Меркелова пада због избјеглица?

Ситуација у Њемачкој је озбиљна, пошто је Ангела Меркел, канцеларка и шефица Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), на мети оштрих напада и то из редова "сестринске" Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), наводи "Дојче веле" (ДW).  Наводи се да се темељи њемачке демохришћанске политике тресу и то поново због избјеглица.

Свијет 15.06.2018 | 13:36
Меркелова пада због избјеглица?
"Ванредно стање у Бундестагу: сједница се прекида. Прво је ријеч о паузи од два сата, али она се продужава на четири. Разлог: највећа посланичка група у њемачком парламенту, група Уније ЦДУ/ЦСУ, заказала је ванредну сједницу. Већ је и то само по себи неуобичајено", пише у тексту ДW.

Наводи се да је равна сензацији чињеница да посланици те групе засједају одвојено, по странкама: баварска ЦСУ на једној, а ЦДУ у којој су посланици из остатка Њемачке на другој страни. ДW објашњава да се тако нешто догодило посљедњи пут деведесетих година прошлог вијека.

"Након непуних сто дана на власти, нова влада Ангеле Меркел проживљава прву озбиљну кризу. Као и много пута до сада, када је у питању свађа између сестринске ЦДУ и ЦСУ јабука раздора је - политика према избјеглицама", наводи се у тексту.

ДW пише да од избијања избјегличке кризе 2015. баварска ЦСУ, а прије свега њен предсједник и однедавно савезни министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, проблем избјеглица желе да ријеше брзо и на то савезном, њемачком нивоу. Ангела Меркел стреми рјешењу на нивоу Европске уније, дакле без "солирања" појединих земаља-чланица.

Али проблем избјеглица на нивоу ЕУ рјешава се већ годинама, без изгледа да би ускоро могао и да буде ријешен. Прије свега се источне чланице ЕУ упорно опиру примању избјеглица које још увијек даноноћно пристижу у Европу. ЦСУ и ЦДУ су због тога у више наврата протеклих година преживљавали кризне тренутке, али им је до сада увијек полазило за руком да пронађу заједничко рјешење.

ДW наводи да је сада ситуација ипак нешто другачија. Хорст Зехофер је министар унутрашњих послова и као такав одговоран за питање миграција. Прије неколико седмица најавио је свој "Мастер-план за миграцију" од 63 тачке.

Тачка око које се ломе копља односи се на ставку која налаже да избјеглице тј. потражиоци азила који су већ регистровани у некој од земаља ЕУ или им је у Њемачкој већ одбијен захтјев, не буду пуштани преко њемачке границе.

Наводи се да се с тим не слаже Ангела Меркел која је још 2015. суспендовала тзв. Даблински споразум који налаже да избјеглице остају у земљи ЕУ у коју су прво и ушле.

ДW наводи се кризни састанак одржан у сриједу увече (13.6.) на нивоу Меркел-Зехофер, који је заправо требало да остане тајна за јавност, није уродио плодом. ЦСУ је одбацио канцеларкин приједлог да се са земљама ЕУ које би биле највише погођена Зехоферовим затварањем граница - попут Аустрије, Грчке, Италије, али и Хрватске - постигну билатерални договори о том питању, који би затим били преточени у неку врсту ЕУ-рјешења на самиту крајем овог мјесеца.

Зехофер сматра - и у томе има јединствену подршку посланика ЦСУ - да би превише дуго трајало да се дође до некаквог ЕУ-рјешења. Његов мишљење је сљедеће: треба дјеловати брзо и грађанима показати да политичари не сједе скрштених руку. Расположење међу грађанима, нарочито након више случајева убистава у којима су починиоци били азиланти, веома је лоше.

ДW наводи да посљедња истраживања јавног мњења показују да већина грађана подржава брже протјеривање оних избјеглица које су се огријешиле о закон или оних особа којима је одбијен захтев за азилом. За Зехофера и ЦСУ ради се о питању вјеродостојности политике.

Наводи се да неки јастребови из редова ЦСУ, попут Александера Добринта, шефа посланика из редова те странке унутар демохришћанске посланичке групе, оцјењују да је ријеч о "историјском тренутку" од којег зависи будућност земље. Добринт је такође, прије неколико мјесеци, изазвао помутњу изјавом да је Њемачкој потребна "конзервативна револуција", што се доживјело као директан напад на Ангелу Меркел и њену либералну форму хришћанске демократије

ДW поставља питање који мотиви стоје иза избјегличке офанзиве ЦСУ? Да ли се ради о избјеглицама или о рушењу канцеларке? Многи подсјећају на чињеницу да се у октобру одржавају избори за баварски парламент и да је десно-популистицка Алтернатива за Њемачку (АфД) за петама ЦСУ. АфД је већ прошле године одузео много гласова ЦСУ у њиховом упоришту у Баварској. То се - у томе су лидери баварских демохришћана сложни - не смије поновити.

Или се ради о томе да се унутар ЕУ повећа притисак како би се напокон дошло до рјешења избјегличког проблема на нивоу Уније?

ДW наводи да тренутно све указује на нову ескалацију. У више наврата је из ЦСУ стављено до знања да Зехофер, као министар, може дијелове свог Мастер-плана за миграцију, да стави на снагу и без одобрења канцеларке. Али у том слуцају она може и да га отпусти. То би опет повукло са собом отказивање послушности посланика ЦСУ, отварање питања повјерења влади у Бундестагу и могуће повлачење канцеларке са своје позиције. Нико се тренутно у Берлину не усуди да говори о могућим сценаријима.

Наводи се да Ангела Меркел за сада, како је процурило са затвореног састанка, ужива повјерење већина посланика њене ЦДУ. Они подржавају канцеларкин приједлог да се с одлуком о затварању граница за избјеглице причека до самита ЕУ крајем мјесеца. У сукоб унутар демохришћана сада се умијешао и ветеран ЦДУ Волфганг Шојбле, тренутно предсједник Бундестага.

ДW закључује тескт оцјеном да је исход у сваком случају неизвјестан пријевремени одлазак Меркелове са функције њемачке канцеларке, коју обавља од 2005, ових дана у Берлину више није нешто што спада у домен научне фантастике.

ЦСУ негирала да планира да прекине савез са ЦДУ
Баварска Хришћанско социјална унија (ЦСУ) демантовала је данас да планира да прекине савез са дугогодишњим коалиционимм партнером - Хришћанско демократском унијом Ангеле Меркел.

Та странка пожурила је са демантијем након што се вијест о томе појавила на Твитеру, преноси Ројтерс.

Замјеник лидера ЦСУ у Бундестагу, Ханс Михелбах, назвао је ту вијест "којештаријом", истичући да та странка жели да одржи савез са ЦДУ и сачува коалицију.

Раније данас на Твитеру, за који се вјеровало да припада телевизији "Хесишер Рундфунк", објављено је да је министар унутрашњих послова из редова ЦСУ Хорст Зехофер прогласио крај савеза двије странке, да би само неколико минута након тога та телевизија објавила да се ради о лажном налогу.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар