Без ХДЗ-а договор о изборном закону

Након посљедњег састанка с представницима међународне заједнице, четири странке, СДА, СББ, СДП и ДФ, како сазнаје Клиx. ба, усагласили су заједнички приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата Парламента ФБиХ.

Босна и Херцеговина 16.06.2018 | 18:44
Без ХДЗ-а договор о изборном закону
Ријеч је о законском рјешењу, путем којег би се испоштовале одредбе пресуде по апелацији Боже Љубића у вези са избором делегата у Дом народа ПФБиХ и тиме ставила тачка када је ријеч о неизвјесној имплементацији избора који ће се одржати у октобру.

Наведени акт би ове странке требале потписати у понедјељак. Предвиђено је да га шефови клубова ових странака предложе на редовној сједници Представничког дома Парламента ФБиХ заказаној за уторак.

Ово законско рјешење би требала подржати и Наша странка, а оно се темељи на законском рјешењу којег су већ раније предложили клубови СДП-а и ДФ-а у Представничком дому. Уз одређене модификације, подржали су га и СББ и СДА.

Закон се састоји од два дијела. Први дио уређује изборне јединице и број мандата у изборним јединицама за Представнички дом ПФБиХ, у складу са демократским принципима вриједности гласа и једнакости грађана у остваривању права да бирају своје представнике под једнаким условима.

Други дио закона уређује број и структуру делегата Дома народа у складу са Уставом ФБиХ и принципима садржаним у пресуди Уставног суда БиХ по захтјеву Боже Љубића.

Пресудом је утврђено да је потребно мијењати императивну одредбу Изборног закона како би сваки конститутивни народ добио једно мјесто у кантоналним скупштинама. Устав ФБиХ јасно прописује да ће сваки конститутивни народ из сваког кантона добити најмање једно мјесто, уколико постоји најмање један такав заступник у законодавном тијелу тог кантона.

Управо у складу са том уставном одредбом те са другим кључним принципом из Устава ФБиХ и Изборног закона, а то је попис становништва из 1991. године, као основом за сва израчунавања која захтијевају демографске податке до проведбе Анекса 7, утврђен је број и структура делегата у Дому народа.

Осим тога, предложено је да се овим законом омогућава разрјешење ситуације у случају недостатка делегата у неком клубу и то само у овом изборном циклусу или до промјене Устава ФБиХ.
Усклађен с мишљењем Венецијанске комисије

Закон је, такође, усклађен са мишљењем Венецијанске комисије, које је достављено Уставном суду БиХ у склопу расправе у предмету по захтјеву Боже Љубића, а у којем је препоручено да се рјешење овог питања тражи управо у оквиру правилног тумачења и примјене одредби Устава ФБиХ, пише Клиx.ба.

Наведене странке су се одлучиле на овај корак, након што је током низа састанака с међународном заједницом и представницима Венецијанске комисије одржаним у протеклим седмицама истакнуто да се ово питање може ријешити и у Федералном парламенту.

За сада се, наведеним странкама неће прикључити ХДЗ, који има другачије принципе рјешења пресуде “Божо Љубић”, али и других пресуда који се тичу изборног законодавства, пише Клиx.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Игипоп

16.06.2018 17:35

Какав скуп на јесном мјесту. Само кад им видис фаце, све ти је јасно. Ал' народ цорав не мозес ти ту ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

16.06.2018 18:45

Да, то су њихови пулени, али нису ништа бољи ин српски и хрватски. Једноставно, такви смо какви јесмо и немамо се шта љутити, кад нас европљани клепају по ушима.

Name

Венесицилија

16.06.2018 20:56

Јел ово та венесицилијанска комисија.

Name

Гресис Друзе

17.06.2018 07:14

Није народ цорав него само они су у понуди.Нема других.Постен не мозе основати странку и кандидовати се.Само лопови и они се смјењују.

Name

Крах

17.06.2018 07:57

Крах творевине плацане саудијским парама.Азијатска политика средњег вијека по којој се дрзава плаца газди па нек сепа умјесто да се гради политицким консензусом и постеним користењем ресурса.Становниства.Природних богастава.Знања.Овде је становниство аморфна маса која зиви од примордијалних инстинкта а политицари скуп гангстера који мисле да је дрзава њихова прција.Не мозе се дрзава направити на средњовјековним принципима.Не иде.Ово је муцење.

Name

Царсија

17.06.2018 08:10

Договорила се царсхија да она бира.Хрвата.А Венесицилијанска комхисија се залозила.И добила и она саудијске паре.Крах неприродне творевине.

Name

ДОН

16.06.2018 19:19

Е бас це се усрецити са таквим дововором. ХДЗ како год има највецу подрску Хрвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

17.06.2018 00:58

Овде се ради о приблизавању ставова јер свака странка види то мало другације..ти одма ко да је такмицење бацања камена са рамена..па ет побједице ХДЗ.