Присност лидера: Париз узнемирен

Француски министар спољних послова Жан Ив Ледријан критиковао је данас "дестабилизујућу" спољну политику америчког предсједника Доналда Трампа и присност коју је показао према сјевернокорејском лидеру Ким Џонг Уну.

Свијет 13.06.2018 | 14:06
Присност лидера: Париз узнемирен
Ледријан је рекао да је историјски самит Трампа и Кима у Сингапуру "без сумње корак напријед", али је додао да га брину дипломатски маневри америчког предсједника.

"У периоду од само неколико дана видјели сте како Трамп напада канадског премијера Џастина Трудоа, историјског савезника, и како Трамп раскида везе са колективним савезницима послије састанка Г7 у Квебеку, а сљедећег дана практично је загрлио диктатора рођеног у комунистичкој диктатури, за коју је само неколико дана раније рекао да јој се потпуно противи", изјавио је француски званичник.

Ледријан је оцијенио да је читава ова ситуација "дестабилизујућа".

"Предсједник Трамп је одлучио да прогресивно расформира алате мултилатерализма који су креирани након посљедњег рата. Ово је период неизвјесности и ризика. Америка се затвара у своју тврђаву моћи", додао је Ледријан.

Он је поставио питање како се може реализовати Кимово обећање да ће допринијети денуклеаризацији Корејског полуострва.

"У прошлости је већ било гестова према денуклеаризацији које је показао отац Ким Џонг Уна, који нису донијели ништа. Дакле, данас су ово добре вијести. Хајде да их прихватимо на тај начин, али да осигурамо да принцип денуклеаризације, поменут на овом самиту, заста буде неповратан и провјерљив", рекао је шеф француске дипломатије.

Извор: Срна

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Самода је маломање одканализације

13.06.2018 14:15

Ове Французе висе нико не ферма ни 1%.С.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоље

13.06.2018 14:48

Имас слабе Информације децак

Name

Дринк

13.06.2018 20:43

Ста зна глупи Француз,Далеки исток попије за један дан висе кока-коле него Французи за годину.

ОДГОВОРИТЕ