СП: Гол у 95' и побједа Ирана послије двије деценије!

Шок за Мароко у 95. минуту – аутогол и победа Ирана после 20 година! Аутоголом Азиза Бухадуза у 95. минуту фудбалери Ирана победили су Мароко минималним резултатом (1:0) у првој утакмици групе Б Светског првенства у Русији.  Трагедија за Мароко, празник за Иран! Ушао да сломи ривала, па погодио своју мрежу у 95. минуту! Азиз Буадуз постигао аутогол у петом минуту надокнаде у Санкт Петербургу.

Фудбал 15.06.2018 | 19:15
СП: Гол у 95' и побједа Ирана послије двије деценије!
Несрећни нападач Сент Паулија је у петом минуту надокнаде очајно реаговао на петерцу – желео је главом да избије центаршут из скраћеног корнера, али је погодио сопствену мрежу и донео тријумф противничком тиму на Мундијалима после 20 година.

Истовремено, Мароканци су, упркос бољој игри, сада у веома тешкој ситуацији из простог разлога, пошто у овој групи играју још Шпанија и Португал.

Два велика ривала са Иберијског полуострва састају се од 20 часова у Сочију.

Утакмица на стадиону ’Крестовскиј’ донела је много борбенији и квалитетнији фудбал него што се претпостављало од ове две репрезентације, а почела је очекиваним притиском Марока. Екипа Ервеа Ренара могла је до вођства већ у трећем минуту, да је Зијах боље реаговао када му је лопта пала на ногу у казненом простору. Неколико тренутака касније покушао је и Белханда на центаршут Амбрабата, што је био само увод у велику офанзиву Мароканаца.

Момци у црвеним дресовима предњачили су у нападу, активни су поред споменутих играча били још Ашраф Хакими и Ел Каби, па су се Иранци у неколико наврата грчевито бранили. Посебно су то добро учинили у 19. минуту, када је Мароко налетео на бели "зид" у петерцу, иако су упутили три ударца за неколико секунди.

Након пола сата попустио је притисак, а онда је полако Иран кренуо да се ослобађа и преузима контролу. Прву добру ситуацију пропустио је Карим Ансарифард, да би у финишу Азмун несхватљиво лоше шутирао у ситуацији 1 на 1 са противничким голманом и први део игре завршен је без погодака.

94 углавном досадних минута, па гол одлуке. За историју!

Све је указивало на то да ће Мароко и Иран одиграти меч без голова, а онда је резервиста Азиз Бухадуз ничим изазван послао лопту у сопствену мрежу и поставио коначних:

МАРОКО - ИРАН 0:1 (0:0)

Дуелом на новом стадиону Зенита, пред 62.548 гледалаца, почело је такмичење у Групи Б, у којој цео свет ипак ишчекује вечерашњи дерби у Сочију, Португал - Шпанија (20 часова).

После свог снажног почетка, па досадног другог полувремена, Мароканци су шокантно видели како сами прекидају сопствени низ од чак 18 утакмица без пораза! Резервиста Азиз Бухадуз ничим изазван је лоше реаговао при прекиду и послао лопту иза леђа свог голмана.

За историјску победу Иранаца на Мундијалима - прву од Светског првенства 1998. године и њиховог тријумфа против САД.

Мароканци су почели боље, претили чешће, а Иранцима је било потребно пола сата да послушају инструције свог селектора Карлоса Кеироша, који је брзо "лоцирао" да је ривал најопаснији на десној страни, где продире Нордин Амбрабат. Иранци су га зауставили, усмерили игру ривала на супротни део терена и затворили важан прилаз голу.

У међувремену, пре паузе, нападач Ирана Сардар Азмун истрчао сам пред гол Марока, али је шутирао лоше. Можда и због тога што се још није навикао на нове копачке.

И током другог дела утакмице, Амрабат није одустајао, али је морао да напусти игру 15 минута пре краја, након што је у једном продору остао без свести. Ударио је лицем земљу, лекар репрезентације му је пришао и наредио селектору да извуче из игре одличног фудбалера који је прошлу сезону провео у Леганесу, на позајмици.

То је био и најзанимљивији детаљ другог дела, све до 80. минута, када је Хаким Зијеш шутирао са око 20 метара и натерао голмана Алирезу Беираванда да се извије највише могуће да би избио лопту у корнер. Иранци су се одбранили и од тог покушаја играча Ајакса и у надокнади великом грешком противника освојили огромна три бода.

Трагедија за Мароко! Како другачије описати пораз екипе Ерва Ренара, која је била бољи ривал на отварању групе Б од Ирана, свим силама је желела да дође до сва три бода, али је онда сама себе победила. Иран је други пут у својој историји остварио победу на Мундијалима, а овога пута за то је био заслужан велики трагичар мароканског фудбала Азиз Буадуз, који је у 95. минуту погодио сопствену мрежу – 0:1 (0:0).

Екипа Евра Ренара ће тешко бити у стању да се оправи од шока, јер је пласман ове сјајне селекције у осмину финала сада у домену научне фантастике. Иран ће са друге стране сада бити у прилици да се нада новом чуду, следи меч са Шпанијом, па онда можда и одлучујући са Португалијом.

Начин на који је Мароко отоврио утакмицу наговештавао је потпуни потоп Ирана. Ситан вез на средини терена и константни пресинг на противничкој половини трајао је читавих пола сата, али селекција Ерва Ренара то није успела да крунише поготком. Најближи томе био је капитен Меди Бенатија, чији је ударац након правог карамбола у шеснаестерцу Ирана одбранио концентрисани Алиреза Беиранванд. Голман Перосополиса, који је примио само два гола у квалификацијама, и поред великих налета Мароканаца није имао превише у тим тренуцима, а посебно у другом полувремену. Ипак, све што је било до њега он је успео да испуни на прави начин.

Екипа Карлоса Кеироза као да се уплашила велике сцене. Иранци су протеклих недеља били суочени са бројним неправдама ван терена, а онда их је свим силама напао надахнути Мароко. Срећом, некако су успели да се одбране, али не и да припрете у адекватној и очекиваној мери. Једини који је у томе успео био је најбољи играч овог тима Сардар Азмун, који је у последњим тренуцима првог полувремена избио сам пред гол противника, али се спетљао и упутио траљав ударац ка незапосленом Муниру Мохамедију.

На прву и практично једину велику шансу у другом полувремену чекало се све до 79. минута, када је уследила бомба Зијеха, али и још једна сигурна интервенција Беиранванда. Све остало до петог минута надокнаде није било вредно помена. Иран је у доброј мери успео да затвори прилазе свом голу, успори проток лопте противника кроз средину терена, а када успете у томе Мароканци постају потпуно безопасни. Потпуно су их умртвили, а онда из последњег прекида на утакмици дочекали да сами себи отворе пут у пропаст.

Са друге стране, очекивало се знатно више од звезде холандске Ередивизије Алирезе Џаханбакша, за којег се помињало да није успео да пронађе своју улогу у националном тиму, а вечерас је то и дефинитивно постало јасно. Иран је тек на моменте успевао да наговести да и у његовим редовима има значајног квалитета, али је он у овој утакмици употребљен пре свега у сврху одбране гола.

Трагични Буадуз је на терен ушао уместо недовољно употребљеног Ел Кабија. Нападач Санкт Паулија је требало додатно да притисне гол противника и донесе предност у скоку и приликом високих лопти, али је био потпуно несмотрен у одлучујућем тренутку утакмице. То ће његову екипу извесно коштати елиминације на Мундијалу већ после групне фазе, иако су потајне амбице биле прилично велике.

Светско првенство – група Б:
Мароко – Иран 0:1 (0:0)
(Бухадуз 90+5аг)

Санкт Петербург
стадион: Крестовскиј
број гледалаца: 64.000
судије: Џунејт Чакир, Дуран Бахатин, Тарик Онгун, Сергеј Карасев

Мароко: Ел Кађуи – Хакими, Бенатија, Саис – Бусуфа, Зијах, Ел Ахмади, Харит (Да Коста 82) – Н. Амрабат (С. Амрабат 76), Ел Каби (Бухадуз 77), Белханда

Иран: Беиранванд – Рамин, Чесми, Пуралигањи – Карим, Омид (Монтазери 77), Хајшафи, Шоађеи (Тареми 68) – Јаханбакш (Годоз 84), Азмун, Амири

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар