ako ovako nastavi...

Svetsko prvenstvo – grupa D:
Hrvatska – Nigerija 2:0 (1:0)
(Etebo 32ag, Modrić 71p)

Kalinjingrad
stadion: Arena Baltika
broj gledalaca: 35.000
sudije: Sandro Riči (Brazil), Emerson De Karvaljo (Brazil), Marselo Van Gase (Brazil), Antonio Mateo Lahos (Španija)

Hrvatska (4-2-3-1): Subašić – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić – Rakitić, Modrić – Rebić (Kovačić 78), Kramarić (Brozović 60), Perišić – Mandžukić (Pjaca 85)

Nigerija (4-3-3): Uzoho – Balogun, Ekong, Šehu, Idovu – Etebo, Endidi, Obi Mikel (Nvankvo 88) – Mozes, Ivobi (Musa 62), Igalo (Ihenačo 73)

Svetsko prvenstvo – grupa D:

Argentina – Island 1:1 (1:1)
(Aguero 19 – Finbogason 24)

Hrvatska – Nigerija 2:0 (1:0)
(Etebo 32ag, Modrić 71p)

Tabela:

1. Hrvatska 1 1 0 0 2:0 3 
2. Island 1 0 1 0 1:1 1 
3. Argentina 1 0 1 0 1:1 1 
4. Nigerija 1 0 0 1 0:2 0

Sledeće kolo (21. i 22. jun): Argentina - Hrvatska, Nigerija - Island.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar