Čovjek kog je Real izabrao: Ko su mu mezimci? Ko ostaje?

Ko su pikovi? I kakvoj igri mogu da se nadaju navijači evropskog prvaka. . . ?

Fudbal 13.06.2018 | 00:00
Čovjek kog je Real izabrao: Ko su mu mezimci? Ko ostaje?
Istorija se ponovila. Nije onako kako je prvobitno želeo, već kako su moćniji planirali. Leta 2016. imao je dogovor sa Vulverhemptonom, međutim, kad je iz FS Španije dobio poziv da nasledni Visentea del Boskea u selektorskoj stolici nije imao kud. Rekao je „da“. Razumljivo, izazov je veći. Baš kao što je i Real Madrid najveći klub na svetu. Ne odbija se. Makar u džepu stajao sveže produžen ugovor sa Crvenom furijom. Ponovo je Đulen Lopetegi izgovorio „da“. Ovoga puta teško 2.000.000 evra.

Pred selektorom Španije je definitivno najteži izazov u karijeri. Zinedin Zidan mu je u nasleđe ostavio tri vezane Lige šampiona, ali kako je i sam između redova provukao francuski stručnjak naredne sezone prioritet je povratak na tron španskog fudbala, pošto klub kakav je kraljevski ne sme da dozvoli da ima samo jednu titulu prvaka u poslednjih šest sezona.

Da li je Đulen Lopetegi sposoban da svrgne Barselonu teško je prognozirati, ali učinak na klupi reprezentacije, uzdrmane dvostrukim neuspehom (eliminacija u grupi na prethodnom Mundijalu i ispadanje u četvrtfinalu EP u Francuskoj) sugerišu da ume da se nosi s pritiskom. Uspeo je La Rohu da dovede u Rusiju direktno, ostvarivši devet pobeda uz samo jedan remi tokom kvalifikacija. Ključna utakmica na tom putu bila je protiv Italije, baš u njegovom novom domu, stadionu „Santjago Bernabeu“, kad je razmontirao Azure 3:0, uz dva gola Iska i jedan Alvara Morate. Martovsko slavlje u Madridu, ovoga puta na „Vandi Metropolitano“ protiv Argentine dokaz je da upravlja selekcijom gladnom trofeja (bez poraza, 14 pobeda i šest remija) i da spada u red stručnjaka koji ne grade marketing medijskim predstavljanjem, već rezultatima i igrom. Uglavnom lepršavom. A to se traži na novom poslu.

Od Lopetegija se u Realu očekuje da uradi isto što i u Španiji. Da forsira sistem 4-3-3, sa velikom dominacijom u posedu lopte, nizom dodavanja, kontinuiranim napadima i da otpor protivnika slama kao zmija žabu. Dok ne popusti. To traže i navijači. Posebno kad su Madriđani domaćini.

Iako je tokom igračke karijere bio golman (samo jedan utakmica za Real i „čak“ pet za Barselonu), mada se dokazivao u timovima poput Logronjesa i Rajo Valjekana, Đulen Lopetegi je imao prirodan razvoj kao trener. S tim da se na prvom poslu zadržao samo deset kola. S početka sezone 2003/2004 vodio je Rajo Veljekano i tad ga je Real prvi put nanišanio. Beše to u vreme predsedničke ere Ramona Kalderona, odmah posle otkaza na Valjekasu postavio ga je za šefa odeljenja skaut službe, uveren da tad 37-godišnji Lopetegi ima „nos“ za mlade igrače. Pet godina kasnije dobio je posao u Kastilji (Realova akademija), zbog čega mnogi upoređuju njegov razvojni put sa onim koji je imao Zinedin Zidan. S tim da nekadašnji golman nije imao ni približnu igračku karijeru kao Zizu, niti mentora kakav je slavnom Francuzu s početka trenerske karijere bio Karlo Ančeloti.

Svejedno, posle dvogodišnjeg staža u B timu Reala, otišao je u FS Španije i to je, ispostaviće se, predstavljalo prekretnicu. Poverena mu je omladinska selekcija s kojom je postao prvak Evrope u Estoniji 2021. Okosnicu tima činili su golman Kepa Arizabalaga, vezisti Hoze Kampanja i Suso, krilo Deulofeu i napadač Pako Alkaser. Narednog leta se popeo na krov Evrope sa mladom reprezentacijom u Izraelu, zahvaljujući het-triku Tijaga Alkantare za 32 minuta i golu Iska iz penala (pobeđena Italija 4:2). Alkantaraje proglašen za najboljeg igrača turnira, Alvaro Morata je bio najbolji strelac, a tad se rodila i „veza“ saIskom, koji će mu kasnije u A selekciji postati jedan od najvažijih igrača. Podsetimo da je tad na raspolaganju imao i golmana Davida de Heu, štopere Bartru i Injiga Martineza, pa Kokea na sreidni,Moratu u napadu... Grom reprezentacija.

Uspesi sa mlađim selekcijama otvorili su mu vrata seniorskog fudbala. Prvi je pozvao Porto, predsednikNuno Pinto da Kosta dao mu je odrešene ruke i najveći budžet u istoriji kluba, dolazili su igrači kao na traci (Abubakar, Lopez, Martins Indi, Behrami, Evandro, Teljo, Markano), ali rezultata nije bilo. Ni titule, ni kupa, ni zapaženijeg ostvarenja u Ligi šampiona, mada ga je i tad, uveravaju dobro upućeni, Real držao na oku, pre svega zbog čudesne pobede nad Gvardilonim Bajernom (3:1) u prvoj utakmici četvrtfinala, ali se san o prolazu raspršio na Alijanc areni (1:6).

A onda, kad se činilo da mu karijera kreće nizbrdo, prihvaćena ponuda Vulverhemptona, veleobvrtu u režiji FS Španije i zadatak da zameni Del Boskea. Nimalo lak. A uspešno obavljen na već opisan način. Zato navijači Reala veruju da je izbor Đulena Lopetegija dobar. I već navode prednosti, koje se ne tiču samo komunikacije (Španac), već i izbora fudbalera, pa i načina igre.

Možemo ruku na vatru da stavimo da se vesti kako će postati trener Madriđana najviše obradovao Isko. Sjajni vezista je dve i po godine bio u nemilosti Zinedina Zidana, u skoro svakom prelaznom roku pominjalo se da bi mogao da ode. Glavni kandidat za potpis bio je Mančester Siti, ali posle ovakvog razvoja događaja jasno je da nekadašnji plejmejker Malage ne samo ostaje, nego da će mu biti poverena jedna od ključnih uloga na sredini terena.

Verovatno na levom krilu, odakle je nedavno teririsao Argentince (het-trik), posle čega je i izjavio da pod vođstvom Lopetegija oseća poverenje kakvo nema kod Zidana.

Ostanak Iska prevashodno će se odraziti na stutus Gareta Bejla. Velšanin je ionako bio rezerva kodZidana. Zlatna, doduše, što se videlo u finalu Luige šampiona, posle kojeg je najavio razgovore sa menadžerom i tražio garantiovano mesto u prvih 11, ali pošto će Isko sigurno igrati, možda je dovođenjeLopetegija znak Bejlu da počne da pakuje kofere.

„Fudbaler Reala mora da pruži 100 odsto mogućnosti na svakoj utakmici. Ako to ne radi, može da ide. Primera je potpuno drugačije takmičenje od Premijer lige. Takav igrač nikad ne bi ušao u moj tim“, pričao je Lopetegi o Bejlu još 2015, kad je ovaj pokazivao prve znake nezadovoljstva u Madridu.

Španski mediji navode da je tokom staža u reprezentaciji Đulen Lopetegi izgradio savršen odnos saSerhijom Ramosom. Iskusni štoper je i kod Del Boskea bio kapiten, ali je posle razmirica sa Đerarom Pikeom Lopetegi stao na stranu Realovog asa i to time „kupio“ ne samo navijače reprezentacije, već i čoveka koji bi trebalo da mu bude oslonac odbrane i na klupskom plan. Naravno, valjda podsetiti da je u Portu trenirao Brazilca Kazemira, a javna je tajna da mu je tad rekao: „voleo bih kad bih na tebe mogao da računam u reprezentaciji Španije“.

„Bio je njavažniji igrač Porta. Donosio je ravnotežu. U napadački orijentisanoj ekipi, njegova figura je ključna“, opisao je svojevremeno zadnejg veznog.

Naravno, situaciju oko Kristijana Ronalda neće rešavati. To su problemi daleko složeniji od odnosa trener-igrač, njima će se baviti Florentino Perez, ali bi od predsednika Đulen mogao da traži dva pojačanja.

Prvi je već pomenuti Tijago Alkantara, koji pod njegovim vođstvom blista u reprezentaciji. Nezadovoljan je u Bajernu, nagovestio je da odlazi i tu situaciju će Real pokušati da iskoristi, tim pre što poslednjih godina poslovni odnosi između giganata španskog i nemačkog fudbala funkcionišu besprekorno (štopotvrđuju transferi Ćabija Alonsa, Tonija Krosa i Hamesa Rodrigeza).

Ako je Tijago Alkantara moguća, onda je dovođenjue Davida de Hee skoro neostariva misija za Real. No, vredi pokušati. Nema prelaznog roka u poslednje tri sezone u kom Madriđani nisu kontaktiorali najboljeg pojedinca Mančester junajteda, čak im je Žoze Murinjo elegantno predložio da se okrenu durgim rešenjima, ali imenovanje Lopetegija može da utiče i na samog De Heu da pritisne čelnike kluba sa Old Traforda da se vrati u španski fudbal. Naravno, u poslu koji bi ga sigurno učinio najskupljim golmanom svih vremena.

S obzirom da je u reprezentaciji siguran još Dani Karvahal, te da Naćo Fernadenz ima status prve štoperske rezerve, da su Lukas Vaskez i Marko Asensio džokeri s klupe, logično je pretpostaviti da i oni spadaju u grupu zaštićenih fudbalera koji bi kod Lopetegija mogli da imaju još povoljniji status nego kod Zidana.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar