Човјек ког је Реал изабрао: Ко су му мезимци? Ко остаје?

Ко су пикови? И каквој игри могу да се надају навијачи европског првака. . . ?

Фудбал 13.06.2018 | 00:00
Човјек ког је Реал изабрао: Ко су му мезимци? Ко остаје?
Историја се поновила. Није онако како је првобитно желео, већ како су моћнији планирали. Лета 2016. имао је договор са Вулверхемптоном, међутим, кад је из ФС Шпаније добио позив да наследни Висентеа дел Боскеа у селекторској столици није имао куд. Рекао је „да“. Разумљиво, изазов је већи. Баш као што је и Реал Мадрид највећи клуб на свету. Не одбија се. Макар у џепу стајао свеже продужен уговор са Црвеном фуријом. Поново је Ђулен Лопетеги изговорио „да“. Овога пута тешко 2.000.000 евра.

Пред селектором Шпаније је дефинитивно најтежи изазов у каријери. Зинедин Зидан му је у наслеђе оставио три везане Лиге шампиона, али како је и сам између редова провукао француски стручњак наредне сезоне приоритет је повратак на трон шпанског фудбала, пошто клуб какав је краљевски не сме да дозволи да има само једну титулу првака у последњих шест сезона.

Да ли је Ђулен Лопетеги способан да свргне Барселону тешко је прогнозирати, али учинак на клупи репрезентације, уздрмане двоструким неуспехом (елиминација у групи на претходном Мундијалу и испадање у четвртфиналу ЕП у Француској) сугеришу да уме да се носи с притиском. Успео је Ла Роху да доведе у Русију директно, остваривши девет победа уз само један реми током квалификација. Кључна утакмица на том путу била је против Италије, баш у његовом новом дому, стадиону „Сантјаго Бернабеу“, кад је размонтирао Азуре 3:0, уз два гола Иска и један Алвара Морате. Мартовско славље у Мадриду, овога пута на „Ванди Метрополитано“ против Аргентине доказ је да управља селекцијом гладном трофеја (без пораза, 14 победа и шест ремија) и да спада у ред стручњака који не граде маркетинг медијским представљањем, већ резултатима и игром. Углавном лепршавом. А то се тражи на новом послу.

Од Лопетегија се у Реалу очекује да уради исто што и у Шпанији. Да форсира систем 4-3-3, са великом доминацијом у поседу лопте, низом додавања, континуираним нападима и да отпор противника слама као змија жабу. Док не попусти. То траже и навијачи. Посебно кад су Мадриђани домаћини.

Иако је током играчке каријере био голман (само један утакмица за Реал и „чак“ пет за Барселону), мада се доказивао у тимовима попут Логроњеса и Рајо Ваљекана, Ђулен Лопетеги је имао природан развој као тренер. С тим да се на првом послу задржао само десет кола. С почетка сезоне 2003/2004 водио је Рајо Вељекано и тад га је Реал први пут нанишанио. Беше то у време председничке ере Рамона Калдерона, одмах после отказа на Ваљекасу поставио га је за шефа одељења скаут службе, уверен да тад 37-годишњи Лопетеги има „нос“ за младе играче. Пет година касније добио је посао у Кастиљи (Реалова академија), због чега многи упоређују његов развојни пут са оним који је имао Зинедин Зидан. С тим да некадашњи голман није имао ни приближну играчку каријеру као Зизу, нити ментора какав је славном Французу с почетка тренерске каријере био Карло Анчелоти.

Свеједно, после двогодишњег стажа у Б тиму Реала, отишао је у ФС Шпаније и то је, испоставиће се, представљало прекретницу. Поверена му је омладинска селекција с којом је постао првак Европе у Естонији 2021. Окосницу тима чинили су голман Кепа Аризабалага, везисти Хозе Кампања и Сусо, крило Деулофеу и нападач Пако Алкасер. Наредног лета се попео на кров Европе са младом репрезентацијом у Израелу, захваљујући хет-трику Тијага Алкантаре за 32 минута и голу Иска из пенала (побеђена Италија 4:2). Алкантараје проглашен за најбољег играча турнира, Алваро Мората је био најбољи стрелац, а тад се родила и „веза“ саИском, који ће му касније у А селекцији постати један од најважијих играча. Подсетимо да је тад на располагању имао и голмана Давида де Хеу, штопере Бартру и Ињига Мартинеза, па Кокеа на среидни,Морату у нападу... Гром репрезентација.

Успеси са млађим селекцијама отворили су му врата сениорског фудбала. Први је позвао Порто, председникНуно Пинто да Коста дао му је одрешене руке и највећи буџет у историји клуба, долазили су играчи као на траци (Абубакар, Лопез, Мартинс Инди, Бехрами, Евандро, Тељо, Маркано), али резултата није било. Ни титуле, ни купа, ни запаженијег остварења у Лиги шампиона, мада га је и тад, уверавају добро упућени, Реал држао на оку, пре свега због чудесне победе над Гвардилоним Бајерном (3:1) у првој утакмици четвртфинала, али се сан о пролазу распршио на Алијанц арени (1:6).

А онда, кад се чинило да му каријера креће низбрдо, прихваћена понуда Вулверхемптона, велеобврту у режији ФС Шпаније и задатак да замени Дел Боскеа. Нимало лак. А успешно обављен на већ описан начин. Зато навијачи Реала верују да је избор Ђулена Лопетегија добар. И већ наводе предности, које се не тичу само комуникације (Шпанац), већ и избора фудбалера, па и начина игре.

Можемо руку на ватру да ставимо да се вести како ће постати тренер Мадриђана највише обрадовао Иско. Сјајни везиста је две и по године био у немилости Зинедина Зидана, у скоро сваком прелазном року помињало се да би могао да оде. Главни кандидат за потпис био је Манчестер Сити, али после оваквог развоја догађаја јасно је да некадашњи плејмејкер Малаге не само остаје, него да ће му бити поверена једна од кључних улога на средини терена.

Вероватно на левом крилу, одакле је недавно теририсао Аргентинце (хет-трик), после чега је и изјавио да под вођством Лопетегија осећа поверење какво нема код Зидана.

Останак Иска превасходно ће се одразити на стутус Гарета Бејла. Велшанин је ионако био резерва кодЗидана. Златна, додуше, што се видело у финалу Луиге шампиона, после којег је најавио разговоре са менаџером и тражио гарантиовано место у првих 11, али пошто ће Иско сигурно играти, можда је довођењеЛопетегија знак Бејлу да почне да пакује кофере.

„Фудбалер Реала мора да пружи 100 одсто могућности на свакој утакмици. Ако то не ради, може да иде. Примера је потпуно другачије такмичење од Премијер лиге. Такав играч никад не би ушао у мој тим“, причао је Лопетеги о Бејлу још 2015, кад је овај показивао прве знаке незадовољства у Мадриду.

Шпански медији наводе да је током стажа у репрезентацији Ђулен Лопетеги изградио савршен однос саСерхијом Рамосом. Искусни штопер је и код Дел Боскеа био капитен, али је после размирица са Ђераром Пикеом Лопетеги стао на страну Реаловог аса и то тиме „купио“ не само навијаче репрезентације, већ и човека који би требало да му буде ослонац одбране и на клупском план. Наравно, ваљда подсетити да је у Порту тренирао Бразилца Каземира, а јавна је тајна да му је тад рекао: „волео бих кад бих на тебе могао да рачунам у репрезентацији Шпаније“.

„Био је њаважнији играч Порта. Доносио је равнотежу. У нападачки оријентисаној екипи, његова фигура је кључна“, описао је својевремено заднејг везног.

Наравно, ситуацију око Кристијана Роналда неће решавати. То су проблеми далеко сложенији од односа тренер-играч, њима ће се бавити Флорентино Перез, али би од председника Ђулен могао да тражи два појачања.

Први је већ поменути Тијаго Алкантара, који под његовим вођством блиста у репрезентацији. Незадовољан је у Бајерну, наговестио је да одлази и ту ситуацију ће Реал покушати да искористи, тим пре што последњих година пословни односи између гиганата шпанског и немачког фудбала функционишу беспрекорно (штопотврђују трансфери Ћабија Алонса, Тонија Кроса и Хамеса Родригеза).

Ако је Тијаго Алкантара могућа, онда је довођењуе Давида де Хее скоро неостарива мисија за Реал. Но, вреди покушати. Нема прелазног рока у последње три сезоне у ком Мадриђани нису контактиорали најбољег појединца Манчестер јунајтеда, чак им је Жозе Мурињо елегантно предложио да се окрену дургим решењима, али именовање Лопетегија може да утиче и на самог Де Хеу да притисне челнике клуба са Олд Трафорда да се врати у шпански фудбал. Наравно, у послу који би га сигурно учинио најскупљим голманом свих времена.

С обзиром да је у репрезентацији сигуран још Дани Карвахал, те да Наћо Фернаденз има статус прве штоперске резерве, да су Лукас Васкез и Марко Асенсио џокери с клупе, логично је претпоставити да и они спадају у групу заштићених фудбалера који би код Лопетегија могли да имају још повољнији статус него код Зидана.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар