Историја СП - Италија 1990: Пиксијеве чаролије и трећи тријумф Нијемаца!

ФИФА је после овог Мундијала, а мотивисана спором и неефикасном игром, увела правило да је голману забрањено да лопту хвата када му је ногом врати саиграч. . .

Фудбал 18.06.2018 | 23:45
Историја СП - Италија 1990: Пиксијеве чаролије и трећи тријумф Нијемаца!
ЧЕТРНАЕСТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО у Италији обележила је декаденција. Број голова по мечу у односу на Швајцарску 1954. буквално је преполовљен. Ни трага од лепоте, шарма, маштовитости... У земљи у којој се стил и култура вреднују изнад свега требало је да видимо софистициран, грациозан фудбал, а оно што смо добили био је мрачни спектакл о којем ни сам Фелини није могао да сања. Груба игра и кукавичка, дефанзивна тактика највећег броја репрезентација, допуњена једним од најгорих финала, формирала је слику баш лошег шампионата на ком су оба полуфинала и једно четвртфинале решени пеналима, а само на једном мечу – рачунајући све од четвртфинала до борбе за титулу – пала су више од два гола?!

Енглези су коначно направили неки резултат, стигли су до полуфинала, и то им је уз титулу с домаћег терена највећи резултат у историји. У финале нису могли, јер их је зауставила Немачка (4:3 пеналима, 1:1 после 120 минута). Потпуно исти епилог био је у и другом полуфиналном окршају, Аргентина – Италија.

ФИНАЛЕ је реприза из Мексика ’86. и заувек ће остати упамћено по срамотно дефанзивној тактици Карлоса Биљарда. Ако му је за оправдање, није имао Каниђу због картона, а Марадона је практично био хром због проблема с чланком. Историја у 65. минуту. Педро Монзон добија црвени картон и постаје први искључени играч у финалима. Двадесет минута касније Нестор Сенсини стартује на Рудија Фелера, чувени брка доста театрално пада, а судија Кодесал из Мексика показује на белу тачку. С пенала је сигуран Андреас Бреме. Немачка је шампион по трећи пут...



ЈУГОСЛАВИЈА је по последњи пут наступила на неком великом такмичењу (комплетна, пре распада) и умало стигла до полуфинала. Зауставила ју је Аргентина на пенале. Томислав Иваковић ухватио је пенал Марадони, али на другој страни погодили су само Савићевић и Просинечки, па смо испали. Остаће за сва времена велемајсторски голови Драгана Стојковића Пиксија у осмини финала против Шпаније... Кроз годину дана почеће рат, Ивица Осим поднеће оставку и тим који је био пројектован можда и да влада светом деведесетих – распао се.



АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Од свих страних селекција Камерун је имао највећу подршку домаће публике због свог атрактивног и „опуштеног“ фудбала.

* Камерунац Роже Мила (38 година) постао је најстарији стрелац на Мундијалима. Четири године касније померио је границу сопственог рекорда...

* На Светском првенству у Италији забележен је најнижи просек голова по мечу, свега 2,21. Највиши просек био је у Швајцарској, 5,38.

* ФИФА је после овог Мундијала, а мотивисана спором и неефикасном игром, увела правило да је голману забрањено да лопту хвата када му је ногом врати саиграч.

* По први пут се догодило да је телевизија преносила све 52 утакмице.

* Роберт Просинечки проглашен је за најбољег младог играча СП. Он је у Италији постигао гол против Уједињених Арапских Емирата, а осам година касније два пута је тресао мрежу у дресу Хрватске. Тиме је Роби постао први и засад једини играч коме је пошло за ногом да постигне гол за две различите репрезентације на Мундијалима.

* Тото Скилаћи постигао је укупно седам голова у дресу репрезентације Италије, од чега шест на овом СП.

* Камерунац Бењамин Масинг аутор је по многима најгрубљег фаула у историји СП. Он је у првом мечу против Аргентине тако „одвалио“ Каниђу да му је отпала копачка.

* Мексику је забрањено учешће у Италији јер је „шверцовао“ старије играче на омладинским турнирима под окриљем ФИФА.

* Италијански голман Валтер Зенга држи рекорд по броју минута без примљеног гола на Мундијалима (517). Он је мирну мрежу чувао све до 67. минута полуфинала, када је Каниђа постигао изједначујући гол за Гаучосе. Аргентина је касније прошла на пенале...

* Пред окршај са Италијом у полуфиналу Дијего Марадона је позвао Наполитанце да навијају за њега, а не за Италију: „Сетите се само како вас север Италије третира, изаберите праву страну“, казао је уочи меча Марадона.

ФАКТИ

Број учесника: 24
Број утакмица: 52
Постигнуто голова: 115
Голова по мечу: 2,21
Најбољи стрелац: Салваторе Тото Скилаћи, Италија (шест голова)
Најбољи играч: Салваторе Тото Скилаћи, Италија
Укупна посета: 2.517.348
Посета по мечу: 48.41

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар