Zeman spalio gaće pred novinarima

Predsjednik Češke Miloš Zeman sazvao je novinare na tajanstveni brifing da vidi da li će u očekivanju predsjednikovog saopštenja napisati da se povlači ili umire i da napravi od njih, kako je sam kazao budale, ali je samo pred njima spalio crvene gaće, simbol protesta Čeha koji se stide predsjednika.

Svijet 15.06.2018 | 16:52
Zeman spalio gaće pred novinarima
– Izvinjavam se novinarima čiju inteligenciju sam, uzalud kao i uvijek, testirao. Juče sam gledao internet i tamo se očekivalo da ću vam saopštiti ili da sam umro ili da sam obolio od neizlječive bolesti ili da ću podnijeti ostavku ili da je moja ćerka zatrudnjela ili da se udaje ili da se razvodim – kazao je novinarima danas Zeman.

 Predsjednik Češke, poznat po vrlo neprijateljskom odnosu prema novinarima, kazao je da sva ta nagađanja oko njegove konferencije za novinare bez prava da se postavljaju pitanja svjedoče o nivou njihove inteligencije.

– Žao mi je što od vas pravim budale, zaista to ne zaslužujete – rekao je sa vidnom ironijom Zeman.

Predsjednik je poslije toga spalio ogromne crvene gaće, iste kakve su umjetnici iz češke alternativne grupe Ztohoven prerušeni u dimničare, septembra 2015. godine okačili na krov predsjedničkog zamka Hradčani u Pragu umjesto predsjedničkog barjaka, da pokažu koliko duboko se Česi stide predsjednika zbog njegovog vulgarnog ponašanja tokom intervjua, proruskih stavova i ulizivanja predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.



Sva trojica umjetnika koji su iskoristili renoviranje Hradčana i popeli se na krov prerušeni u dimničare osuđeni su u aprilu prošle godine na po šest mjeseci zatvora uslovno i da plate kaznu od 2 400 evra zato što su pri pentranju oštetili krov i za ukradeni predsjednički barjak, koji su isjekli na 1 000 komada i poslali poštom nasumično odabranim Česima – narodu kao pravom vlasniku barjaka.

Crvene gaće i crveni karton kao u fudbalu postali su od tada simbol uličnih protesta protiv predsjednika i nezaobilazne su na raznim demonstracijama protiv Zemana ili novog premijera, tajkuna Andreja Babiša koji je pod krivičnom istragom zbog zloupotrebe evropskih dotacija za svoju porodičnu farmu.

– Ulicama čeških, moravskih i šlezijskih gradova trčkaraju ludaci koji mašu crvenim gaćama. Mogu to da razumijem pred parlamentarne ili predsjedničke izbore. Ti izbori su već prošli – kazao je danas Zeman i dodao da je zato riješio da spali ogromne crvene simoblične muške gaće.

Tajanstvenu konferenciju za novinare iskoristile su češke kladionice i omogućile Česima da se klade šta će predsjednik saopštiti a među najbizarnijim je bilo i to da će predsjednik usvojiti svog portparola, udati za njega svoju ćerku ili da će najaviti posjetu predsjednika SAD Donalda Trampa ili Sjeverne Koreje Kim Džong Una Pragu.

(Srpskakafe)

Komentari / 0

Ostavite komentar