Prisnost lidera: Pariz uznemiren

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Ledrijan kritikovao je danas "destabilizujuću" spoljnu politiku američkog predsjednika Donalda Trampa i prisnost koju je pokazao prema sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu.

Svijet 13.06.2018 | 14:06
Prisnost lidera: Pariz uznemiren
Ledrijan je rekao da je istorijski samit Trampa i Kima u Singapuru "bez sumnje korak naprijed", ali je dodao da ga brinu diplomatski manevri američkog predsjednika.

"U periodu od samo nekoliko dana vidjeli ste kako Tramp napada kanadskog premijera Džastina Trudoa, istorijskog saveznika, i kako Tramp raskida veze sa kolektivnim saveznicima poslije sastanka G7 u Kvebeku, a sljedećeg dana praktično je zagrlio diktatora rođenog u komunističkoj diktaturi, za koju je samo nekoliko dana ranije rekao da joj se potpuno protivi", izjavio je francuski zvaničnik.

Ledrijan je ocijenio da je čitava ova situacija "destabilizujuća".

"Predsjednik Tramp je odlučio da progresivno rasformira alate multilateralizma koji su kreirani nakon posljednjeg rata. Ovo je period neizvjesnosti i rizika. Amerika se zatvara u svoju tvrđavu moći", dodao je Ledrijan.

On je postavio pitanje kako se može realizovati Kimovo obećanje da će doprinijeti denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

"U prošlosti je već bilo gestova prema denuklearizaciji koje je pokazao otac Kim Džong Una, koji nisu donijeli ništa. Dakle, danas su ovo dobre vijesti. Hajde da ih prihvatimo na taj način, ali da osiguramo da princip denuklearizacije, pomenut na ovom samitu, zasta bude nepovratan i provjerljiv", rekao je šef francuske diplomatije.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Samoda je malomanje odkanalizacije

13.06.2018 14:15

Ove Francuze vise niko ne ferma ni 1%.S.

ODGOVORITE
Name

Zolje

13.06.2018 14:48

Imas slabe Informacije decak

Name

Drink

13.06.2018 20:43

Sta zna glupi Francuz,Daleki istok popije za jedan dan vise koka-kole nego Francuzi za godinu.

ODGOVORITE