Роми у Бијељини добили пластеник

Бијељину је данас посјетила њемачка амбасадорка у БиХ Кристијана Хоман која је са градоначелником Мићом Мићићем званично предала на употребу пластеник у оквиру првог социјалног предузећа на овом подручју. Предузећем ће руководити Удружење за промоцију образовања Рома "Отахарин".

Република Српска 12.06.2018 | 18:28
Роми у Бијељини добили пластеник
„Поред рјешавања стамбеног питања, веома је важно и да се за националне мањине створи могућност за интеграцију на тржиште рада. Бијељина је добар примјер, што потврђује и овај пројекат”, нагласила је њемачка амбасадорка у БиХ Кристијана Хоман, обилазећи пластеник који су Роми добили на кориштење.

“Зато сам ја јако срећна, што имамо оваква социјална предузећа, која ће обезбиједити националним мањинама, у овом случају Ромима, одржив живот, боравак и приврјеђивање”, нагласила је њемачка амбасадорка.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је подвукао да националне мањине у Бијељини имају посебну предност, те да се више од 10 година покушава помоћи Ромској популацији, посебно дјеци.

“Поред стамбеног збрињавања, ми смо, заједно са људима из ГИЗ-а, Амбасаде Њемачке, Каритаса, КЕР-а и осталима који су помогли, створили могућност да се људи овдје запосле, стекну одређена искуства, а на крају, што је најбитније, од свог рада имају корист и живе”, истакао је Мићић.

Сво земљиште на ком се налази пластеник је у власништву општине. Уступљено је Удружењу "Отахарин", које ће и руководити предузећем.

“Ово социјално предузеће тек треба да заживи. Саднице су засађене и тек треба да буду убране. Посла има доста, није лако радити са земљом. За сада имамо 5 запослених, и ја се надам да ћемо до краја године успјети све да продамо, а морам напоменути да саднице нису третиране пестицидима и да спадају у здраву храну, али и запослити још више људи”, рекао је Драган Јоковић, из Удружења за промоцију образовања Рома "Отахарин".

У пластенику је тренутно засађено 2.200 комада црвене паприке. План је да се ова здрава храна прода на домаћем тржишту. “На тај начин се боримо са предрасудама, али и помажемо економско оснаживање Ромских породица”, нагласио је Јоковић.



БН ТВ
 

 

 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Руле

12.06.2018 17:05

Најлон и зељезо це да распродају за седам дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стражевац-Модрича

12.06.2018 17:23

То Мићо, Соколе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

12.06.2018 19:26

Е Кристијана Хоман не знас ти изгледа да Цигани не воле да раде.Сјецам се једном прије рата досла Циганка у двористе и дрзи дијете у нарамку и трази пара.Ми цемо њој хајде ти са нама копати кукурузе дацемо ти и јести и пара,а она це ко из топа гдје сте цули да Цигани воле да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дафте-Курафте

12.06.2018 21:20

Ко би рекао да Нијемци имају смисла за хумор и спрдацину,мени су изгледали онако некао,хладно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

12.06.2018 22:11

Ето Драгану Јоковићу пара за још један кафић или ауто. Ваљадоше му Роми живота. Пола Ромима а пола њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

13.06.2018 10:29

Али Андреу ипак није могао издржавати!