Прва прича Мундијала - Александар Головин!

Маестро са југа Сибира урадио на отварању што није никад нико пре њега!

Фудбал 14.06.2018 | 22:00
Прва прича Мундијала - Александар Головин!
Денис Черишев је ушао уместо повређеног Дзагојева и са два прелепа гола торпедовао Саудијску Арабију на отварању Мундијала. Заслужено, изабран је играчем утакмице. Али, прва права фудбалска прича овог Мундијала је Александар Головин.

Највећа очекивања уочи првенства, Руси су полагали у овог момка. Плејмејкер ЦСКА се у последње време профилисао као најбољи фудбалер којег Русија има. Док звезда Алана Дзагојева полако тамни,Головинова сија све јаче и могла би да бљесне на овом првенству.

Уписао је две мајсторске асистенције и постигао прелеп гол из слободњака против Саудијаца. Учествовао је у три од пет руских голова и везивао је у чвор недорасле Арапе. Нико пре њега на отварањима Мундијала није успео да упише две асистенције и постигне гол на првој утакмици Мундијала. Никада ниједан Рус (или Спвјет раније) до сада на Мундијалима није постигао из слободног ударца. Головин је у првих 90 минута показао каква магија се крије у тим копачкама и љубитељима фудбала остао као главни утисак меча.

Није случајно што је 22-годишњи везиста дечје фаце тренутно најтраженији руски фудбалер. Није случајно ни што су превејане лисице из Јувентусе јуриле пре Мундијала да обезбеде његов потпис. Није случајно ни што га је челични Фабио Капело лансирао са само 18 година у репрезентацији Русије иако Дон Фабио никада није био љубитељ оваквих играча.

Имала је и публика у Београду прилику да га упозна када је зимус гостовао са ЦСКА против Црвене звезде и био најопаснији играч Армејаца, а звездаши нису крили срећу што је тада добио парни жути картон којим се суспендовао за реванш у Москви. Али је зато заблистао у следећој рунди када је постигао мајсторски гол у елиминацији фаворизованог Лиона и доводио до лудила снажне везисте француског тима. Касније је постигао и голчину против Арсенала и у реваншу био катализатор победе која умало није истопила велику предност Тобџија из првог меча.

Рођен је на југоистоку Сибира, у граду Калтан који баш ни по чему није познат, али ће се у будућности за њега чути као родно места Саше Головина. Прво је тренирао  футсал, па тек онда велики фудбал у малом локалном клубу. Логично је да га је прво лоцирао Металург из Нокоузњецка као највећи клуб на југозападу Сибира. После само две године се за блистав таленат прочуло до Москве где су први реаговали скаути ЦСКА и уграбили га као 15-годишњака.

Са кадетима Русије је следеће године освојио европску титулу, прошао све млађе репрезентативне селекције, дебитовао за први тим ЦСКА са 18 година, а непуну годину касније и за А селекцију Русије. И дао гол на дебију код Капела. Лансирана је каријера највећег талента руског фудбала...

Одмах је постало јасно да је реч о везисти племенитог кова који има сјајне плејмејкерске способности. Може да игра као дубоки плејмејкер, по страни, али и као полушпиц. Има сјајну визију игре, одличан пас, брзо размишља. Све што је потрбено везисти да би постао врхунска класа. Прошле сезоне је по проценту успешности, био други најбољи дриблер руске Премијер лиге. Дешњак је али боље се сналази на левој страни, мада је универзалац који може да игра на свим позицијама у везном реду. Ипак, у формацији 4-3-3 му је идеално место на левој страни везног реда.

Са висином 180 центиметара је опасност и у скоку, мада је претежно он тај који изводи прекиде и гађа саиграче центаршутевима. Има страшан шут! Не шверцује се ни у дефанзиви, одлично чита игру и сече пасове ривала, мада му замерају на честим картонима и непотребним фауловима. Али то све иде у рок службе стицања искуства.

Огроман потенцијал момка из Сибира није прошао неопажено ни на Западу Европе. Спартаков тренерМасимо Карера је алармирао свој бивши клуб Јувентус да у Москви игра Нови Недвед и да треба да га доведу. Јувентус је бацио удицу, понудио 25.000.000 евра, али тешко да ће та понуда вредети много после Мундијала.

Поред Старе даме, младог Руса снима и Манчестер Јунајтед, али и Абрамовичев Челси. А Роман са ЦСКА има боље односе него са било којим другим клубом. Истовремено, Александар Хлеб га је препоручио бившем клубу Арсеналу као трансфер у који вреди уложити.

Ипак, ЦСКА је клуб који не купује често и скупо, али још теже продаје своје најбоље играче. Најбољи пример је Алан Дзагојев који је експлодирао на сличан начин као Головин, могао да бира понуде великих клубова, али га је ЦСКА блиндирао у Москви. Додуше, и Дзагојев је чудна цвећка којој је карактер често био кочница да се развије у бољег играча него што је сада. Головинов менталитет је много бољи. Не одаје утисак да ће кренути стопама Аршавина, Дзагојева и осталих који нису били довољно јаки карактери да таленат преточе у велику каријеру у неком великом европском клубу.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар