Bez HDZ-a dogovor o izbornom zakonu

Nakon posljednjeg sastanka s predstavnicima međunarodne zajednice, četiri stranke, SDA, SBB, SDP i DF, kako saznaje Klix. ba, usaglasili su zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Bosna i Hercegovina 16.06.2018 | 18:44
Bez HDZ-a dogovor o izbornom zakonu
Riječ je o zakonskom rješenju, putem kojeg bi se ispoštovale odredbe presude po apelaciji Bože Ljubića u vezi sa izborom delegata u Dom naroda PFBiH i time stavila tačka kada je riječ o neizvjesnoj implementaciji izbora koji će se održati u oktobru.

Navedeni akt bi ove stranke trebale potpisati u ponedjeljak. Predviđeno je da ga šefovi klubova ovih stranaka predlože na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za utorak.

Ovo zakonsko rješenje bi trebala podržati i Naša stranka, a ono se temelji na zakonskom rješenju kojeg su već ranije predložili klubovi SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu. Uz određene modifikacije, podržali su ga i SBB i SDA.

Zakon se sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Predstavnički dom PFBiH, u skladu sa demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu sa Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića.

Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u kantonalnim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svakog kantona dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu tog kantona.

Upravo u skladu sa tom ustavnom odredbom te sa drugim ključnim principom iz Ustava FBiH i Izbornog zakona, a to je popis stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura delegata u Domu naroda.

Osim toga, predloženo je da se ovim zakonom omogućava razrješenje situacije u slučaju nedostatka delegata u nekom klubu i to samo u ovom izbornom ciklusu ili do promjene Ustava FBiH.
Usklađen s mišljenjem Venecijanske komisije

Zakon je, takođe, usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije, koje je dostavljeno Ustavnom sudu BiH u sklopu rasprave u predmetu po zahtjevu Bože Ljubića, a u kojem je preporučeno da se rješenje ovog pitanja traži upravo u okviru pravilnog tumačenja i primjene odredbi Ustava FBiH, piše Klix.ba.

Navedene stranke su se odlučile na ovaj korak, nakon što je tokom niza sastanaka s međunarodnom zajednicom i predstavnicima Venecijanske komisije održanim u proteklim sedmicama istaknuto da se ovo pitanje može riješiti i u Federalnom parlamentu.

Za sada se, navedenim strankama neće priključiti HDZ, koji ima drugačije principe rješenja presude “Božo Ljubić”, ali i drugih presuda koji se tiču izbornog zakonodavstva, piše Klix.

(Nezavisne)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Igipop

16.06.2018 19:35

Kakav skup na jesnom mjestu. Samo kad im vidis face, sve ti je jasno. Al' narod corav ne mozes ti tu nista

ODGOVORITE
Name

Proleter

16.06.2018 20:45

Da, to su njihovi puleni, ali nisu ništa bolji in srpski i hrvatski. Jednostavno, takvi smo kakvi jesmo i nemamo se šta ljutiti, kad nas evropljani klepaju po ušima.

Name

Venesicilija

16.06.2018 22:56

Jel ovo ta venesicilijanska komisija.

Name

Gresis Druze

17.06.2018 09:14

Nije narod corav nego samo oni su u ponudi.Nema drugih.Posten ne moze osnovati stranku i kandidovati se.Samo lopovi i oni se smjenjuju.

Name

Krah

17.06.2018 09:57

Krah tvorevine placane saudijskim parama.Azijatska politika srednjeg vijeka po kojoj se drzava placa gazdi pa nek sepa umjesto da se gradi politickim konsenzusom i postenim koristenjem resursa.Stanovnistva.Prirodnih bogastava.Znanja.Ovde je stanovnistvo amorfna masa koja zivi od primordijalnih instinkta a politicari skup gangstera koji misle da je drzava njihova prcija.Ne moze se drzava napraviti na srednjovjekovnim principima.Ne ide.Ovo je mucenje.

Name

Carsija

17.06.2018 10:10

Dogovorila se carshija da ona bira.Hrvata.A Venesicilijanska komhisija se zalozila.I dobila i ona saudijske pare.Krah neprirodne tvorevine.

Name

DON

16.06.2018 21:19

E bas ce se usreciti sa takvim dovovorom. HDZ kako god ima najvecu podrsku Hrvata.

ODGOVORITE
Name

Kiki

17.06.2018 02:58

Ovde se radi o priblizavanju stavova jer svaka stranka vidi to malo drugacije..ti odma ko da je takmicenje bacanja kamena sa ramena..pa et pobjedice HDZ.