Земан спалио гаће пред новинарима

Предсједник Чешке Милош Земан сазвао је новинаре на тајанствени брифинг да види да ли ће у очекивању предсједниковог саопштења написати да се повлачи или умире и да направи од њих, како је сам казао будале, али је само пред њима спалио црвене гаће, симбол протеста Чеха који се стиде предсједника.

Свијет 15.06.2018 | 16:52
Земан спалио гаће пред новинарима
– Извињавам се новинарима чију интелигенцију сам, узалуд као и увијек, тестирао. Јуче сам гледао интернет и тамо се очекивало да ћу вам саопштити или да сам умро или да сам оболио од неизљечиве болести или да ћу поднијети оставку или да је моја ћерка затрудњела или да се удаје или да се разводим – казао је новинарима данас Земан.

 Предсједник Чешке, познат по врло непријатељском односу према новинарима, казао је да сва та нагађања око његове конференције за новинаре без права да се постављају питања свједоче о нивоу њихове интелигенције.

– Жао ми је што од вас правим будале, заиста то не заслужујете – рекао је са видном иронијом Земан.

Предсједник је послије тога спалио огромне црвене гаће, исте какве су умјетници из чешке алтернативне групе Зтоховен прерушени у димничаре, септембра 2015. године окачили на кров предсједничког замка Храдчани у Прагу умјесто предсједничког барјака, да покажу колико дубоко се Чеси стиде предсједника због његовог вулгарног понашања током интервјуа, проруских ставова и улизивања предсједнику Русије Владимиру Путину.



Сва тројица умјетника који су искористили реновирање Храдчана и попели се на кров прерушени у димничаре осуђени су у априлу прошле године на по шест мјесеци затвора условно и да плате казну од 2 400 евра зато што су при пентрању оштетили кров и за украдени предсједнички барјак, који су исјекли на 1 000 комада и послали поштом насумично одабраним Чесима – народу као правом власнику барјака.

Црвене гаће и црвени картон као у фудбалу постали су од тада симбол уличних протеста против предсједника и незаобилазне су на разним демонстрацијама против Земана или новог премијера, тајкуна Андреја Бабиша који је под кривичном истрагом због злоупотребе европских дотација за своју породичну фарму.

– Улицама чешких, моравских и шлезијских градова трчкарају лудаци који машу црвеним гаћама. Могу то да разумијем пред парламентарне или предсједничке изборе. Ти избори су већ прошли – казао је данас Земан и додао да је зато ријешио да спали огромне црвене симобличне мушке гаће.

Тајанствену конференцију за новинаре искористиле су чешке кладионице и омогућиле Чесима да се кладе шта ће предсједник саопштити а међу најбизарнијим је било и то да ће предсједник усвојити свог портпарола, удати за њега своју ћерку или да ће најавити посјету предсједника САД Доналда Трампа или Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна Прагу.

(Српскакафе)

Коментари / 0

Оставите коментар