SP: Šou Rusa na premijeri - 5:0!

'Petarda' Rusije na startu Mundijala! Reprezentacija Rusije startovala je pobedom na Mundijalu, pošto je sa 5:0 pobedila Saudijsku Arabiju.  U prvoj utakmici 21. Svetskog prvenstva u fudbalu Rusija pobedila Saudijsku Arabiju. Raspoložen i efikasan domaćin. Povreda Alena Džagoeva.  Хорошо Россия - 5! Spektakularni Denis Čerišev i majstor Aleksandar Golovin obeležili otvaranje Mundijala.

Fudbal 14.06.2018 | 19:15
SP: Šou Rusa na premijeri - 5:0!
Na prvom meču 21. izdanja Svetskog prvenstva izabranici Stanislava Čerčesova odigrali su odličan meč i već u prvom poluvremenu rešili su pitanje pobednika.

"Zbornaja komanda" krenula je furiozno i već posle 12. minuta igre na semaforu bilo je 1:0. Centrirao je Zobnin, a Gazinski glavom savladao golmana Saudijske Arabije.

Peh za domaći sastav desio se sredinom prvog poluvremena kada se povredio Alan Dzagojev. Umesto njega u igru je ušao Denis Čerišev.

Nastavila je Rusija da igra bolje od protivnika, međutim činilo se da će se sa minimalnim rezultatom otići na pauzu. Tako bi i bilo da Čerišev nije mislio drugačije.

Fudbaler koji je zamenio Dzagojeva odlično se snašao u kaznenom prostoru i silovitim udarcem udvostručio prednost.

U nastavku meča videlo se da Saudijska Arabija nema šanse da dođe do nekog čudesnog preokreta. Štaviše, Rusija je uspela da postigne još tri gola.

Artjom Dzjuba posle 89 sekundi, od kako je ušao u igru, povosio je na 3:0 u 71. minutu i tada je bilo svima jasno da će Rusija doći do tri boda. Tu nije bio kraj agonije Saudijske Arabije.

Čerišev je u 91. minutu postigao prelep pogodak i on će verovatno biti u konkurenciji za najlepši na Mundijalu. Igrač Viljareala sjajno je šutirao "spoljnom" i golman gostiju nije imao šanse.

Konačan rezultat postavio je Denis Golovin u 94. minutu kada je iz slobodnog udarca savladao Al Majufa. Rusija nije mogla bolje da krene Mundijal pred domaćom publikom.

Drugi meč grupe A igraju Egipat i Urugvaj u petak od 14 časova. Rusija naredni meč igra protiv Egipta 19, odnosno Saudijska Arabija 20. protiv Urugvaja.

Srbija će Svetsko prvenstvo započeti u nedelju, kada se od 14h sastaje sa Kostarikom.

Pobedom Rusije protiv Saudijske Arabije u prvom kolu Grupe A na Svetskom prvenstvu, koje ćemo od danas, pa sve do 15. jula pratiti na stadionima širom najveće države na svetu.

Posle ceremonije svečanog otvaranja pred 80.000 ljudi na stadionu Lužnjiki, publiku koja se dobro zabavila uz pesme Robija Vilijamsa, obradovala je, barem veći deo nje, pobeda "zbornaje" protiv slabašnih Arpa – 5:0 (2:0).

Već posle nekoliko minuta igre bilo je jasno da će domaćin Mundijala osvojiti prve bodove i tako se približiti višedecenijskom cilju, jer Rusi od samostalnosti posle raspada SSSR-a, nikada nisu prošli u osminu finala.

Takođe, ekipa Stanislava Čerčesova dočekala je početak turnira sa nizom od čak sedam utakmica bez pobede, što je svakako plašilo naciju, ali i uticalo na samopouzdanje reprezentativaca. Ipak, energija i snaga "zbornaje" je ubedljivim trijumfom znatno dopunjena i pravi izazovi su tek pre Rusima.

Apetiti su porasli...

Skromni Saudijci će se verovatno i ovaj put zadovoljiti samim plasmanom na Svetsko prvenstvo i prilikom da budu deo spektakularnog događaja.

Juri Gazinski je načeo protivnika u 12. minutu. Aleksandar Golovin je majstorskiubacio, a Gazinski se poklonio na "drugoj stativi" i spasa za Saudijsku Arabiju nije bilo.

Denis Čerišev je u 24. minutu morao prinudno na teren, jer se povredio Alen Džagoev.

Iskusni fudbaler se prilikom sprinta uhvatio za zadnju ložu i odmah je napustio igralište. Selektor Rusa je izabrao pravu promenu, jer je Čerišev majstorijom u 43. minutu, lažnjakom kakav se retko viđa, bacio na travu kompletnu odbranu Saudijske Arabije, a onda s ivice peterca zakucao loptu u mrežu.

Mnogo bolju igru Rusija je krunisala sa joštri gola.

Tek što je ušao – Artem Dzjuba je glavom povisio rezultat na 3:0, a asistirao je ponovo Golovin. Ipak, pogodak meča postigao je Čerišev u prvom minutu sudijske nadoknade. Prelep udarac sa 17 metara završio je pod prečkom gola Arabije.

Ali, ni to nije bilo sve.

Dvostruki asistent Golovin je stavio tačku na premijerni meč Svetskog prvenstva. Iz slobodnog udarca sa oko 20 metara poslao je loptu tih uz stativu u mrežu.

Ruse 19. juna u carkoj prestonic, Sankt Peterburgu, očekuje meč drugog kola protiv Egipta, dok se u petak u Jekaterinburgu igra drugi meč prvog kola Grupe A (14 sati) između Urugvaja i Egipta.

Počelo je! Uz dva fantasična gola Denisa Čeriševa i petardu domaćina. 

Nije to baš bila utakmica kojoj se cela fudbalska planeta ludo radovala, ali je i te kako imalo šta da se vidi i da se uživa u prelepim potezima ruskih majstora Denis Čeriševa i Aleksandra Golovina. Ceremonijalno otvaranje Mundijala u Rusiji je odrađeno s merom uz nastup Robija Vilijamsa, a fudbalsko još bolje na radost cele Rusije! Ali i dobrog dela planete...

Reprezentacija Rusije je otvorila Mundijal ubedljivom pobedom od 5:0 nad Saudijskom Arabijom u grupi A i pokazala da nije jalova i bezidejna kao što su joj predviđali uoči takmičenja. Savladala je pritisak i nejake Saudijce pa sada mnogo lakše ulazi u nastavak prvenstva. Cela Rusija može da odahne sa ova tri boda i ubedljivom pobedom. Rusi su u igri za plasman u osminu finala, a Mundijal sa domaćinom i bez njega u nokaut fazi nije isti...

Ipak, Rusi su imali lak zadatak i možda ovo i nije odluka njihovog pravog kvaliteta jer ih protiv Egipta i Urugvaja čekaju teži i mnogo teži ispit. Saudijci su pokazali da su najslabija ekipa na prvenstvu i da čak ni u najslabijoj grupi neće predstavljati tešku prepreku. Jednostavno, tu nema ozbiljnog kvaliteta koji bi parirao igračima poput Čeriševa, Golovina, Dzjube... Možda oni nisu planetarne zvezde, ali su za Saudijce bauk.

Selektor Čerčesov je ipak odustao od formacije sa trojicom u poslednjoj liniji i pojačao napad što mu se pošteno vratilo. I počastili su navijače potezima koji će izazvati euforiju i rasplamsati optimizam kojeg je falilo u javnosti. 

Taktička nepismenost i fizička inferiornost reprezentativne selekcije Kraljevine je nešto za šta nijedan selektor neće moći da smisli čarobnu formulu i učini ih konkurentijim na planetarnom nivou. Pici tu ništa nije mogao da uradi... Gosti su čak više imali loptu u nogama, ali sve je to bilo neozbiljno, bezopasno i nekonkurentno. Rusi su znali šta hoće, imali još šansi i mogli i ubedljivije da pobede. Ali ovih 5:0 će im valjati i za gol-razliku kada se bude podvlačila crta.

Sve je krenulo idealno za Ruse posle desetak minuta. Golovin je pokazao zašto je jedan od traženijih plejmejkera u Evropi i poslao loptu s očima ka Gazinskom koji je pregazio čuvara i glavom postigao prvi gol na Mundijalu!

Saudijci su imali jedan solidan okušaj posle prekida i to je bilo, a onda su ih Rusi dotukli u idealnom momentu i prelomili meč. Pred odlazak na poluvreme je rezervista Čerišev majstorskim lažnjakom „otvorio kapiju“ dvojici rivala, a onda majstorski pogodio za 2:0. I postao prva izmena koja je postigla gol na otvarajućem meču Mundijala.

Istoriju je nastavio da piše Artjom Dzjuba. Nestašni dečko ruskog fudbala je tek što je ušao na teren u 71. postigao gol glavom na još jednu asistenciju Golovina. I postigao najbrži gol među rezervistima ikada na Mundijalima.

A onda i najlepši momenat meča. Još jedan evrogol Denisa Čeriševa! U nadoknadi vremena je sjajnu akciju krunisao spektakularnim pogotkom sa 20 metara koji će ući u najužu konkurenciju za gol prvenstva.

Ni tu nije bio kraj. Golovin je posle dva asistencije stavio tačku prelepim golom iz slobodnjaka. 

GRUPA A

Rusija - Saudijska Arabija 5:0 (2:0)
/Gazinski 12, Čerišev 43, 90+1, Dzjuba 71, Golovin 90+4/

Egipat - Urugvaj (14.00)

Stadion: Lužnjiki (Moskva, 81.000)
Sudija: Nestor Fabija Pitana (Argentina)

RUSIJA (4-2-3-1): Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov - Gazinski, Zobnin - Samedov (od 64. Kuzjajev), Golovin, Džagoev (od 24. Čerišev) - Smolov (od 70. Dzjuba)

SAUDIJSKA ARABIJA (4-2-3-1) : Al Majuf – Al Buraik, Os. Havsavi, Om. Havsavi, Al Šahrani – Al Faraž, Otajf (od 64. Fahad) – Al Šehri (od 74. Bahbri), Al Jasim, Al Davsari – Al-Šahlavi (od 85. Asiri)

Tabela, grupa A:

1. Rusija 1 1 0 0 5:0 3
2. Urugvaj 0 0 0 0 0:0 0
3. Egipat 0 0 0 0 0:0 0
4. Saudijska Arabija 1 0 0 1 0:5

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar