Историјат СП - Француска 1998: Експлозија Зидана!

Мистерија Роналдове болести и Мијатова пречка. . .  Први Мундијал са 32 селекције обележили су и Хрвати освојивши треће место на дебију. . .

Фудбал 20.06.2018 | 23:45
Историјат СП - Француска 1998: Експлозија Зидана!
ШЕСНАЕСТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО одиграно у Француској обележила је мистериозно лоша партија нове светске фудбалске звезде у финалу (шта се заиста догодило са Роналдом у Паризу? Најки? Завера ФИФА, или је за све крива плава пилула?); сазревање Зинедина Зидана у најбољег фудбалера планете; те један од најубедљивијих тријумфа у утакмицама за титулу. Мајстора је, у односу на раније деценије, поново мањкало, као и голова, али генијалности Зубе и Зизуа надоместиле су донекле стару и заувек ишчезлу романтику.

Занимљива је била анкета уочи почетка Мундијала. Чак осам од десет испитаних Француза у просеку показало је расну нетрпељивост, а у њиховом тиму „правих, чистих“ Француза било је толико да су се могли набројати на прсте једне руке...

Шпанци су били највеће разочарање, испали су у групи, а неутрална публика приклонила се Хрватима који су играли врло атрактиван фудбал. Коцкасти су имали Просинечког, Бобана, Шукера, Јарнија, Билића, Асановића... И наравно Ћиру Блажевића на клупи. Хрвати су у четвртфиналу истамбурали стари и истрошени Немачки тим са 3:0, да би их тек у полуфиналу зауставио домаћин – 2:1. Лилијан Тирам дао је тада два једина гола за репрезентацију. Бразилцима је форма падала како се ближио крај. Против Чилеа 4:1 у осмини финала, са Данцима 3:2 у четвртфиналу, па против Холанђана пролаз тек после пенала.

У утакмици за треће место Хрватска је крунисала сјајан турнир савладавши Холандију са 2:1. Погађали суРоберт Просинечки и Давор Шукер. На другој страни Бундевајн Зенден.



ФИНАЛЕ на Сен Денију... Селектор Бразила Марио Лобо Загало списак стартера предао је 72 минута пре почетка утакмице. Шетајући испред свлачионица делегат није могао да верује шта види. Позвао је Загала:

– Чекајте мало, господине Загало, где је Роналдо? Сигурни сте да ово није нека грешка?

Одговора није било.

У том тренутку млади суперстар налазио се у болници јер му је нагло позлило. Појавио се непосредно пред почетак утакмице. Корекције у саставу су дозвољене и Зуба је заиграо. А боље да није. Нигде га није било тих 90 минута и Француска је згромила Бразил као ретко ко пре – 3:0. Сва слава „обећана“ и намењенаРоналду отишла је руке Зинедина Зидана. Зизу је дао два гола главом у првом полувремену. Емануел Петиставио је тачку у судијској надокнади.

ЈУГОСЛАВИЈА је последњи пут имала велики тим у Француској. Пикси Стојковић, Дејо Савићевић, Пеђа Мијатовић, Влада Југовић, Синиша Михајловић, Дарко Ковачевић, Саво Милошевић, Јокановић... И све је стало у један трен. Мијатов пенал против Холанђана у осмини финала код резултата 1:1. Још се тресе у Тулузу пречка... Претходно смо доста лако изашли из групе у којој су били Немачка, САД и Иран. Памти се и тај меч са Немцима, када смо прокоцкали 2:0...



АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* По први пут на шампионату света учествовале су 32 селекције.

* Немац Лотар Матеус одиграо је свој 25. меч на Мундијалима и тако поставио рекорд.

* Данац Ебе Санд ушао је у игру уместо Петера Мелера на мечу против Нигерије (4:1) и само 16 секунди касније имао први контакт с лоптом. Дао је гол. То је рекордно брзо постигнут погодак играча који је ушао с клупе...

* Репрезентација Италија по трећи пут заредом изгубила је на пенале. У њиховој земљи 1990. тукла их је Аргентина, четири године касније Бразил у финалу, а 1998. Француска у четвртфиналу.

* Мароканац Саид Белкола први је Африканац што је судио финале Мундијала.

* Репрезентација Хрватске по први пут је учествовала на СП као самостална држава.

* Док су се Бразилци и Холанђани припремали за извођење пенала који ће одлучити финалисту, у већим холандским градовима дошло је до колапса водовода. Публика крај ТВ екрана морала је да се олакша, па су се у погону нашли готово сви водокотлићи.

 * По први пут на Мундијалу коришћено је правило „златног гола“. Како идеја ФИФА да тим правилом поспеши офанзивнију игру у продужецима није успела, оно је 2004. године укинуто.

* Тада 18-годишњи Мајкл Овен спектакуларним голом против Аргентине у осмини финала (2:2, Гаучоси прошли после пенала) најавио је блиставу каријеру. То је уједно био и један од најлепших погодака на првенству.

* На ту мајсторију, у четвртфиналу, такође против Аргентине, одговориће Денис Бергкамп после оног маестралног паса Де Бура. Лопта је летела више од 50 метара, Бергкамп ју је успавао на стопалу, у лету избацио из игре Ајалу и матирао Карлоса Роу.

* Два дана пре почетка првенства Сеп Блатер наследио је Жоаа Авеланжа на челу ФИФА.

* Иранци су у својој земљи дочекани као хероји јер су у групи успели да савладају Саједињене Америчке Државе. На дочеку, на аеродрому у Техерану, било је „чак“ и жена...

* Након што је у сукобу с немачким навијачима тешко страдао француски полицајац Давид Нивел, Фудбалски савез Немачке предложио је организаторима да њихову селекцију избаце са првенства. У знак подршке Нивелу хрватски селектор Ћиро Блажевић носио је капу француских полицајаца.

ФАКТИ

Број учесника: 32
Број утакмица: 64
Постигнуто голова: 171
Голова по мечу: 2,67
Најбољи стрелац: Давор Шукер, Хрватска (шест голова)
Најбољи играч: Роналдо (Бразил)
Укупна посета: 2.785.100
Посета по мечу: 43.517

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар