СП: Шоу Руса на премијери - 5:0!

'Петарда' Русије на старту Мундијала! Репрезентација Русије стартовала је победом на Мундијалу, пошто је са 5:0 победила Саудијску Арабију.  У првој утакмици 21. Светског првенства у фудбалу Русија победила Саудијску Арабију. Расположен и ефикасан домаћин. Повреда Алена Џагоева.  Хорошо Россия - 5! Спектакуларни Денис Черишев и мајстор Александар Головин обележили отварање Мундијала.

Фудбал 14.06.2018 | 19:15
СП: Шоу Руса на премијери - 5:0!
На првом мечу 21. издања Светског првенства изабраници Станислава Черчесова одиграли су одличан меч и већ у првом полувремену решили су питање победника.

"Зборнаја команда" кренула је фуриозно и већ после 12. минута игре на семафору било је 1:0. Центрирао је Зобнин, а Газински главом савладао голмана Саудијске Арабије.

Пех за домаћи састав десио се средином првог полувремена када се повредио Алан Дзагојев. Уместо њега у игру је ушао Денис Черишев.

Наставила је Русија да игра боље од противника, међутим чинило се да ће се са минималним резултатом отићи на паузу. Тако би и било да Черишев није мислио другачије.

Фудбалер који је заменио Дзагојева одлично се снашао у казненом простору и силовитим ударцем удвостручио предност.

У наставку меча видело се да Саудијска Арабија нема шансе да дође до неког чудесног преокрета. Штавише, Русија је успела да постигне још три гола.

Артјом Дзјуба после 89 секунди, од како је ушао у игру, повосио је на 3:0 у 71. минуту и тада је било свима јасно да ће Русија доћи до три бода. Ту није био крај агоније Саудијске Арабије.

Черишев је у 91. минуту постигао прелеп погодак и он ће вероватно бити у конкуренцији за најлепши на Мундијалу. Играч Виљареала сјајно је шутирао "спољном" и голман гостију није имао шансе.

Коначан резултат поставио је Денис Головин у 94. минуту када је из слободног ударца савладао Ал Мајуфа. Русија није могла боље да крене Мундијал пред домаћом публиком.

Други меч групе А играју Египат и Уругвај у петак од 14 часова. Русија наредни меч игра против Египта 19, односно Саудијска Арабија 20. против Уругваја.

Србија ће Светско првенство започети у недељу, када се од 14х састаје са Костариком.

Победом Русије против Саудијске Арабије у првом колу Групе А на Светском првенству, које ћемо од данас, па све до 15. јула пратити на стадионима широм највеће државе на свету.

После церемоније свечаног отварања пред 80.000 људи на стадиону Лужњики, публику која се добро забавила уз песме Робија Вилијамса, обрадовала је, барем већи део ње, победа "зборнаје" против слабашних Арпа – 5:0 (2:0).

Већ после неколико минута игре било је јасно да ће домаћин Мундијала освојити прве бодове и тако се приближити вишедеценијском циљу, јер Руси од самосталности после распада СССР-а, никада нису прошли у осмину финала.

Такође, екипа Станислава Черчесова дочекала је почетак турнира са низом од чак седам утакмица без победе, што је свакако плашило нацију, али и утицало на самопоуздање репрезентативаца. Ипак, енергија и снага "зборнаје" је убедљивим тријумфом знатно допуњена и прави изазови су тек пре Русима.

Апетити су порасли...

Скромни Саудијци ће се вероватно и овај пут задовољити самим пласманом на Светско првенство и приликом да буду део спектакуларног догађаја.

Јури Газински је начео противника у 12. минуту. Александар Головин је мајсторскиубацио, а Газински се поклонио на "другој стативи" и спаса за Саудијску Арабију није било.

Денис Черишев је у 24. минуту морао принудно на терен, јер се повредио Ален Џагоев.

Искусни фудбалер се приликом спринта ухватио за задњу ложу и одмах је напустио игралиште. Селектор Руса је изабрао праву промену, јер је Черишев мајсторијом у 43. минуту, лажњаком какав се ретко виђа, бацио на траву комплетну одбрану Саудијске Арабије, а онда с ивице петерца закуцао лопту у мрежу.

Много бољу игру Русија је крунисала са јоштри гола.

Тек што је ушао – Артем Дзјуба је главом повисио резултат на 3:0, а асистирао је поново Головин. Ипак, погодак меча постигао је Черишев у првом минуту судијске надокнаде. Прелеп ударац са 17 метара завршио је под пречком гола Арабије.

Али, ни то није било све.

Двоструки асистент Головин је ставио тачку на премијерни меч Светског првенства. Из слободног ударца са око 20 метара послао је лопту тих уз стативу у мрежу.

Русе 19. јуна у царкој престониц, Санкт Петербургу, очекује меч другог кола против Египта, док се у петак у Јекатеринбургу игра други меч првог кола Групе А (14 сати) између Уругваја и Египта.

Почело је! Уз два фантасична гола Дениса Черишева и петарду домаћина. 

Није то баш била утакмица којој се цела фудбалска планета лудо радовала, али је и те како имало шта да се види и да се ужива у прелепим потезима руских мајстора Денис Черишева и Александра Головина. Церемонијално отварање Мундијала у Русији је одрађено с мером уз наступ Робија Вилијамса, а фудбалско још боље на радост целе Русије! Али и доброг дела планете...

Репрезентација Русије је отворила Мундијал убедљивом победом од 5:0 над Саудијском Арабијом у групи А и показала да није јалова и безидејна као што су јој предвиђали уочи такмичења. Савладала је притисак и нејаке Саудијце па сада много лакше улази у наставак првенства. Цела Русија може да одахне са ова три бода и убедљивом победом. Руси су у игри за пласман у осмину финала, а Мундијал са домаћином и без њега у нокаут фази није исти...

Ипак, Руси су имали лак задатак и можда ово и није одлука њиховог правог квалитета јер их против Египта и Уругваја чекају тежи и много тежи испит. Саудијци су показали да су најслабија екипа на првенству и да чак ни у најслабијој групи неће представљати тешку препреку. Једноставно, ту нема озбиљног квалитета који би парирао играчима попут Черишева, Головина, Дзјубе... Можда они нису планетарне звезде, али су за Саудијце баук.

Селектор Черчесов је ипак одустао од формације са тројицом у последњој линији и појачао напад што му се поштено вратило. И почастили су навијаче потезима који ће изазвати еуфорију и распламсати оптимизам којег је фалило у јавности. 

Тактичка неписменост и физичка инфериорност репрезентативне селекције Краљевине је нешто за шта ниједан селектор неће моћи да смисли чаробну формулу и учини их конкурентијим на планетарном нивоу. Пици ту ништа није могао да уради... Гости су чак више имали лопту у ногама, али све је то било неозбиљно, безопасно и неконкурентно. Руси су знали шта хоће, имали још шанси и могли и убедљивије да победе. Али ових 5:0 ће им ваљати и за гол-разлику када се буде подвлачила црта.

Све је кренуло идеално за Русе после десетак минута. Головин је показао зашто је један од траженијих плејмејкера у Европи и послао лопту с очима ка Газинском који је прегазио чувара и главом постигао први гол на Мундијалу!

Саудијци су имали један солидан окушај после прекида и то је било, а онда су их Руси дотукли у идеалном моменту и преломили меч. Пред одлазак на полувреме је резервиста Черишев мајсторским лажњаком „отворио капију“ двојици ривала, а онда мајсторски погодио за 2:0. И постао прва измена која је постигла гол на отварајућем мечу Мундијала.

Историју је наставио да пише Артјом Дзјуба. Несташни дечко руског фудбала је тек што је ушао на терен у 71. постигао гол главом на још једну асистенцију Головина. И постигао најбржи гол међу резервистима икада на Мундијалима.

А онда и најлепши моменат меча. Још један еврогол Дениса Черишева! У надокнади времена је сјајну акцију крунисао спектакуларним поготком са 20 метара који ће ући у најужу конкуренцију за гол првенства.

Ни ту није био крај. Головин је после два асистенције ставио тачку прелепим голом из слободњака. 

ГРУПА А

Русија - Саудијска Арабија 5:0 (2:0)
/Газински 12, Черишев 43, 90+1, Дзјуба 71, Головин 90+4/

Египат - Уругвај (14.00)

Стадион: Лужњики (Москва, 81.000)
Судија: Нестор Фабија Питана (Аргентина)

РУСИЈА (4-2-3-1): Акинфејев - Фернандес, Кутепов, Игнашевич, Жирков - Газински, Зобнин - Самедов (од 64. Кузјајев), Головин, Џагоев (од 24. Черишев) - Смолов (од 70. Дзјуба)

САУДИЈСКА АРАБИЈА (4-2-3-1) : Ал Мајуф – Ал Бураик, Ос. Хавсави, Ом. Хавсави, Ал Шахрани – Ал Фараж, Отајф (од 64. Фахад) – Ал Шехри (од 74. Бахбри), Ал Јасим, Ал Давсари – Ал-Шахлави (од 85. Асири)

Табела, група А:

1. Русија 1 1 0 0 5:0 3
2. Уругвај 0 0 0 0 0:0 0
3. Египат 0 0 0 0 0:0 0
4. Саудијска Арабија 1 0 0 1 0:5

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар