Могуће смањити цијену горива

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић рекао је да постоји могућност да владе Републике Српске и Федерације БиХ, на приједлог ресорних министарстава, ограниче цијену нафте и нафтних деривата.

Босна и Херцеговина 13.06.2018 | 13:02
Могуће смањити цијену горива
"Из најава у протеклих дан-два видимо да је то могуће. То је показатељ да се може утицати на цијену нафте и нафтних деривата. Сигурно да постоје резерве за смањење цијена горива. Колико ће то да буде не знам, али у сваком случају мислим да је то добар почетак", изјавио је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да је спреман да пружи допринос у оквиру својих надлежности о питању цијене нафте ако неко сматра да је неопходно учешће Савјета министа и министарства на чијем је челу, те подсјетио да се све дажбине и доприноси у вези са горивом израчунавају на ентитетском нивоу.

Према његовим ријечима, тачно је да су акцизе дјелимично утицале на повећање цијене горива, а да је то повећање дошло у најгорем могућем моменту када су "дивљале" цијене нафте на европском тржишту, што је кључни елемент који утиче на формирање цијене.

Шаровић сматра да је веома важно да су се, не само медији, него и грађани заинтересовали за све шта се дешава јер се то тиче и њих.

"Сада постоји јавно мњење и грађани који више нису равнодушни према ономе што се дешава у БиХ, не само када је ријеч о цијени горива, него и много тога другог. Не треба да будемо изненађени ако грађани буду реаговали и на нека друга друштвена питања која заокупљају њихову пажњу", нагласио је Шаровић.

Према његовим ријечима, озбиљно је питање и ствар инспекцијских органа да ли постоје картели и удружења која се договарају о цијени горива и висини марже.

"Најсимптоматичније и оно што пада у очи јесте да приликом сваког повећања цијене горива имамо договарање нафтног сектора и њихових представника о висини цијене горива, што асоцира да постоји нека врста договора. Вриједи то испитати", сматра Шаровић.



БНТВ/Срна

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пиxy

13.06.2018 11:40

Прво, не да ММФ...тако им враћамо кредите. Друго, не дају политичари и тајкуни...тако пунимо буџет, који они троше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

13.06.2018 12:56

Није проблем што “елита” клепа, него што народу не дају да нормално живи...минималац 1.500 КМ, просјек 2.000...и нико не пита ништа, могу да “раде” на миру...али, не, само они да живе!

Name

Мујос

13.06.2018 14:30

Беднице један, ти се и даље појављујес у јавности? Носи се висе и да те не гледамо, издајнице један.

Name

Ре

13.06.2018 14:36

Како није проблем сто елита клепа? Па довели су нас до тога да цемо помријет од глади сто они клепају, ко год клепа по слову закона исти секунд.

Name

Ре Мујос

13.06.2018 14:42

Коме ти то?

Name

Глас народа

13.06.2018 16:18

Ста овај лик трабуња!!! Министре где су уговори за извоз.Ста си уцинио за извоз пољопривредних производа.15 тона меса за Турску.Ајед склањај се ..

Name

ооооо

13.06.2018 11:47

Па зар то нисте раније уочили. Наравно да се договарају за цијену. Имају супер марже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

13.06.2018 11:50

Мирко легендо,шта друго рећи за најбољег министра у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајрамлук

13.06.2018 12:30

Ето гориво ће појефтинити.Ово ти је к'о снижење робе.Прво подигну цијену па је фол снизе.

Name

небојса

13.06.2018 13:34

Најбољи, заиста...Једини који прича аргументима и не бави се дневним политиканством и пљувањима по задатку (без аргумента) као поједини "клошарци".

Name

xxxxx

13.06.2018 12:39

Супер министер је постао супер демагог , цијена нафте се одредјује на свјетском нивоу ипознато је да задње вријеме јако поскупила . мозда би на то могао утицати супе министар саровиц ал неце . супер министар мозе смањит цијене нафте на свјетском трзисту па це и код нас бити јефтиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре:

13.06.2018 13:32

Супер паметни, немој да си љубоморан што је неко супер, јер је овај човјек сам то изградио својим упорним радом. А ти за почетак прво прочитај о чему он говори и ко МОЖЕ смањити цијене горива. А прије него почнеш читати и схватати, прво смањи супер РТРС да се боље суперконцентришеш.

Name

РЕ ре

13.06.2018 17:44

Ево ја нисам процитао како предлазес и казем ово.Да се лимитирају цијене горива,смијесно.Ако мисли да се постави нека рампа и да цијена не мозе на горе.То има у комунистицкој економији.То је било код Тите.Много године све ткз. тврде валуте су биле "заковане" за једну вриједност(у СФРЈ).Када је Запад заврнуо кредите Југославији,да би досли до преко потребних девиза,ваљало се окреути извозу.Динар прејак,наса роба скупа,неконкурентна.Затим девалвација,једна друга,треца,... .Пливајуци курс.Динар не мозе да плива.Заронио.Катастрофе.Плате пале на 100 ДМ(или ДЕМ).Овдје је у питању гориво,друкције је него сто сам навео за девизе.Али је идеја из комунистицке економије.Цијена горива код нас мозе бити у функцији само цијене нафте тамо гдје купујемо.Одредује се на берзи.Фактор је и вриједност долара-УСД,посто са њиме плацамо нафту.Када падне долар,онда мање плацамо и обратно.То су варијабле,остала издвајања константе.Примјер,Вриједност долара је била 3 Фебруара 1.5657КМ(средњи курс),а 30 Маја 1.692187КМ.Порастао је преко 8%.Ови подаци могу се провјерити на сајту курсна листа ЦБ БиХ.Ту има и линк изаберите датум,па се мозе видјети вриједност УСД за било који радни дан у прослости.Све околне земље цијену формирају бас према цијени на берзи+вриједност долара.Нико не ограницава нити то најјављује мада је и тамо народ незадовољан са поскупљењима горива. Даље, мислим да за ограницење цијене горива,дрзава мора да има паре,сто ова нема.Она би практицно субвенционисала троскове,када цијена нефте скоци на берзи.

Name

Рале

13.06.2018 13:09

Нафтни дистрибутери су криви лове у мутном ма дан када су уведене акцизе то се видјело.0,15км акцизе са пдв-ом 0,18 км они дигли цијене за 25до30 фенинга.дакле 15 фенинга не основано дигли цијену.затим када нафта данас поскупи на свјетском трзисту они одмах дизу цијене када појефтини требају им мјесеци и мјесеци да и они спусте.на свјетској берзи нафта вец трецу недељу нафта пада али насе пумпадјије не спустају цијену.такодје су криви и новинари када нафта скупља на свјетској берзи на свим насловницамс вјест дивљају цијене нафте а ево вец трецу недељу пада нигдје не могу процитати вијест цијене нафте на свјетском трзисту падају.тал влада пумпадјије медији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7. јул

13.06.2018 16:20

Браво Саровицу....једини постени политицар у РС...ее гдје би нам крај био да имамо висе оваквих.

ОДГОВОРИТЕ