Merkelova pada zbog izbjeglica?

Situacija u Njemačkoj je ozbiljna, pošto je Angela Merkel, kancelarka i šefica Hrišćansko-demokratske unije (CDU), na meti oštrih napada i to iz redova "sestrinske" Hrišćansko-socijalne unije (CSU), navodi "Dojče vele" (DW).  Navodi se da se temelji njemačke demohrišćanske politike tresu i to ponovo zbog izbjeglica.

Svijet 15.06.2018 | 13:36
Merkelova pada zbog izbjeglica?
"Vanredno stanje u Bundestagu: sjednica se prekida. Prvo je riječ o pauzi od dva sata, ali ona se produžava na četiri. Razlog: najveća poslanička grupa u njemačkom parlamentu, grupa Unije CDU/CSU, zakazala je vanrednu sjednicu. Već je i to samo po sebi neuobičajeno", piše u tekstu DW.

Navodi se da je ravna senzaciji činjenica da poslanici te grupe zasjedaju odvojeno, po strankama: bavarska CSU na jednoj, a CDU u kojoj su poslanici iz ostatka Njemačke na drugoj strani. DW objašnjava da se tako nešto dogodilo posljednji put devedesetih godina prošlog vijeka.

"Nakon nepunih sto dana na vlasti, nova vlada Angele Merkel proživljava prvu ozbiljnu krizu. Kao i mnogo puta do sada, kada je u pitanju svađa između sestrinske CDU i CSU jabuka razdora je - politika prema izbjeglicama", navodi se u tekstu.

DW piše da od izbijanja izbjegličke krize 2015. bavarska CSU, a prije svega njen predsjednik i odnedavno savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, problem izbjeglica žele da riješe brzo i na to saveznom, njemačkom nivou. Angela Merkel stremi rješenju na nivou Evropske unije, dakle bez "soliranja" pojedinih zemalja-članica.

Ali problem izbjeglica na nivou EU rješava se već godinama, bez izgleda da bi uskoro mogao i da bude riješen. Prije svega se istočne članice EU uporno opiru primanju izbjeglica koje još uvijek danonoćno pristižu u Evropu. CSU i CDU su zbog toga u više navrata proteklih godina preživljavali krizne trenutke, ali im je do sada uvijek polazilo za rukom da pronađu zajedničko rješenje.

DW navodi da je sada situacija ipak nešto drugačija. Horst Zehofer je ministar unutrašnjih poslova i kao takav odgovoran za pitanje migracija. Prije nekoliko sedmica najavio je svoj "Master-plan za migraciju" od 63 tačke.

Tačka oko koje se lome koplja odnosi se na stavku koja nalaže da izbjeglice tj. potražioci azila koji su već registrovani u nekoj od zemalja EU ili im je u Njemačkoj već odbijen zahtjev, ne budu puštani preko njemačke granice.

Navodi se da se s tim ne slaže Angela Merkel koja je još 2015. suspendovala tzv. Dablinski sporazum koji nalaže da izbjeglice ostaju u zemlji EU u koju su prvo i ušle.

DW navodi se krizni sastanak održan u srijedu uveče (13.6.) na nivou Merkel-Zehofer, koji je zapravo trebalo da ostane tajna za javnost, nije urodio plodom. CSU je odbacio kancelarkin prijedlog da se sa zemljama EU koje bi bile najviše pogođena Zehoferovim zatvaranjem granica - poput Austrije, Grčke, Italije, ali i Hrvatske - postignu bilateralni dogovori o tom pitanju, koji bi zatim bili pretočeni u neku vrstu EU-rješenja na samitu krajem ovog mjeseca.

Zehofer smatra - i u tome ima jedinstvenu podršku poslanika CSU - da bi previše dugo trajalo da se dođe do nekakvog EU-rješenja. Njegov mišljenje je sljedeće: treba djelovati brzo i građanima pokazati da političari ne sjede skrštenih ruku. Raspoloženje među građanima, naročito nakon više slučajeva ubistava u kojima su počinioci bili azilanti, veoma je loše.

DW navodi da posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina građana podržava brže protjerivanje onih izbjeglica koje su se ogriješile o zakon ili onih osoba kojima je odbijen zahtev za azilom. Za Zehofera i CSU radi se o pitanju vjerodostojnosti politike.

Navodi se da neki jastrebovi iz redova CSU, poput Aleksandera Dobrinta, šefa poslanika iz redova te stranke unutar demohrišćanske poslaničke grupe, ocjenjuju da je riječ o "istorijskom trenutku" od kojeg zavisi budućnost zemlje. Dobrint je takođe, prije nekoliko mjeseci, izazvao pomutnju izjavom da je Njemačkoj potrebna "konzervativna revolucija", što se doživjelo kao direktan napad na Angelu Merkel i njenu liberalnu formu hrišćanske demokratije

DW postavlja pitanje koji motivi stoje iza izbjegličke ofanzive CSU? Da li se radi o izbjeglicama ili o rušenju kancelarke? Mnogi podsjećaju na činjenicu da se u oktobru održavaju izbori za bavarski parlament i da je desno-populisticka Alternativa za Njemačku (AfD) za petama CSU. AfD je već prošle godine oduzeo mnogo glasova CSU u njihovom uporištu u Bavarskoj. To se - u tome su lideri bavarskih demohrišćana složni - ne smije ponoviti.

Ili se radi o tome da se unutar EU poveća pritisak kako bi se napokon došlo do rješenja izbjegličkog problema na nivou Unije?

DW navodi da trenutno sve ukazuje na novu eskalaciju. U više navrata je iz CSU stavljeno do znanja da Zehofer, kao ministar, može dijelove svog Master-plana za migraciju, da stavi na snagu i bez odobrenja kancelarke. Ali u tom slucaju ona može i da ga otpusti. To bi opet povuklo sa sobom otkazivanje poslušnosti poslanika CSU, otvaranje pitanja povjerenja vladi u Bundestagu i moguće povlačenje kancelarke sa svoje pozicije. Niko se trenutno u Berlinu ne usudi da govori o mogućim scenarijima.

Navodi se da Angela Merkel za sada, kako je procurilo sa zatvorenog sastanka, uživa povjerenje većina poslanika njene CDU. Oni podržavaju kancelarkin prijedlog da se s odlukom o zatvaranju granica za izbjeglice pričeka do samita EU krajem mjeseca. U sukob unutar demohrišćana sada se umiješao i veteran CDU Volfgang Šojble, trenutno predsjednik Bundestaga.

DW zaključuje teskt ocjenom da je ishod u svakom slučaju neizvjestan prijevremeni odlazak Merkelove sa funkcije njemačke kancelarke, koju obavlja od 2005, ovih dana u Berlinu više nije nešto što spada u domen naučne fantastike.

CSU negirala da planira da prekine savez sa CDU
Bavarska Hrišćansko socijalna unija (CSU) demantovala je danas da planira da prekine savez sa dugogodišnjim koalicionimm partnerom - Hrišćansko demokratskom unijom Angele Merkel.

Ta stranka požurila je sa demantijem nakon što se vijest o tome pojavila na Tviteru, prenosi Rojters.

Zamjenik lidera CSU u Bundestagu, Hans Mihelbah, nazvao je tu vijest "koještarijom", ističući da ta stranka želi da održi savez sa CDU i sačuva koaliciju.

Ranije danas na Tviteru, za koji se vjerovalo da pripada televiziji "Hesišer Rundfunk", objavljeno je da je ministar unutrašnjih poslova iz redova CSU Horst Zehofer proglasio kraj saveza dvije stranke, da bi samo nekoliko minuta nakon toga ta televizija objavila da se radi o lažnom nalogu.

(Tanjug) 

Komentari / 0

Ostavite komentar