Kimovi mediji pohvalili samit

Sjevernokorejski državni mediji pohvalili su samit između Kim Džong-una i Donalda Trampa kao velik uspjeh, naglašavajući ustupke američkog predsjednika i mogućnost novog perioda mira i napretka na Korejskom poluotoku.

Svijet 13.06.2018 | 10:22
Kimovi mediji pohvalili samit
Prema izvještaju korejske državne novinske agencije KCNA-e, Tramp je izrazio namjeru da obustavi američko-južnokorejske vojne vježbe, ponudi sigurnosne garancije Sjevernoj Koreji i ukine sankcije protiv nje kad se odnosi poprave.

Američki predsjednik je na konferenciji za novinare rekao da bi htio ukinuti sankcije protiv Sjeverne Koreje, no da se to neće dogoditi odmah.

Kim i Tramp pozvali su jedan drugog u svoje zemlje i obojica su to "rado prihvatila", prenosi KCNA.

Samit, prvi između aktuelnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe, u jakom je kontrastu sa sjevernokorejskim nuklearnim i balističkim eksperimentima i ljutitom izmjenom uvreda između dvojice vođa prošle godine zbog kojih je jačala zabrinutost da bi mogle dovesti do rata.

"Kim Jong-un i Tramp zajednički priznaju činjenicu da je važno pridržavanje načela korak po korak i simultanih akcija u postizanju mira, stabilnosti i denuklearizacije na Korejskom poluotoku", piše KCNA.

Tramp potvrdio: Ništa od vojnih vježbi s Južnom Korejom

Tramp je potvrdio da SAD neće održavati vojne vježbe s Južnom Korejom dok Sjeverna Koreja pregovara u dobroj vjeri o denuklearizaciji.

"Nećemo izvoditi vojne vježbe toliko dugo dok pregovaramo u dobroj vjeri", kazao je Tramp za Fox News u intervjuu u Singapuru nakon samita.

"To je dobro iz mnogih razloga, a osim toga, uštedićemo silan novac", rekao je Tramp. "Znate, te stvari koštaju. Mrzim gledati kao poslovni čovjek, ali uvijek kažem, koliko će to koštati?"

Američki republikanski senator Lindsey Graham rekao je da je taj Trumpov razlog za obustavljanje vježbi "besmislen". Za CNN je rekao: "To donosi stabilnost. Upozorenje je Kini da se ne može samo preuzeti cijela regija. Zato odbijam takve analize da je to preskupo, no prihvaćam prijedlog - povucimo se iz vojnih vježbi i vidimo možemo li naći bolji način", kazao je.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar