Легенда већ преузела Шпанце: За почетак - вечера!

Чувени шпански фудбалер сео је на клупу репрезентације током Мундијала.  Јерово прво обраћање: Зидан националног тима? Одмах бих то потписао! „Рекао сам играчима да могу сваког да побледам у очи, веома сам смирен, нема оправдања да се не боримо за оно због чега смо дошли“, каже нови селектор Црвене фурије.

Фудбал 13.06.2018 | 19:00
Легенда већ преузела Шпанце: За почетак - вечера!
После изненадног одласка Ђулена Лопетегија са клупе Шпаније само дан пре почетка Светског првенства, ново решење је брзо пронађено.

Нови шеф стручног штаба "фурије" биће Фернандо Јеро (50), некадашња звезда Реала и репрезентације. Он ће сести на клупу директно са функције директора шпанске "А" селекције.

Јеро ће у среду обавити и први тренинг са репрезентативцима у Русији, а у 17.30 сати по средњеевропском времену обратио се јавности на ванредној конференцији за медије на стадиону у Краснодару".

"Овде смо да се боримо да освојимо Светско првенство. Овај тим је узбудљив, имамо сјајну шансу и то мора да нам буде главни циљ. Што се мене тиче, посао ми је утакмица против Португала. А, затим следећа, па следећа... Имамо навијаче и читаву нацију који су узбуђени због Мундијала", рекао је Јеро.

Шпанија ће на Мундијалу наступити у Групи Б, у којој ће играти против Португала, Марока и Ирана. Први противник Јеровог тима биће актуелни прваци Европе, у петак, 15. јула у Сочију.

Чувени фудбалер имаће само неколико дана да преузме конце и да се снађе како зна и уме. Није потребно наглашавати да је циљ његове екипе, савеза и нације - освајање Мундијала.

Према његовим речима, екипа је добро реаговала после промене.

"Повратна информација је била заиста добра. Ова група момака се држи заједно, сазрели су, вечерас ћемо имати заједничку вечеру... Навикли су играчи да да тренери долазе и одлазе. Знам да ће дати све што имају", додао је нови селектор Шпаније.

Ураган је данас ударио у Шпанију! Смена Ђулена Лопетегија, након што је објављено да је постављен за новог тренера Реал Мадрида, шокирала је комплетну фудбалску јавност, али и свлачионицу Црвене фурије, у којој је данас било прилично будрно.

До почетка Мундијала и прве утакмице са Португалијом остала су непуна два дана, а незахвалну улогу „ватрогасца“ у ватреној буктињи преузео је Фернандо Јеро. Некада је био штопер светске класе, али је данас почеткик у тренерсом послу.

„Леп и узбудљив изазов. Околностису такве каве су, смело се прихватам одговорности, јер не може другачије. Имамо групу играча која је две године радила за Светско првенство, био сам спортски директор и знам да је ентузијзам код сваког играча изузетно велики. Задивљен сам оним што је Лопетеги радио у последње две године, желим му све најбоље даљем раду и животу“, рекао је Јеро у свом првом обраћању јавности.

Разговор са репрезентативцима је већ обављен.

„Рекао сам играчима да могу сваког да побледам у очи, веома сам смирен, нема оправдања да се не боримо за оно због чега смо дошли. Имамо велику шансу и фокус мора да буде на ономе због чега смо дошли, а то је бобра за освајање Светског првенства. То што су остала два дана до почетка не може да служи као оправдање. Мој први посао ће бити утакмица са Португалијом, а онда следећа, па следећа“.

Најважније је што пре избрисати непријатна дешавања у току данашњег дана. То ће на најбољи начин учинити евентуално славље на отварању турнира.

„Искрено, мислим да ћемо погрешити уколико будемо размишљали о прошлости, а не о будућности. Изазов је довољно важан да бисмо мислили на нешто друго. Морамо да будемо позитивни и да направимо храбар корак. Имамо одличан тим, нисмо заборавили да играмо и да се такмичимо. Приоритет је да се фокусирамо на спорт. Момци су велики професионалци, добри и зрели људи. Морају да се суоче са реалношћу која није лака ни за кога“.

Било је разговора и са сада већ бившим селектором Шпаније.

„Са Лопетегијем се разговарао пријатељски, био сам са њим након одлуке. Позвао ме је да ми каже збогом. Момци су узбуђени, цела Шпанија се ужелела овог изазова. Ово је изазов за све нас, немамо времена да се жалимо, борили смо се за све ово и сада морамо да будемо зрели. Морамо да се суочимо са одговорношћу, имамо три утакмице да изборимо пролазак у наредну фазу и нећемо дозволити нокоме да нам то одузме“.

Зинедин Зидан је био почеткик у Реал Мадриду, али га то није спутало да освоји три узастопне Лиге шампиона.Јеро би дао све да му се догоди сличан сплет околности на клупи репрезентације.

„Да будем Зидан националног тима? Потписао бих одмах да буде тако, заиста“.

Неискуство је присутно, али само у тренерском послу.

„У Овједу смо радили врло добро, пре тога сам радио годину дана као помоћник, а ту је и 30 година окружених фудбалском лоптом. Ово је фудбал, никада не знате шта може да се догоди. Навикнути смо на то“, закључио је Јеро.

Јеро је играчку каријеру завршио 2005 у Болтону, а тренерским послом бавио се од 2014. до 2017. У првој сезони био је асистент Карлу Анћелотију када је Зинедин Зидан отишао да преузме Реал Мадрид "Б", а у такмичарској 2016/17 водио је Овиједо.

На функцији директора у шпанском савезу у првом мандату био је од 2007. до 2011. године, а у ту фотељу вратио се прошлог новембра.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар