SP: Možda je ovo anti-fudbal, ali...

On zna da to može samo tako da radi! Portugalac za sedam godina stvorio tim koji je u stanju da osvoji tri boda na Mundijalu.

Fudbal 16.06.2018 | 16:15
SP: Možda je ovo anti-fudbal, ali...
Ništa se u fudbalu ne dešava slučajno, pa tako ni jučerašnja pobeda Irana nije nimalo slučajna, bez obzira što je stigla u 95. minutu autogolom nesrećnog Aziza Buaduza. Iranski fudbal je doživeo krunu onoga što je građeno u poslednjih sedam godina pod vođstvom Karlosa Keiroza.

Odlični portugalski strateg je u proteklom periodu ušao potpuno u mentalitet podneblja u kojem radi, brzo je naučio na koji način funkcionišu Iranci i uspeo da izvuče najviše iz ovog tima. Možda je delovalo da na terenu stadiona u Sankt Peterburgu propagiraju apsolutni anti-fudbal, ali je to zapravo bio jedini način da se nadmudri ili bolje reći prevari superiorniji protivnik. Keiroz je to dobro znao.

Iran je useo da zabeleži svoju drugu pobedu na Mundijalima, ukupno drugu u svojoj istoriji. Prvu još od Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine kada su u Lionu savaladali Sjedinjene Američke Države (2:1). Koliko su bili talični juče, pokazuje i podatak da su postali prvi tim još od 1966. koji je uspeo da postigne pogodak bez šuta u okvir gola u tom poluvremenu.

Keiroz u svojim redovima ima prave zvezde kao što su Alireza Džahanbakš, Sardar Azmun ili zvanično najbolji igrač Irana Medi Taremi, ali ih je potpuno statvio u službu tima i taktike. Da nije tako verovatno bi u Rusiji predstavljali klasičnu vreću za udaranje.

Jučerašnji dan bi mogao da se proglasi nezvaničnim državnim praznikom. Od kolikog je značaja jučerašnja pobeda za čitavu naciju govore i reakcije kompletnog tima nakon poslednjeg zvidžuka Džunejta Čakira. Sjajni čuvar mreže Alireza Beiranvand je plakao, ostali su slavili kao da su osvojili Svetsko prvenstvo, Keiroz je bio na rukama igrača. Sve je kulminiralo, imali su velikih problema pred početak Mundijala, ali od juče oni odlaze u potpuni zaborav.

Portugalac je u dobroj meri potučen od strane Erva Renara, ali Francuz objektivno ima kvalitetniji tim na raspolaganju. Marokanci su igrali bolje i lepršavije, ali se na kraju na ovakvim turnirima računa samo rezultat. Ova generacija Irana je ispunila san, teško da će biti u stanju da se umeša u borbu za plasman u osminu finala, ali će protiv Španije i Portugalije biti svesna da samo na jedan način može do eventualnog rezultata. A to je ovaj jučerašnji.

Keiroz nakon Svetskog prvenstva u Rusiji odlazi iz iranskog fudbala, a da li će Iranci nastaviti da koračaju putem koji je on utabao ostaje da se vidi.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar