Стојковић: Најважније је да не изгубимо прву утакмицу!

Владимир Стојковић, голман репрезентације Србије, игра свој трећи Мундијал, и зна да сада не смеју да се понове грешке из Јужне Африке (2010. ) и Немачке (2006. ), када су "орлови" изгубили са по 1:0.  Стојкетов трећи Мундијал: Не треба нам фрка! Голман српске репрезентације Владимир Стојковић играће у Русији своје треће светско првенство. Шта учинити да не буде опет пораз на старту?

Фудбал 14.06.2018 | 21:20
Стојковић: Најважније је да не изгубимо прву утакмицу!
"Не требамо да имамо тензију, Костарика је озбиљан ривал. Утакмице које су тврде најбоље да се заврше 0:0, да не срљамо по сваку цену. Потребно је да уђемо мирне главе, боље да сви узмемо по бод и онда имамо још две утакмице. Ништа се неће одлучити у првој утакмици. Важно је да не изгубимо", рекао је Стојковић. 

Њег став звучи врло опрезно. 

"Ово ми је трећи Мундијал, имам искуство. Имамо у глави да се играју три меча, да није фрка да се одмах победи Костарика. Из три утакмице да урадимо велико, па ако бог да да сви будемо задовољни". 

Он каже да је добро упознао играче Костарике. 

"Упознаш играча како шутира под притиском, како када је сам, којом ногом, како изводи слободњаке, то нам помаже да током меча будемо сигурнији. Остане нам у глави".

Он верује да ће одбрана одлично одрадити посао, те да нема сумњу у уиграност. 

"Против Боливије смо показали квалитет, бићемо спремни позади". 

О Кејлору Навасу, голману Костарике имао је само речи хвале. 

"Наваса сви познајете, има три Лиге шампиона, самопоуздање му је на високом нивоу, шта још о њему рећи, а да се не зна". 

Новинаре из Бразила интересовало је мишљење Стојковића о „Селекау". 

"Ми на сваком такмичењу играмо као да нам је последња шанса. А, Бразил је најбољи на свету, уживаћемо у тој утакмици, немамо шта да изгубимо. Мислим да је фаворит да освоји овај шампионат".

Владимир Стојковић је један од најважнијих шрафова српске репрезентације. Својим одбранама улива поверење целом тиму, поготово онима непосредно испред себе. Један је од најискуснијих у српском тиму, ово ће му бити трећи Мундијал, после Немачке 2006. и Јужне Африке 2010. године.

На претходна два Мундијала на којима је учествовала Србија, у првим мечевима је губила. Од Холандије и од Гане. Оба пута идентичним резултатом - 0:1.

Шта учинити да се против Костарике не догоди слично?

"Не треба да попстоји она фрка, тензија, оно 'аааааа, морамо да победимо'. Костарика је озбиљан ривал, овакве утакмице су обично тврде, али надам се најбољем. Не треба срљати, не треба се залетати и не треба да постоји притисак да морамо да победимо по сваку цену. Боље и да се заврши 0:0, него да опет несрећно изгубимо. Не смемо да губимо главу ниједног тренутка", рекао је Стојковић на конференцији за новинаре у кампу репрезентације Србије у Светлогорску пред меч са Костариком у недељу, 17. јуна.

Пред долазак у Русију, Србија је одиграла две пријатељске утакмице са јужноамеричким репрезентацијама - Чилеом и Боливијом. Против Чилеа пораз 0:1, против Боливије убедљива победа 5:1.

"Радује ме наша игра у последњој утакмици и мислим да имамо добру задњу линију", одговорио је Стојковић на питање како је задовољан сарадњом и функционисањем одбране у којој је и млади Никола Миленковић један од штопера.

Милан Раставац, помоћник селектора Младена Крстајића, скенирао је игру Костарике, а из његових опаски могло се закључити да ће Србија нападати по боковима највише, јер ту очекују највише простора с обзиром на агилност тих страа тима Костарике.

"Костарика је тик који има добру густину у средини терена и сви слободни простори су, највише и најчешће, по бочним позицијама. Играју агресивно, покушавају да одузму лопту и то што ближе противничком голу", рекао је Раставац.

Изнео је занимљиву опаску у вези са претходним искуствима на Мундијалима. 

"Ми смо себи знали да будемо највећи противник. Зато смо сада највише фокусирани на себе, нашу игру. Ми смо себи најбитнији и наш такмичарски амбијент унутар тима јесте да ми покажемо да смо такмичари у сваком минуту, сваке утакмице. То је оно чему тежимо. Квалитете и мане противника, наравно, узимамо у обзир", додао је Раставац.

Новинари су питали Раставца и о припремним утакмицама Костарике, поразима од Енглеске (0:2) и Белгије (1:4)?

"То нису биле такмичарксе утакмице. Сви који су дошли на СП заслужију респект и поштовање. Не постоји шанса да потценимо Костарику, нити било ког другог", поручио је Раставац.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар