СП: Можда је ово анти-фудбал, али...

Он зна да то може само тако да ради! Португалац за седам година створио тим који је у стању да освоји три бода на Мундијалу.

Фудбал 16.06.2018 | 16:15
СП: Можда је ово анти-фудбал, али...
Ништа се у фудбалу не дешава случајно, па тако ни јучерашња победа Ирана није нимало случајна, без обзира што је стигла у 95. минуту аутоголом несрећног Азиза Буадуза. Ирански фудбал је доживео круну онога што је грађено у последњих седам година под вођством Карлоса Кеироза.

Одлични португалски стратег је у протеклом периоду ушао потпуно у менталитет поднебља у којем ради, брзо је научио на који начин функционишу Иранци и успео да извуче највише из овог тима. Можда је деловало да на терену стадиона у Санкт Петербургу пропагирају апсолутни анти-фудбал, али је то заправо био једини начин да се надмудри или боље рећи превари супериорнији противник. Кеироз је то добро знао.

Иран је усео да забележи своју другу победу на Мундијалима, укупно другу у својој историји. Прву још од Светског првенства у Француској 1998. године када су у Лиону саваладали Сједињене Америчке Државе (2:1). Колико су били талични јуче, показује и податак да су постали први тим још од 1966. који је успео да постигне погодак без шута у оквир гола у том полувремену.

Кеироз у својим редовима има праве звезде као што су Алиреза Џаханбакш, Сардар Азмун или званично најбољи играч Ирана Меди Тареми, али их је потпуно статвио у службу тима и тактике. Да није тако вероватно би у Русији представљали класичну врећу за ударање.

Јучерашњи дан би могао да се прогласи незваничним државним празником. Од коликог је значаја јучерашња победа за читаву нацију говоре и реакције комплетног тима након последњег звиџука Џунејта Чакира. Сјајни чувар мреже Алиреза Беиранванд је плакао, остали су славили као да су освојили Светско првенство, Кеироз је био на рукама играча. Све је кулминирало, имали су великих проблема пред почетак Мундијала, али од јуче они одлазе у потпуни заборав.

Португалац је у доброј мери потучен од стране Ерва Ренара, али Француз објективно има квалитетнији тим на располагању. Мароканци су играли боље и лепршавије, али се на крају на оваквим турнирима рачуна само резултат. Ова генерација Ирана је испунила сан, тешко да ће бити у стању да се умеша у борбу за пласман у осмину финала, али ће против Шпаније и Португалије бити свесна да само на један начин може до евентуалног резултата. А то је овај јучерашњи.

Кеироз након Светског првенства у Русији одлази из иранског фудбала, а да ли ће Иранци наставити да корачају путем који је он утабао остаје да се види.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар