Кимови медији похвалили самит

Сјевернокорејски државни медији похвалили су самит између Ким Џонг-уна и Доналда Трампа као велик успјех, наглашавајући уступке америчког предсједника и могућност новог периода мира и напретка на Корејском полуотоку.

Свијет 13.06.2018 | 10:22
Кимови медији похвалили самит
Према извјештају корејске државне новинске агенције КЦНА-е, Трамп је изразио намјеру да обустави америчко-јужнокорејске војне вјежбе, понуди сигурносне гаранције Сјеверној Кореји и укине санкције против ње кад се односи поправе.

Амерички предсједник је на конференцији за новинаре рекао да би хтио укинути санкције против Сјеверне Кореје, но да се то неће догодити одмах.

Ким и Трамп позвали су један другог у своје земље и обојица су то "радо прихватила", преноси КЦНА.

Самит, први између актуелног америчког предсједника и сјевернокорејског вође, у јаком је контрасту са сјевернокорејским нуклеарним и балистичким експериментима и љутитом измјеном увреда између двојице вођа прошле године због којих је јачала забринутост да би могле довести до рата.

"Ким Јонг-ун и Трамп заједнички признају чињеницу да је важно придржавање начела корак по корак и симултаних акција у постизању мира, стабилности и денуклеаризације на Корејском полуотоку", пише КЦНА.

Трамп потврдио: Ништа од војних вјежби с Јужном Корејом

Трамп је потврдио да САД неће одржавати војне вјежбе с Јужном Корејом док Сјеверна Кореја преговара у доброј вјери о денуклеаризацији.

"Нећемо изводити војне вјежбе толико дуго док преговарамо у доброј вјери", казао је Трамп за Фоx Неwс у интервјуу у Сингапуру након самита.

"То је добро из многих разлога, а осим тога, уштедићемо силан новац", рекао је Трамп. "Знате, те ствари коштају. Мрзим гледати као пословни човјек, али увијек кажем, колико ће то коштати?"

Амерички републикански сенатор Линдсеy Грахам рекао је да је тај Трумпов разлог за обустављање вјежби "бесмислен". За ЦНН је рекао: "То доноси стабилност. Упозорење је Кини да се не може само преузети цијела регија. Зато одбијам такве анализе да је то прескупо, но прихваћам приједлог - повуцимо се из војних вјежби и видимо можемо ли наћи бољи начин", казао је.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар