SP: Gol u 95' i pobjeda Irana poslije dvije decenije!

Šok za Maroko u 95. minutu – autogol i pobeda Irana posle 20 godina! Autogolom Aziza Buhaduza u 95. minutu fudbaleri Irana pobedili su Maroko minimalnim rezultatom (1:0) u prvoj utakmici grupe B Svetskog prvenstva u Rusiji.  Tragedija za Maroko, praznik za Iran! Ušao da slomi rivala, pa pogodio svoju mrežu u 95. minutu! Aziz Buaduz postigao autogol u petom minutu nadoknade u Sankt Peterburgu.

Fudbal 15.06.2018 | 19:15
SP: Gol u 95' i pobjeda Irana poslije dvije decenije!
Nesrećni napadač Sent Paulija je u petom minutu nadoknade očajno reagovao na petercu – želeo je glavom da izbije centaršut iz skraćenog kornera, ali je pogodio sopstvenu mrežu i doneo trijumf protivničkom timu na Mundijalima posle 20 godina.

Istovremeno, Marokanci su, uprkos boljoj igri, sada u veoma teškoj situaciji iz prostog razloga, pošto u ovoj grupi igraju još Španija i Portugal.

Dva velika rivala sa Iberijskog poluostrva sastaju se od 20 časova u Sočiju.

Utakmica na stadionu ’Krestovskij’ donela je mnogo borbeniji i kvalitetniji fudbal nego što se pretpostavljalo od ove dve reprezentacije, a počela je očekivanim pritiskom Maroka. Ekipa Ervea Renara mogla je do vođstva već u trećem minutu, da je Zijah bolje reagovao kada mu je lopta pala na nogu u kaznenom prostoru. Nekoliko trenutaka kasnije pokušao je i Belhanda na centaršut Ambrabata, što je bio samo uvod u veliku ofanzivu Marokanaca.

Momci u crvenim dresovima prednjačili su u napadu, aktivni su pored spomenutih igrača bili još Ašraf Hakimi i El Kabi, pa su se Iranci u nekoliko navrata grčevito branili. Posebno su to dobro učinili u 19. minutu, kada je Maroko naleteo na beli "zid" u petercu, iako su uputili tri udarca za nekoliko sekundi.

Nakon pola sata popustio je pritisak, a onda je polako Iran krenuo da se oslobađa i preuzima kontrolu. Prvu dobru situaciju propustio je Karim Ansarifard, da bi u finišu Azmun neshvatljivo loše šutirao u situaciji 1 na 1 sa protivničkim golmanom i prvi deo igre završen je bez pogodaka.

94 uglavnom dosadnih minuta, pa gol odluke. Za istoriju!

Sve je ukazivalo na to da će Maroko i Iran odigrati meč bez golova, a onda je rezervista Aziz Buhaduz ničim izazvan poslao loptu u sopstvenu mrežu i postavio konačnih:

MAROKO - IRAN 0:1 (0:0)

Duelom na novom stadionu Zenita, pred 62.548 gledalaca, počelo je takmičenje u Grupi B, u kojoj ceo svet ipak iščekuje večerašnji derbi u Sočiju, Portugal - Španija (20 časova).

Posle svog snažnog početka, pa dosadnog drugog poluvremena, Marokanci su šokantno videli kako sami prekidaju sopstveni niz od čak 18 utakmica bez poraza! Rezervista Aziz Buhaduz ničim izazvan je loše reagovao pri prekidu i poslao loptu iza leđa svog golmana.

Za istorijsku pobedu Iranaca na Mundijalima - prvu od Svetskog prvenstva 1998. godine i njihovog trijumfa protiv SAD.

Marokanci su počeli bolje, pretili češće, a Irancima je bilo potrebno pola sata da poslušaju instrucije svog selektora Karlosa Keiroša, koji je brzo "locirao" da je rival najopasniji na desnoj strani, gde prodire Nordin Ambrabat. Iranci su ga zaustavili, usmerili igru rivala na suprotni deo terena i zatvorili važan prilaz golu.

U međuvremenu, pre pauze, napadač Irana Sardar Azmun istrčao sam pred gol Maroka, ali je šutirao loše. Možda i zbog toga što se još nije navikao na nove kopačke.

I tokom drugog dela utakmice, Amrabat nije odustajao, ali je morao da napusti igru 15 minuta pre kraja, nakon što je u jednom prodoru ostao bez svesti. Udario je licem zemlju, lekar reprezentacije mu je prišao i naredio selektoru da izvuče iz igre odličnog fudbalera koji je prošlu sezonu proveo u Leganesu, na pozajmici.

To je bio i najzanimljiviji detalj drugog dela, sve do 80. minuta, kada je Hakim Ziješ šutirao sa oko 20 metara i naterao golmana Alirezu Beiravanda da se izvije najviše moguće da bi izbio loptu u korner. Iranci su se odbranili i od tog pokušaja igrača Ajaksa i u nadoknadi velikom greškom protivnika osvojili ogromna tri boda.

Tragedija za Maroko! Kako drugačije opisati poraz ekipe Erva Renara, koja je bila bolji rival na otvaranju grupe B od Irana, svim silama je želela da dođe do sva tri boda, ali je onda sama sebe pobedila. Iran je drugi put u svojoj istoriji ostvario pobedu na Mundijalima, a ovoga puta za to je bio zaslužan veliki tragičar marokanskog fudbala Aziz Buaduz, koji je u 95. minutu pogodio sopstvenu mrežu – 0:1 (0:0).

Ekipa Evra Renara će teško biti u stanju da se opravi od šoka, jer je plasman ove sjajne selekcije u osminu finala sada u domenu naučne fantastike. Iran će sa druge strane sada biti u prilici da se nada novom čudu, sledi meč sa Španijom, pa onda možda i odlučujući sa Portugalijom.

Način na koji je Maroko otovrio utakmicu nagoveštavao je potpuni potop Irana. Sitan vez na sredini terena i konstantni presing na protivničkoj polovini trajao je čitavih pola sata, ali selekcija Erva Renara to nije uspela da kruniše pogotkom. Najbliži tome bio je kapiten Medi Benatija, čiji je udarac nakon pravog karambola u šesnaestercu Irana odbranio koncentrisani Alireza Beiranvand. Golman Perosopolisa, koji je primio samo dva gola u kvalifikacijama, i pored velikih naleta Marokanaca nije imao previše u tim trenucima, a posebno u drugom poluvremenu. Ipak, sve što je bilo do njega on je uspeo da ispuni na pravi način.

Ekipa Karlosa Keiroza kao da se uplašila velike scene. Iranci su proteklih nedelja bili suočeni sa brojnim nepravdama van terena, a onda ih je svim silama napao nadahnuti Maroko. Srećom, nekako su uspeli da se odbrane, ali ne i da priprete u adekvatnoj i očekivanoj meri. Jedini koji je u tome uspeo bio je najbolji igrač ovog tima Sardar Azmun, koji je u poslednjim trenucima prvog poluvremena izbio sam pred gol protivnika, ali se spetljao i uputio traljav udarac ka nezaposlenom Muniru Mohamediju.

Na prvu i praktično jedinu veliku šansu u drugom poluvremenu čekalo se sve do 79. minuta, kada je usledila bomba Zijeha, ali i još jedna sigurna intervencija Beiranvanda. Sve ostalo do petog minuta nadoknade nije bilo vredno pomena. Iran je u dobroj meri uspeo da zatvori prilaze svom golu, uspori protok lopte protivnika kroz sredinu terena, a kada uspete u tome Marokanci postaju potpuno bezopasni. Potpuno su ih umrtvili, a onda iz poslednjeg prekida na utakmici dočekali da sami sebi otvore put u propast.

Sa druge strane, očekivalo se znatno više od zvezde holandske Eredivizije Alireze Džahanbakša, za kojeg se pominjalo da nije uspeo da pronađe svoju ulogu u nacionalnom timu, a večeras je to i definitivno postalo jasno. Iran je tek na momente uspevao da nagovesti da i u njegovim redovima ima značajnog kvaliteta, ali je on u ovoj utakmici upotrebljen pre svega u svrhu odbrane gola.

Tragični Buaduz je na teren ušao umesto nedovoljno upotrebljenog El Kabija. Napadač Sankt Paulija je trebalo dodatno da pritisne gol protivnika i donese prednost u skoku i prilikom visokih lopti, ali je bio potpuno nesmotren u odlučujućem trenutku utakmice. To će njegovu ekipu izvesno koštati eliminacije na Mundijalu već posle grupne faze, iako su potajne ambice bile prilično velike.

Svetsko prvenstvo – grupa B:
Maroko – Iran 0:1 (0:0)
(Buhaduz 90+5ag)

Sankt Peterburg
stadion: Krestovskij
broj gledalaca: 64.000
sudije: Džunejt Čakir, Duran Bahatin, Tarik Ongun, Sergej Karasev

Maroko: El Kađui – Hakimi, Benatija, Sais – Busufa, Zijah, El Ahmadi, Harit (Da Kosta 82) – N. Amrabat (S. Amrabat 76), El Kabi (Buhaduz 77), Belhanda

Iran: Beiranvand – Ramin, Česmi, Puraliganji – Karim, Omid (Montazeri 77), Hajšafi, Šoađei (Taremi 68) – Jahanbakš (Godoz 84), Azmun, Amiri

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar