Историја СП - Бразил 2014: Њемачка копачка опет покорила свијет!

Бразил доживео незапамћену срамоту! Бранилац трофеја Шпанија, испала је у првој фази, доживевши дебакл у судару с Холандијом – 1:5. Била је то својеврсна освета за финале из 2010. . .

Фудбал 24.06.2018 | 23:45
Историја СП - Бразил 2014: Њемачка копачка опет покорила свијет!
НА ДВАДЕСЕТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО пласирали су се сви шампиони света од настанка овог такмичења 1930. године – Уругвај, Италија, Немачка, Бразил, Енглеска, Аргентина, Француска, Шпанија. Практично нико од великана није изостао, а имали смо једног дебитанта – Босну и Херцеговину. С те стране гледано, ово је требало да буде један од најјачих турнира. Међутим, за многе велике екипе такмичење је кренуло наопако. Бранилац трофеја Шпанија, испала је у првој фази, доживевши дебакл у судару с Холандијом – 1:5. Била је то својеврсна освета за финале из 2010. Италијани и Енглези нису могли да прођу групу с Костариком и Уругвајем, пре Руса даље је отишао Алжир, пре Роналдове Португалије – Сједињене Америчке Државе?! Деловало је као да се „чисти простор“ за домаћина, међутим Бразилци ће после Мараканаса 1950. доживети можда и већу трауму. У полуфиналу Немачка их је разнела са 7:1 и још плус фер и спортски повукла ручну у наставку, како бламажа не би била и већа. У другој борби за финале Аргентинци су боље изводили пенале одВан Галове Холандије и заслужили место у завршној представи.

ФИНАЛЕ на легендарној Маракани као благи фаворити дочекали су Немци, пре свега због тих 7:1 против Селесаа, али Гаучоси су имали Леа Месија. Показало се ипак да човек не може против машине. А Милер, Озил, Швајнштајгер, Крос, Клосе, Лам, Хумелс и друштво тог лета у Бразилу заиста су чинили страшну машинерију. Финале ни овога пута није било спектакуларно, шаховска партија коју је једним сјајним потезом решио Јоги Лев. У 88. минуту излази Клосе, улази Марио Геце. У 113. минуту Андре Ширле центрира, Марио Геце прима на груди на рогљу петерца и туче из прве... Шах-мат! Немачка је прва европска екипа која је успела да тријумфује у Јужној Америци!

СРБИЈА није прошла јаку квалификациону групу у којој су испред ње биле Белгија и Хрватска, а иза Шкотска, Велс и Македонија.



АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Са Светског шампиона у Бразилу фоторепортери су својим редакцијама послали укупно 48.500.000 фотографија

* Немачка је изградила сопствену базу у Санто Андреу и дала јој име „Камп Баија“

* Свака репрезентација добила је од Светске фудбалске организације (ФИФА) 1.500.000 долара за покривање трошкова припрема.

* Бразилци су морали да измене своје законе како би пиво могло да се конзумира унутар стадиона. То је држави донело огромну додатну зараду.

* Улазнице за финале скочиле су за 500 одсто на црном тржишту у односу на утакмице у групној фази.

* Италијанским фудбалерима није било дозвољено да користе друштвене мреже током турнира.

* Стадион Манаус постао је бескористан након Мундијала, а постојао је предлог да се преуреди у затвор.

* Званична лопта шампионата названа је „бразука“.

* У Бразилу је први пут коришћена гол-технологија.

* Фавела Метро у близини стадиона Маракана у потпуности је уништена. Ту је до почетка Мундијала живело око 700 породица.

* Недеље и месеце уочи почетка првенства обележиле су масовне демонстрације на улицама великих градова. Грађани су тражили да држава одустане од СП и новац преусмери у здравство.

* Током реновирања и изградње нових стадиона страдало је чак осам радника.

* Највећи инцидент на терену догодио се када је Уругвајац Луис Суарез угризао италијанског дефанзивца Ђорђа Кјелинија. Како му то није био први овакав случај, ФИФА га је казнила са четири месеца суспензије, односно забраном приласка било ком стадиону у том периоду. Касније је казна ублажена, па је Суарез могао да игра пријатељске мечева за свој нови клуб, Барселону.

* Уочи почетка Мундијала у Бразилу један тамошњи медији урадио је велику анкету под називом „која земља највише ишчекује Мундијал“. Последње место заузели су Американци са 11 одсто заинтересованог становништва.

ФАКТИ

Број учесника: 32
Број утакмица: 64
Постигнуто голова: 171
Голова по мечу: 2,67
Најбољи стрелац: Хамес Родригез, Колумбија (шест голова)
Најбољи играч: Лионел Меси (Аргентина)
Укупна посета: 3.429.873
Посета по мечу: 52.762

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар