Istorija SP - Brazil 2014: Njemačka kopačka opet pokorila svijet!

Brazil doživeo nezapamćenu sramotu! Branilac trofeja Španija, ispala je u prvoj fazi, doživevši debakl u sudaru s Holandijom – 1:5. Bila je to svojevrsna osveta za finale iz 2010. . .

Fudbal 24.06.2018 | 23:45
Istorija SP - Brazil 2014: Njemačka kopačka opet pokorila svijet!
NA DVADESETO SVETSKO PRVENSTVO plasirali su se svi šampioni sveta od nastanka ovog takmičenja 1930. godine – Urugvaj, Italija, Nemačka, Brazil, Engleska, Argentina, Francuska, Španija. Praktično niko od velikana nije izostao, a imali smo jednog debitanta – Bosnu i Hercegovinu. S te strane gledano, ovo je trebalo da bude jedan od najjačih turnira. Međutim, za mnoge velike ekipe takmičenje je krenulo naopako. Branilac trofeja Španija, ispala je u prvoj fazi, doživevši debakl u sudaru s Holandijom – 1:5. Bila je to svojevrsna osveta za finale iz 2010. Italijani i Englezi nisu mogli da prođu grupu s Kostarikom i Urugvajem, pre Rusa dalje je otišao Alžir, pre Ronaldove Portugalije – Sjedinjene Američke Države?! Delovalo je kao da se „čisti prostor“ za domaćina, međutim Brazilci će posle Marakanasa 1950. doživeti možda i veću traumu. U polufinalu Nemačka ih je raznela sa 7:1 i još plus fer i sportski povukla ručnu u nastavku, kako blamaža ne bi bila i veća. U drugoj borbi za finale Argentinci su bolje izvodili penale odVan Galove Holandije i zaslužili mesto u završnoj predstavi.

FINALE na legendarnoj Marakani kao blagi favoriti dočekali su Nemci, pre svega zbog tih 7:1 protiv Selesaa, ali Gaučosi su imali Lea Mesija. Pokazalo se ipak da čovek ne može protiv mašine. A Miler, Ozil, Švajnštajger, Kros, Klose, Lam, Humels i društvo tog leta u Brazilu zaista su činili strašnu mašineriju. Finale ni ovoga puta nije bilo spektakularno, šahovska partija koju je jednim sjajnim potezom rešio Jogi Lev. U 88. minutu izlazi Klose, ulazi Mario Gece. U 113. minutu Andre Širle centrira, Mario Gece prima na grudi na roglju peterca i tuče iz prve... Šah-mat! Nemačka je prva evropska ekipa koja je uspela da trijumfuje u Južnoj Americi!

SRBIJA nije prošla jaku kvalifikacionu grupu u kojoj su ispred nje bile Belgija i Hrvatska, a iza Škotska, Vels i Makedonija.



AKO NISTE ZNALI...

* Sa Svetskog šampiona u Brazilu fotoreporteri su svojim redakcijama poslali ukupno 48.500.000 fotografija

* Nemačka je izgradila sopstvenu bazu u Santo Andreu i dala joj ime „Kamp Baija“

* Svaka reprezentacija dobila je od Svetske fudbalske organizacije (FIFA) 1.500.000 dolara za pokrivanje troškova priprema.

* Brazilci su morali da izmene svoje zakone kako bi pivo moglo da se konzumira unutar stadiona. To je državi donelo ogromnu dodatnu zaradu.

* Ulaznice za finale skočile su za 500 odsto na crnom tržištu u odnosu na utakmice u grupnoj fazi.

* Italijanskim fudbalerima nije bilo dozvoljeno da koriste društvene mreže tokom turnira.

* Stadion Manaus postao je beskoristan nakon Mundijala, a postojao je predlog da se preuredi u zatvor.

* Zvanična lopta šampionata nazvana je „brazuka“.

* U Brazilu je prvi put korišćena gol-tehnologija.

* Favela Metro u blizini stadiona Marakana u potpunosti je uništena. Tu je do početka Mundijala živelo oko 700 porodica.

* Nedelje i mesece uoči početka prvenstva obeležile su masovne demonstracije na ulicama velikih gradova. Građani su tražili da država odustane od SP i novac preusmeri u zdravstvo.

* Tokom renoviranja i izgradnje novih stadiona stradalo je čak osam radnika.

* Najveći incident na terenu dogodio se kada je Urugvajac Luis Suarez ugrizao italijanskog defanzivca Đorđa Kjelinija. Kako mu to nije bio prvi ovakav slučaj, FIFA ga je kaznila sa četiri meseca suspenzije, odnosno zabranom prilaska bilo kom stadionu u tom periodu. Kasnije je kazna ublažena, pa je Suarez mogao da igra prijateljske mečeva za svoj novi klub, Barselonu.

* Uoči početka Mundijala u Brazilu jedan tamošnji mediji uradio je veliku anketu pod nazivom „koja zemlja najviše iščekuje Mundijal“. Poslednje mesto zauzeli su Amerikanci sa 11 odsto zainteresovanog stanovništva.

FAKTI

Broj učesnika: 32
Broj utakmica: 64
Postignuto golova: 171
Golova po meču: 2,67
Najbolji strelac: Hames Rodrigez, Kolumbija (šest golova)
Najbolji igrač: Lionel Mesi (Argentina)
Ukupna poseta: 3.429.873
Poseta po meču: 52.762

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar