Legenda već preuzela Špance: Za početak - večera!

Čuveni španski fudbaler seo je na klupu reprezentacije tokom Mundijala.  Jerovo prvo obraćanje: Zidan nacionalnog tima? Odmah bih to potpisao! „Rekao sam igračima da mogu svakog da pobledam u oči, veoma sam smiren, nema opravdanja da se ne borimo za ono zbog čega smo došli“, kaže novi selektor Crvene furije.

Fudbal 13.06.2018 | 19:00
Legenda već preuzela Špance: Za početak - večera!
Posle iznenadnog odlaska Đulena Lopetegija sa klupe Španije samo dan pre početka Svetskog prvenstva, novo rešenje je brzo pronađeno.

Novi šef stručnog štaba "furije" biće Fernando Jero (50), nekadašnja zvezda Reala i reprezentacije. On će sesti na klupu direktno sa funkcije direktora španske "A" selekcije.

Jero će u sredu obaviti i prvi trening sa reprezentativcima u Rusiji, a u 17.30 sati po srednjeevropskom vremenu obratio se javnosti na vanrednoj konferenciji za medije na stadionu u Krasnodaru".

"Ovde smo da se borimo da osvojimo Svetsko prvenstvo. Ovaj tim je uzbudljiv, imamo sjajnu šansu i to mora da nam bude glavni cilj. Što se mene tiče, posao mi je utakmica protiv Portugala. A, zatim sledeća, pa sledeća... Imamo navijače i čitavu naciju koji su uzbuđeni zbog Mundijala", rekao je Jero.

Španija će na Mundijalu nastupiti u Grupi B, u kojoj će igrati protiv Portugala, Maroka i Irana. Prvi protivnik Jerovog tima biće aktuelni prvaci Evrope, u petak, 15. jula u Sočiju.

Čuveni fudbaler imaće samo nekoliko dana da preuzme konce i da se snađe kako zna i ume. Nije potrebno naglašavati da je cilj njegove ekipe, saveza i nacije - osvajanje Mundijala.

Prema njegovim rečima, ekipa je dobro reagovala posle promene.

"Povratna informacija je bila zaista dobra. Ova grupa momaka se drži zajedno, sazreli su, večeras ćemo imati zajedničku večeru... Navikli su igrači da da treneri dolaze i odlaze. Znam da će dati sve što imaju", dodao je novi selektor Španije.

Uragan je danas udario u Španiju! Smena Đulena Lopetegija, nakon što je objavljeno da je postavljen za novog trenera Real Madrida, šokirala je kompletnu fudbalsku javnost, ali i svlačionicu Crvene furije, u kojoj je danas bilo prilično budrno.

Do početka Mundijala i prve utakmice sa Portugalijom ostala su nepuna dva dana, a nezahvalnu ulogu „vatrogasca“ u vatrenoj buktinji preuzeo je Fernando Jero. Nekada je bio štoper svetske klase, ali je danas početkik u trenersom poslu.

„Lep i uzbudljiv izazov. Okolnostisu takve kave su, smelo se prihvatam odgovornosti, jer ne može drugačije. Imamo grupu igrača koja je dve godine radila za Svetsko prvenstvo, bio sam sportski direktor i znam da je entuzijzam kod svakog igrača izuzetno veliki. Zadivljen sam onim što je Lopetegi radio u poslednje dve godine, želim mu sve najbolje daljem radu i životu“, rekao je Jero u svom prvom obraćanju javnosti.

Razgovor sa reprezentativcima je već obavljen.

„Rekao sam igračima da mogu svakog da pobledam u oči, veoma sam smiren, nema opravdanja da se ne borimo za ono zbog čega smo došli. Imamo veliku šansu i fokus mora da bude na onome zbog čega smo došli, a to je bobra za osvajanje Svetskog prvenstva. To što su ostala dva dana do početka ne može da služi kao opravdanje. Moj prvi posao će biti utakmica sa Portugalijom, a onda sledeća, pa sledeća“.

Najvažnije je što pre izbrisati neprijatna dešavanja u toku današnjeg dana. To će na najbolji način učiniti eventualno slavlje na otvaranju turnira.

„Iskreno, mislim da ćemo pogrešiti ukoliko budemo razmišljali o prošlosti, a ne o budućnosti. Izazov je dovoljno važan da bismo mislili na nešto drugo. Moramo da budemo pozitivni i da napravimo hrabar korak. Imamo odličan tim, nismo zaboravili da igramo i da se takmičimo. Prioritet je da se fokusiramo na sport. Momci su veliki profesionalci, dobri i zreli ljudi. Moraju da se suoče sa realnošću koja nije laka ni za koga“.

Bilo je razgovora i sa sada već bivšim selektorom Španije.

„Sa Lopetegijem se razgovarao prijateljski, bio sam sa njim nakon odluke. Pozvao me je da mi kaže zbogom. Momci su uzbuđeni, cela Španija se uželela ovog izazova. Ovo je izazov za sve nas, nemamo vremena da se žalimo, borili smo se za sve ovo i sada moramo da budemo zreli. Moramo da se suočimo sa odgovornošću, imamo tri utakmice da izborimo prolazak u narednu fazu i nećemo dozvoliti nokome da nam to oduzme“.

Zinedin Zidan je bio početkik u Real Madridu, ali ga to nije sputalo da osvoji tri uzastopne Lige šampiona.Jero bi dao sve da mu se dogodi sličan splet okolnosti na klupi reprezentacije.

„Da budem Zidan nacionalnog tima? Potpisao bih odmah da bude tako, zaista“.

Neiskustvo je prisutno, ali samo u trenerskom poslu.

„U Ovjedu smo radili vrlo dobro, pre toga sam radio godinu dana kao pomoćnik, a tu je i 30 godina okruženih fudbalskom loptom. Ovo je fudbal, nikada ne znate šta može da se dogodi. Naviknuti smo na to“, zaključio je Jero.

Jero je igračku karijeru završio 2005 u Boltonu, a trenerskim poslom bavio se od 2014. do 2017. U prvoj sezoni bio je asistent Karlu Anćelotiju kada je Zinedin Zidan otišao da preuzme Real Madrid "B", a u takmičarskoj 2016/17 vodio je Ovijedo.

Na funkciji direktora u španskom savezu u prvom mandatu bio je od 2007. do 2011. godine, a u tu fotelju vratio se prošlog novembra.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar