Priča: Spala knjiga na tri džokera...!

Čika Vujke bi znao kako da upotrebi Radonju, Priju i Andriju! Šta se valja iza brda u Svetlogorsku?

Fudbal 15.06.2018 | 21:45
Priča: Spala knjiga na tri džokera...!
Velika je šteta što Nemanja Radonjić, Andrija Živković i Aleksandar Prijović nisu bili savremenici stvaralačkog rada jednog od najboljih srpskih stručnjaka svih vremena Vujadina Boškova. Čak i kada je bio u jeseni karijere popularni Čika Vujke je znao nepisane zakonitosti velikih turnira. I u onim godinama, kada je vešto glumio dementnog starca, umeo je savršeno da iskoristi pojedince kao džokere. I od njih napravi glavne adute.

Evo primera: Savo Milošević je na Prvenstvo Evrope 2000.godine došao kao napadač koji nije mogao da se otrgne od zaborava, a u Belgiji i Holandiji je zajedno sa Patrikom Klajvertom bio najbolji strelac turnira. Biće Mladenu Krstajiću, treneru na početku karijere, potrebno mnogo sreće i posloženih karata kako bi u Svetlogorsku napravio pobedničku taktiku za Samaru i trijumfom nad Kostarikom osvetlio put ka osmini finala Mundijala. Biće mu neohodni inspirativni pojedinci, ali i džokeri koji se pojavljuju na velikim turnirima.

Tu dolazimo do uloge Radonjića, Živkovića i Prijovića.

Počev od aprila, od gola u večitom derbiju, krilni fudbaler Crvene zvezde je „jeo“ direktne konkurente za plasman na Mundijal kao pekmen, prestizao ih kao Valentino Rosi u najboljim danima. Reklo bi se da je za supersoničnog Nišliju samo prisustvo na obali Baltičkog mora dodir sa nebom. Da je  u Rusiju doveden kao zalog za budućnost, pojedinac koji mora da prođe period inicijacije u taboru Orlova.

Teoretski - tako je, ali praktično nema tog fudbalera koji će, čim oseti miris Mundijala, biti srećan što jede i deli zajednički prostor sa asovima Rome, Mančester junajteda, Kristal Palasa... Sigurni smo da Nemanja Radonjić vidi sebe u nekoj ulozi i da se već spustio u startni položaj. Samo čeka znak Mladena Krstajićada krene u sprint. Ne birajući protivnika.

Gledajući malobrojne treninge u Svetlogorsku vidi se da je ekipa prihvatila Nemanju Radonjića i da je on prihvatio zakonitosti tima. Očigledno je da su mu uspešno odrađene pripreme u Austriji pomogle da skrene misli sa negativnih komentara (mada on nije tip koji obraća pažnju na to) i postane džoker prve kategorije. Brzina, kontrola lopte, sposobnost da menja ritam... 

Dobra stvar za Radonjića: ako krene po zlu tražiće se neko ko može da podigne nivo kreacije našeg tima. A to je fudbaler Crvene zvezde. Ako krene po željama nacije, Krstajiću će biti potreban neko sposoban da i najofanzivnijeg beka „veže“ za svoju polovinu. Na tu kartu je igrao Vladan Milojević u dvomeču protiv CSKA i limitirao učinak najboljeg pakera Armejaca Fernandesa. U širokom krugu mnogobrojnih opcija Nemanja Radonjić će tražiti i dobiti minute... Videćemo da li su mundijalska svetla u ovom trenutku jaka za njega. Toliko snažna da zaslepe brzinu momka rođenog 1996. A prevelki respekt prema rivalu nije osobina potencijalnog džokera. Vidi se to i tokom neobaveznih šetnji u Svetlogorsku tokom kojih otpozdravlja slučajnim prolaznicima, aplaudira deci koja ga verovatno ne prepoznaju, ali vide da nosi srpska obeležja...Opušten je i nije prepadnut mundijalskom atmosferom (mada se ona na obalama Baltika jedva oseća).

Veliku ulogu očekuje - u to smo sigurni - i Aleksandar Prijović. Srbin iz Švajcarske to nije krio na zvaničnoj konferenciji za medije rečima kako ne postoji osoba motivisanija za „balkanski rat“ sa Sajdžijama. Isto tako ne postoji gora fudbalska kletva od one kad ti neko poželi da budeš drugi golman ili aternativni napadač. Odluka Mladena Krstajića da igra sa Aleksandrom Mitrovićem kao jedinim isturenim špicem od centarfora PAOK-a napravila je drugog (možda i prvog), selektorovog aduta iz rukava. Moraće da „krade minute“ Mitroviću ili da se nada alarmantnoj situaciji. Spasavao nas je protiv Velsa (savršena asistencija Mitru) i Gruzije. Ne bismo imali ništa protiv da tako bude u Samari ili Kaljinjingradu.

Naravno, moraće Prijović da pokaže da ima dugačak fitilj strpljenja i da se priseti na koji način je Savo Milošević dobio poverenje Vujadina Boškova 2000. Ako se ne seća, sigurni smo da mu je neko od predaka to pričao...

Do pre dva meseca uloga protagoniste sa klupe bila je rezervisana za Andriju Živkovića. Označen za tako nešto, zaslužio je i minulim radom, posebno igrama na Novom Zelandu. Imao je loše izdanje protiv Čilea, ali nije to razlog za paniku i teorije o tome kako je ofanzivac Benfike neupotrebljiv. Takmičenje kao Mundijal zaboravlja i težak period i problematičnu utakmicu. Od nedelje počinje novo računanje vremena u karijeri Andrije Živkovića. Moraće to da zna i Mladen Krstajić.

Imamo li još potencijalnih džokera osim nabrojane trojice? Možda, ali Radonjić, Prijović, pa i Živković su prva asocijacija na one koji mogu da izađu iz senke startera.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar