Прича: Спала књига на три џокера...!

Чика Вујке би знао како да употреби Радоњу, Прију и Андрију! Шта се ваља иза брда у Светлогорску?

Фудбал 15.06.2018 | 21:45
Прича: Спала књига на три џокера...!
Велика је штета што Немања Радоњић, Андрија Живковић и Александар Пријовић нису били савременици стваралачког рада једног од најбољих српских стручњака свих времена Вујадина Бошкова. Чак и када је био у јесени каријере популарни Чика Вујке је знао неписане законитости великих турнира. И у оним годинама, када је вешто глумио дементног старца, умео је савршено да искористи појединце као џокере. И од њих направи главне адуте.

Ево примера: Саво Милошевић је на Првенство Европе 2000.године дошао као нападач који није могао да се отргне од заборава, а у Белгији и Холандији је заједно са Патриком Клајвертом био најбољи стрелац турнира. Биће Младену Крстајићу, тренеру на почетку каријере, потребно много среће и посложених карата како би у Светлогорску направио победничку тактику за Самару и тријумфом над Костариком осветлио пут ка осмини финала Мундијала. Биће му неоходни инспиративни појединци, али и џокери који се појављују на великим турнирима.

Ту долазимо до улоге Радоњића, Живковића и Пријовића.

Почев од априла, од гола у вечитом дербију, крилни фудбалер Црвене звезде је „јео“ директне конкуренте за пласман на Мундијал као пекмен, престизао их као Валентино Роси у најбољим данима. Рекло би се да је за суперсоничног Нишлију само присуство на обали Балтичког мора додир са небом. Да је  у Русију доведен као залог за будућност, појединац који мора да прође период иницијације у табору Орлова.

Теоретски - тако је, али практично нема тог фудбалера који ће, чим осети мирис Мундијала, бити срећан што једе и дели заједнички простор са асовима Роме, Манчестер јунајтеда, Кристал Паласа... Сигурни смо да Немања Радоњић види себе у некој улози и да се већ спустио у стартни положај. Само чека знак Младена Крстајићада крене у спринт. Не бирајући противника.

Гледајући малобројне тренинге у Светлогорску види се да је екипа прихватила Немању Радоњића и да је он прихватио законитости тима. Очигледно је да су му успешно одрађене припреме у Аустрији помогле да скрене мисли са негативних коментара (мада он није тип који обраћа пажњу на то) и постане џокер прве категорије. Брзина, контрола лопте, способност да мења ритам... 

Добра ствар за Радоњића: ако крене по злу тражиће се неко ко може да подигне ниво креације нашег тима. А то је фудбалер Црвене звезде. Ако крене по жељама нације, Крстајићу ће бити потребан неко способан да и најофанзивнијег бека „веже“ за своју половину. На ту карту је играо Владан Милојевић у двомечу против ЦСКА и лимитирао учинак најбољег пакера Армејаца Фернандеса. У широком кругу многобројних опција Немања Радоњић ће тражити и добити минуте... Видећемо да ли су мундијалска светла у овом тренутку јака за њега. Толико снажна да заслепе брзину момка рођеног 1996. А превелки респект према ривалу није особина потенцијалног џокера. Види се то и током необавезних шетњи у Светлогорску током којих отпоздравља случајним пролазницима, аплаудира деци која га вероватно не препознају, али виде да носи српска обележја...Опуштен је и није препаднут мундијалском атмосфером (мада се она на обалама Балтика једва осећа).

Велику улогу очекује - у то смо сигурни - и Александар Пријовић. Србин из Швајцарске то није крио на званичној конференцији за медије речима како не постоји особа мотивисанија за „балкански рат“ са Сајџијама. Исто тако не постоји гора фудбалска клетва од оне кад ти неко пожели да будеш други голман или атернативни нападач. Одлука Младена Крстајића да игра са Александром Митровићем као јединим истуреним шпицем од центарфора ПАОК-а направила је другог (можда и првог), селекторовог адута из рукава. Мораће да „краде минуте“ Митровићу или да се нада алармантној ситуацији. Спасавао нас је против Велса (савршена асистенција Митру) и Грузије. Не бисмо имали ништа против да тако буде у Самари или Каљињинграду.

Наравно, мораће Пријовић да покаже да има дугачак фитиљ стрпљења и да се присети на који начин је Саво Милошевић добио поверење Вујадина Бошкова 2000. Ако се не сећа, сигурни смо да му је неко од предака то причао...

До пре два месеца улога протагонисте са клупе била је резервисана за Андрију Живковића. Означен за тако нешто, заслужио је и минулим радом, посебно играма на Новом Зеланду. Имао је лоше издање против Чилеа, али није то разлог за панику и теорије о томе како је офанзивац Бенфике неупотребљив. Такмичење као Мундијал заборавља и тежак период и проблематичну утакмицу. Од недеље почиње ново рачунање времена у каријери Андрије Живковића. Мораће то да зна и Младен Крстајић.

Имамо ли још потенцијалних џокера осим набројане тројице? Можда, али Радоњић, Пријовић, па и Живковић су прва асоцијација на оне који могу да изађу из сенке стартера.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар