Istorija SP - Italija 1990: Piksijeve čarolije i treći trijumf Nijemaca!

FIFA je posle ovog Mundijala, a motivisana sporom i neefikasnom igrom, uvela pravilo da je golmanu zabranjeno da loptu hvata kada mu je nogom vrati saigrač. . .

Fudbal 18.06.2018 | 23:45
Istorija SP - Italija 1990: Piksijeve čarolije i treći trijumf Nijemaca!
ČETRNAESTO SVETSKO PRVENSTVO u Italiji obeležila je dekadencija. Broj golova po meču u odnosu na Švajcarsku 1954. bukvalno je prepolovljen. Ni traga od lepote, šarma, maštovitosti... U zemlji u kojoj se stil i kultura vrednuju iznad svega trebalo je da vidimo sofisticiran, graciozan fudbal, a ono što smo dobili bio je mračni spektakl o kojem ni sam Felini nije mogao da sanja. Gruba igra i kukavička, defanzivna taktika najvećeg broja reprezentacija, dopunjena jednim od najgorih finala, formirala je sliku baš lošeg šampionata na kom su oba polufinala i jedno četvrtfinale rešeni penalima, a samo na jednom meču – računajući sve od četvrtfinala do borbe za titulu – pala su više od dva gola?!

Englezi su konačno napravili neki rezultat, stigli su do polufinala, i to im je uz titulu s domaćeg terena najveći rezultat u istoriji. U finale nisu mogli, jer ih je zaustavila Nemačka (4:3 penalima, 1:1 posle 120 minuta). Potpuno isti epilog bio je u i drugom polufinalnom okršaju, Argentina – Italija.

FINALE je repriza iz Meksika ’86. i zauvek će ostati upamćeno po sramotno defanzivnoj taktici Karlosa Biljarda. Ako mu je za opravdanje, nije imao Kaniđu zbog kartona, a Maradona je praktično bio hrom zbog problema s člankom. Istorija u 65. minutu. Pedro Monzon dobija crveni karton i postaje prvi isključeni igrač u finalima. Dvadeset minuta kasnije Nestor Sensini startuje na Rudija Felera, čuveni brka dosta teatralno pada, a sudija Kodesal iz Meksika pokazuje na belu tačku. S penala je siguran Andreas Breme. Nemačka je šampion po treći put...



JUGOSLAVIJA je po poslednji put nastupila na nekom velikom takmičenju (kompletna, pre raspada) i umalo stigla do polufinala. Zaustavila ju je Argentina na penale. Tomislav Ivaković uhvatio je penal Maradoni, ali na drugoj strani pogodili su samo Savićević i Prosinečki, pa smo ispali. Ostaće za sva vremena velemajstorski golovi Dragana Stojkovića Piksija u osmini finala protiv Španije... Kroz godinu dana počeće rat, Ivica Osim podneće ostavku i tim koji je bio projektovan možda i da vlada svetom devedesetih – raspao se.



AKO NISTE ZNALI...

* Od svih stranih selekcija Kamerun je imao najveću podršku domaće publike zbog svog atraktivnog i „opuštenog“ fudbala.

* Kamerunac Rože Mila (38 godina) postao je najstariji strelac na Mundijalima. Četiri godine kasnije pomerio je granicu sopstvenog rekorda...

* Na Svetskom prvenstvu u Italiji zabeležen je najniži prosek golova po meču, svega 2,21. Najviši prosek bio je u Švajcarskoj, 5,38.

* FIFA je posle ovog Mundijala, a motivisana sporom i neefikasnom igrom, uvela pravilo da je golmanu zabranjeno da loptu hvata kada mu je nogom vrati saigrač.

* Po prvi put se dogodilo da je televizija prenosila sve 52 utakmice.

* Robert Prosinečki proglašen je za najboljeg mladog igrača SP. On je u Italiji postigao gol protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, a osam godina kasnije dva puta je tresao mrežu u dresu Hrvatske. Time je Robi postao prvi i zasad jedini igrač kome je pošlo za nogom da postigne gol za dve različite reprezentacije na Mundijalima.

* Toto Skilaći postigao je ukupno sedam golova u dresu reprezentacije Italije, od čega šest na ovom SP.

* Kamerunac Benjamin Masing autor je po mnogima najgrubljeg faula u istoriji SP. On je u prvom meču protiv Argentine tako „odvalio“ Kaniđu da mu je otpala kopačka.

* Meksiku je zabranjeno učešće u Italiji jer je „švercovao“ starije igrače na omladinskim turnirima pod okriljem FIFA.

* Italijanski golman Valter Zenga drži rekord po broju minuta bez primljenog gola na Mundijalima (517). On je mirnu mrežu čuvao sve do 67. minuta polufinala, kada je Kaniđa postigao izjednačujući gol za Gaučose. Argentina je kasnije prošla na penale...

* Pred okršaj sa Italijom u polufinalu Dijego Maradona je pozvao Napolitance da navijaju za njega, a ne za Italiju: „Setite se samo kako vas sever Italije tretira, izaberite pravu stranu“, kazao je uoči meča Maradona.

FAKTI

Broj učesnika: 24
Broj utakmica: 52
Postignuto golova: 115
Golova po meču: 2,21
Najbolji strelac: Salvatore Toto Skilaći, Italija (šest golova)
Najbolji igrač: Salvatore Toto Skilaći, Italija
Ukupna poseta: 2.517.348
Poseta po meču: 48.41

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar