Брод ''посвађао'' европске земље

Више од 600 миграната који се налазе на броду Акваријус у Средоземљу коначно ће моћи да се искрцају пошто ће их италијански бродови превести до Валенсије.

Свијет 13.06.2018 | 07:09
Брод ''посвађао'' европске земље
Шпанија је земља која је једина прихватила брод, након што су га одбиле Италија и Малта.

И док одлуку те двије земље многи критикују, има и оних, попут мађарског премијера Виктора Орбана који то поздрављају.

На броду се налази 629 миграната који су спасени код либијске обале. Спасао их је брод Акваријус невладине организације СОС Медитеране.

Брод Акваријус три године полови код обала Либије и спасава мигранте и углавном их превози до Италије.

Међутим овог викенда нови италијански министар унутрашњих послова, шеф екстремнодесничарске Лиге Матео Салвини, одбио је да дозволи броду да пристане.

Шпанска вицепремијерка Кармен Калво изјавила је да је њена земља пристала да прихвати стотине миграната са спасилачког брода који се заглавио у Медитерану зато што је немогуће само посматрати ту ситуацију и не чинити ништа.

Она је прецизирала да Шпанија испуњава своје међународне обавезе да помогне у спасавању људи и тиме шаље поруку да није могуће остати пасиван током хуманитарне кризе.

Мађарски премијер Виктор Орбан поздравио је одлуку нове италијанске владе да не прими брод пун миграната који је стигао до италијанске луке, истакавши да је то "сјајан моменат" који би могао да заиста донесе промјене у европској миграционој политици.

Орбан је навео да је његова прва реакција на ту вијест била: "Напокон!", преноси АП.

Према ријечима антимигрантски настројеног премијера Мађарске, било је "толико депримирајуће" годинама слушати да европске поморске границе не могу да се одбране.

Орбан је, након састанка са словачким колегом Петером Пелегринијем, рекао да је одлука Италије да одбије спасилачки брод "Акваријус" са 629 миграната "сјајан моменат који би могао да заиста донесе промјене у европској миграционој политици".

С друге стране, француски предсједник Емануел Макрон осудио је одлуку Италије о одбијању да прими више од 600 миграната на броду "Акваријус", подсјетивши италијанску владу на обавезе које има у складу са међународним правом.

Истовремено, француски предсједник је поздравио одлуку Шпаније да прими брод с мигрантима и позвао на "европску солидарност" према шпанској влади.

"Постоји извјестан степен цинизма и неодговорности у понашању италијанске владе у погледу ове драматичне хуманитарне ситуације", рекао је Макрон на састанку свог кабинета, пренио је Гриво.

Потом је стигла и реакција из Италије.

Италија неће прихватати "лицемјерне" лекције од земаља које су имиграцији увијек окретале леђа, изјавио је италијански премијер Ђузепе Конте, одговарајући на критике Француске у вези са бродом са 629 миграната.

"Изјаве поводом афере са бродом које долазе од Француске су изненађујуће и показују значајан недостатак знања о томе шта се заправо дешава. Италија не може да прихвати лицемерне лекције од земаља које су увијек више вољеле да окрену леђа имиграцији", саопштено је из Контеовог Кабинета, преноси Ројтерс.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лил Таy Флеxинг

13.06.2018 06:18

Подрска Италији! Долазе људи памети. Лако је прицати како су мигранти проблем, а не цинити ниста поводом њих, овим су доказали да нису популисти вец прави политицари.

ОДГОВОРИТЕ