Moguće smanjiti cijenu goriva

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović rekao je da postoji mogućnost da vlade Republike Srpske i Federacije BiH, na prijedlog resornih ministarstava, ograniče cijenu nafte i naftnih derivata.

Bosna i Hercegovina 13.06.2018 | 13:02
Moguće smanjiti cijenu goriva
"Iz najava u proteklih dan-dva vidimo da je to moguće. To je pokazatelj da se može uticati na cijenu nafte i naftnih derivata. Sigurno da postoje rezerve za smanjenje cijena goriva. Koliko će to da bude ne znam, ali u svakom slučaju mislim da je to dobar početak", izjavio je Šarović novinarima u Sarajevu.

On je istakao da je spreman da pruži doprinos u okviru svojih nadležnosti o pitanju cijene nafte ako neko smatra da je neophodno učešće Savjeta minista i ministarstva na čijem je čelu, te podsjetio da se sve dažbine i doprinosi u vezi sa gorivom izračunavaju na entitetskom nivou.

Prema njegovim riječima, tačno je da su akcize djelimično uticale na povećanje cijene goriva, a da je to povećanje došlo u najgorem mogućem momentu kada su "divljale" cijene nafte na evropskom tržištu, što je ključni element koji utiče na formiranje cijene.

Šarović smatra da je veoma važno da su se, ne samo mediji, nego i građani zainteresovali za sve šta se dešava jer se to tiče i njih.

"Sada postoji javno mnjenje i građani koji više nisu ravnodušni prema onome što se dešava u BiH, ne samo kada je riječ o cijeni goriva, nego i mnogo toga drugog. Ne treba da budemo iznenađeni ako građani budu reagovali i na neka druga društvena pitanja koja zaokupljaju njihovu pažnju", naglasio je Šarović.

Prema njegovim riječima, ozbiljno je pitanje i stvar inspekcijskih organa da li postoje karteli i udruženja koja se dogovaraju o cijeni goriva i visini marže.

"Najsimptomatičnije i ono što pada u oči jeste da prilikom svakog povećanja cijene goriva imamo dogovaranje naftnog sektora i njihovih predstavnika o visini cijene goriva, što asocira da postoji neka vrsta dogovora. Vrijedi to ispitati", smatra Šarović.



BNTV/Srna

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pixy

13.06.2018 11:40

Prvo, ne da MMF...tako im vraćamo kredite. Drugo, ne daju političari i tajkuni...tako punimo budžet, koji oni troše.

ODGOVORITE
Name

Top

13.06.2018 12:56

Nije problem što “elita” klepa, nego što narodu ne daju da normalno živi...minimalac 1.500 KM, prosjek 2.000...i niko ne pita ništa, mogu da “rade” na miru...ali, ne, samo oni da žive!

Name

Mujos

13.06.2018 14:30

Bednice jedan, ti se i dalje pojavljujes u javnosti? Nosi se vise i da te ne gledamo, izdajnice jedan.

Name

Re

13.06.2018 14:36

Kako nije problem sto elita klepa? Pa doveli su nas do toga da cemo pomrijet od gladi sto oni klepaju, ko god klepa po slovu zakona isti sekund.

Name

Re Mujos

13.06.2018 14:42

Kome ti to?

Name

Glas naroda

13.06.2018 16:18

Sta ovaj lik trabunja!!! Ministre gde su ugovori za izvoz.Sta si ucinio za izvoz poljoprivrednih proizvoda.15 tona mesa za Tursku.Ajed sklanjaj se ..

Name

ooooo

13.06.2018 11:47

Pa zar to niste ranije uočili. Naravno da se dogovaraju za cijenu. Imaju super marže.

ODGOVORITE
Name

B.Luka

13.06.2018 11:50

Mirko legendo,šta drugo reći za najboljeg ministra u BiH.

ODGOVORITE
Name

Bajramluk

13.06.2018 12:30

Eto gorivo će pojeftiniti.Ovo ti je k'o sniženje robe.Prvo podignu cijenu pa je fol snize.

Name

nebojsa

13.06.2018 13:34

Najbolji, zaista...Jedini koji priča argumentima i ne bavi se dnevnim politikanstvom i pljuvanjima po zadatku (bez argumenta) kao pojedini "klošarci".

Name

xxxxx

13.06.2018 12:39

Super minister je postao super demagog , cijena nafte se odredjuje na svjetskom nivou ipoznato je da zadnje vrijeme jako poskupila . mozda bi na to mogao uticati supe ministar sarovic al nece . super ministar moze smanjit cijene nafte na svjetskom trzistu pa ce i kod nas biti jeftinije.

ODGOVORITE
Name

re:

13.06.2018 13:32

Super pametni, nemoj da si ljubomoran što je neko super, jer je ovaj čovjek sam to izgradio svojim upornim radom. A ti za početak prvo pročitaj o čemu on govori i ko MOŽE smanjiti cijene goriva. A prije nego počneš čitati i shvatati, prvo smanji super RTRS da se bolje superkoncentrišeš.

Name

RE re

13.06.2018 17:44

Evo ja nisam procitao kako predlazes i kazem ovo.Da se limitiraju cijene goriva,smijesno.Ako misli da se postavi neka rampa i da cijena ne moze na gore.To ima u komunistickoj ekonomiji.To je bilo kod Tite.Mnogo godine sve tkz. tvrde valute su bile "zakovane" za jednu vrijednost(u SFRJ).Kada je Zapad zavrnuo kredite Jugoslaviji,da bi dosli do preko potrebnih deviza,valjalo se okreuti izvozu.Dinar prejak,nasa roba skupa,nekonkurentna.Zatim devalvacija,jedna druga,treca,... .Plivajuci kurs.Dinar ne moze da pliva.Zaronio.Katastrofe.Plate pale na 100 DM(ili DEM).Ovdje je u pitanju gorivo,drukcije je nego sto sam naveo za devize.Ali je ideja iz komunisticke ekonomije.Cijena goriva kod nas moze biti u funkciji samo cijene nafte tamo gdje kupujemo.Odreduje se na berzi.Faktor je i vrijednost dolara-USD,posto sa njime placamo naftu.Kada padne dolar,onda manje placamo i obratno.To su varijable,ostala izdvajanja konstante.Primjer,Vrijednost dolara je bila 3 Februara 1.5657KM(srednji kurs),a 30 Maja 1.692187KM.Porastao je preko 8%.Ovi podaci mogu se provjeriti na sajtu kursna lista CB BiH.Tu ima i link izaberite datum,pa se moze vidjeti vrijednost USD za bilo koji radni dan u proslosti.Sve okolne zemlje cijenu formiraju bas prema cijeni na berzi+vrijednost dolara.Niko ne ogranicava niti to najjavljuje mada je i tamo narod nezadovoljan sa poskupljenjima goriva. Dalje, mislim da za ogranicenje cijene goriva,drzava mora da ima pare,sto ova nema.Ona bi prakticno subvencionisala troskove,kada cijena nefte skoci na berzi.

Name

Rale

13.06.2018 13:09

Naftni distributeri su krivi love u mutnom ma dan kada su uvedene akcize to se vidjelo.0,15km akcize sa pdv-om 0,18 km oni digli cijene za 25do30 feninga.dakle 15 feninga ne osnovano digli cijenu.zatim kada nafta danas poskupi na svjetskom trzistu oni odmah dizu cijene kada pojeftini trebaju im mjeseci i mjeseci da i oni spuste.na svjetskoj berzi nafta vec trecu nedelju nafta pada ali nase pumpadjije ne spustaju cijenu.takodje su krivi i novinari kada nafta skuplja na svjetskoj berzi na svim naslovnicams vjest divljaju cijene nafte a evo vec trecu nedelju pada nigdje ne mogu procitati vijest cijene nafte na svjetskom trzistu padaju.tal vlada pumpadjije mediji.

ODGOVORITE
Name

7. jul

13.06.2018 16:20

Bravo Sarovicu....jedini posteni politicar u RS...ee gdje bi nam kraj bio da imamo vise ovakvih.

ODGOVORITE