Prva priča Mundijala - Aleksandar Golovin!

Maestro sa juga Sibira uradio na otvaranju što nije nikad niko pre njega!

Fudbal 14.06.2018 | 22:00
Prva priča Mundijala - Aleksandar Golovin!
Denis Čerišev je ušao umesto povređenog Dzagojeva i sa dva prelepa gola torpedovao Saudijsku Arabiju na otvaranju Mundijala. Zasluženo, izabran je igračem utakmice. Ali, prva prava fudbalska priča ovog Mundijala je Aleksandar Golovin.

Najveća očekivanja uoči prvenstva, Rusi su polagali u ovog momka. Plejmejker CSKA se u poslednje vreme profilisao kao najbolji fudbaler kojeg Rusija ima. Dok zvezda Alana Dzagojeva polako tamni,Golovinova sija sve jače i mogla bi da bljesne na ovom prvenstvu.

Upisao je dve majstorske asistencije i postigao prelep gol iz slobodnjaka protiv Saudijaca. Učestvovao je u tri od pet ruskih golova i vezivao je u čvor nedorasle Arape. Niko pre njega na otvaranjima Mundijala nije uspeo da upiše dve asistencije i postigne gol na prvoj utakmici Mundijala. Nikada nijedan Rus (ili Spvjet ranije) do sada na Mundijalima nije postigao iz slobodnog udarca. Golovin je u prvih 90 minuta pokazao kakva magija se krije u tim kopačkama i ljubiteljima fudbala ostao kao glavni utisak meča.

Nije slučajno što je 22-godišnji vezista dečje face trenutno najtraženiji ruski fudbaler. Nije slučajno ni što su prevejane lisice iz Juventuse jurile pre Mundijala da obezbede njegov potpis. Nije slučajno ni što ga je čelični Fabio Kapelo lansirao sa samo 18 godina u reprezentaciji Rusije iako Don Fabio nikada nije bio ljubitelj ovakvih igrača.

Imala je i publika u Beogradu priliku da ga upozna kada je zimus gostovao sa CSKA protiv Crvene zvezde i bio najopasniji igrač Armejaca, a zvezdaši nisu krili sreću što je tada dobio parni žuti karton kojim se suspendovao za revanš u Moskvi. Ali je zato zablistao u sledećoj rundi kada je postigao majstorski gol u eliminaciji favorizovanog Liona i dovodio do ludila snažne veziste francuskog tima. Kasnije je postigao i golčinu protiv Arsenala i u revanšu bio katalizator pobede koja umalo nije istopila veliku prednost Tobdžija iz prvog meča.

Rođen je na jugoistoku Sibira, u gradu Kaltan koji baš ni po čemu nije poznat, ali će se u budućnosti za njega čuti kao rodno mesta Saše Golovina. Prvo je trenirao  futsal, pa tek onda veliki fudbal u malom lokalnom klubu. Logično je da ga je prvo locirao Metalurg iz Nokouznjecka kao najveći klub na jugozapadu Sibira. Posle samo dve godine se za blistav talenat pročulo do Moskve gde su prvi reagovali skauti CSKA i ugrabili ga kao 15-godišnjaka.

Sa kadetima Rusije je sledeće godine osvojio evropsku titulu, prošao sve mlađe reprezentativne selekcije, debitovao za prvi tim CSKA sa 18 godina, a nepunu godinu kasnije i za A selekciju Rusije. I dao gol na debiju kod Kapela. Lansirana je karijera najvećeg talenta ruskog fudbala...

Odmah je postalo jasno da je reč o vezisti plemenitog kova koji ima sjajne plejmejkerske sposobnosti. Može da igra kao duboki plejmejker, po strani, ali i kao polušpic. Ima sjajnu viziju igre, odličan pas, brzo razmišlja. Sve što je potrbeno vezisti da bi postao vrhunska klasa. Prošle sezone je po procentu uspešnosti, bio drugi najbolji dribler ruske Premijer lige. Dešnjak je ali bolje se snalazi na levoj strani, mada je univerzalac koji može da igra na svim pozicijama u veznom redu. Ipak, u formaciji 4-3-3 mu je idealno mesto na levoj strani veznog reda.

Sa visinom 180 centimetara je opasnost i u skoku, mada je pretežno on taj koji izvodi prekide i gađa saigrače centaršutevima. Ima strašan šut! Ne švercuje se ni u defanzivi, odlično čita igru i seče pasove rivala, mada mu zameraju na čestim kartonima i nepotrebnim faulovima. Ali to sve ide u rok službe sticanja iskustva.

Ogroman potencijal momka iz Sibira nije prošao neopaženo ni na Zapadu Evrope. Spartakov trenerMasimo Karera je alarmirao svoj bivši klub Juventus da u Moskvi igra Novi Nedved i da treba da ga dovedu. Juventus je bacio udicu, ponudio 25.000.000 evra, ali teško da će ta ponuda vredeti mnogo posle Mundijala.

Pored Stare dame, mladog Rusa snima i Mančester Junajted, ali i Abramovičev Čelsi. A Roman sa CSKA ima bolje odnose nego sa bilo kojim drugim klubom. Istovremeno, Aleksandar Hleb ga je preporučio bivšem klubu Arsenalu kao transfer u koji vredi uložiti.

Ipak, CSKA je klub koji ne kupuje često i skupo, ali još teže prodaje svoje najbolje igrače. Najbolji primer je Alan Dzagojev koji je eksplodirao na sličan način kao Golovin, mogao da bira ponude velikih klubova, ali ga je CSKA blindirao u Moskvi. Doduše, i Dzagojev je čudna cvećka kojoj je karakter često bio kočnica da se razvije u boljeg igrača nego što je sada. Golovinov mentalitet je mnogo bolji. Ne odaje utisak da će krenuti stopama Aršavina, Dzagojeva i ostalih koji nisu bili dovoljno jaki karakteri da talenat pretoče u veliku karijeru u nekom velikom evropskom klubu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar