Stojković: Najvažnije je da ne izgubimo prvu utakmicu!

Vladimir Stojković, golman reprezentacije Srbije, igra svoj treći Mundijal, i zna da sada ne smeju da se ponove greške iz Južne Afrike (2010. ) i Nemačke (2006. ), kada su "orlovi" izgubili sa po 1:0.  Stojketov treći Mundijal: Ne treba nam frka! Golman srpske reprezentacije Vladimir Stojković igraće u Rusiji svoje treće svetsko prvenstvo. Šta učiniti da ne bude opet poraz na startu?

Fudbal 14.06.2018 | 21:20
Stojković: Najvažnije je da ne izgubimo prvu utakmicu!
"Ne trebamo da imamo tenziju, Kostarika je ozbiljan rival. Utakmice koje su tvrde najbolje da se završe 0:0, da ne srljamo po svaku cenu. Potrebno je da uđemo mirne glave, bolje da svi uzmemo po bod i onda imamo još dve utakmice. Ništa se neće odlučiti u prvoj utakmici. Važno je da ne izgubimo", rekao je Stojković. 

Njeg stav zvuči vrlo oprezno. 

"Ovo mi je treći Mundijal, imam iskustvo. Imamo u glavi da se igraju tri meča, da nije frka da se odmah pobedi Kostarika. Iz tri utakmice da uradimo veliko, pa ako bog da da svi budemo zadovoljni". 

On kaže da je dobro upoznao igrače Kostarike. 

"Upoznaš igrača kako šutira pod pritiskom, kako kada je sam, kojom nogom, kako izvodi slobodnjake, to nam pomaže da tokom meča budemo sigurniji. Ostane nam u glavi".

On veruje da će odbrana odlično odraditi posao, te da nema sumnju u uigranost. 

"Protiv Bolivije smo pokazali kvalitet, bićemo spremni pozadi". 

O Kejloru Navasu, golmanu Kostarike imao je samo reči hvale. 

"Navasa svi poznajete, ima tri Lige šampiona, samopouzdanje mu je na visokom nivou, šta još o njemu reći, a da se ne zna". 

Novinare iz Brazila interesovalo je mišljenje Stojkovića o „Selekau". 

"Mi na svakom takmičenju igramo kao da nam je poslednja šansa. A, Brazil je najbolji na svetu, uživaćemo u toj utakmici, nemamo šta da izgubimo. Mislim da je favorit da osvoji ovaj šampionat".

Vladimir Stojković je jedan od najvažnijih šrafova srpske reprezentacije. Svojim odbranama uliva poverenje celom timu, pogotovo onima neposredno ispred sebe. Jedan je od najiskusnijih u srpskom timu, ovo će mu biti treći Mundijal, posle Nemačke 2006. i Južne Afrike 2010. godine.

Na prethodna dva Mundijala na kojima je učestvovala Srbija, u prvim mečevima je gubila. Od Holandije i od Gane. Oba puta identičnim rezultatom - 0:1.

Šta učiniti da se protiv Kostarike ne dogodi slično?

"Ne treba da popstoji ona frka, tenzija, ono 'aaaaaa, moramo da pobedimo'. Kostarika je ozbiljan rival, ovakve utakmice su obično tvrde, ali nadam se najboljem. Ne treba srljati, ne treba se zaletati i ne treba da postoji pritisak da moramo da pobedimo po svaku cenu. Bolje i da se završi 0:0, nego da opet nesrećno izgubimo. Ne smemo da gubimo glavu nijednog trenutka", rekao je Stojković na konferenciji za novinare u kampu reprezentacije Srbije u Svetlogorsku pred meč sa Kostarikom u nedelju, 17. juna.

Pred dolazak u Rusiju, Srbija je odigrala dve prijateljske utakmice sa južnoameričkim reprezentacijama - Čileom i Bolivijom. Protiv Čilea poraz 0:1, protiv Bolivije ubedljiva pobeda 5:1.

"Raduje me naša igra u poslednjoj utakmici i mislim da imamo dobru zadnju liniju", odgovorio je Stojković na pitanje kako je zadovoljan saradnjom i funkcionisanjem odbrane u kojoj je i mladi Nikola Milenković jedan od štopera.

Milan Rastavac, pomoćnik selektora Mladena Krstajića, skenirao je igru Kostarike, a iz njegovih opaski moglo se zaključiti da će Srbija napadati po bokovima najviše, jer tu očekuju najviše prostora s obzirom na agilnost tih straa tima Kostarike.

"Kostarika je tik koji ima dobru gustinu u sredini terena i svi slobodni prostori su, najviše i najčešće, po bočnim pozicijama. Igraju agresivno, pokušavaju da oduzmu loptu i to što bliže protivničkom golu", rekao je Rastavac.

Izneo je zanimljivu opasku u vezi sa prethodnim iskustvima na Mundijalima. 

"Mi smo sebi znali da budemo najveći protivnik. Zato smo sada najviše fokusirani na sebe, našu igru. Mi smo sebi najbitniji i naš takmičarski ambijent unutar tima jeste da mi pokažemo da smo takmičari u svakom minutu, svake utakmice. To je ono čemu težimo. Kvalitete i mane protivnika, naravno, uzimamo u obzir", dodao je Rastavac.

Novinari su pitali Rastavca i o pripremnim utakmicama Kostarike, porazima od Engleske (0:2) i Belgije (1:4)?

"To nisu bile takmičarkse utakmice. Svi koji su došli na SP zaslužiju respekt i poštovanje. Ne postoji šansa da potcenimo Kostariku, niti bilo kog drugog", poručio je Rastavac.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar