Romi u Bijeljini dobili plastenik

Bijeljinu je danas posjetila njemačka ambasadorka u BiH Kristijana Homan koja je sa gradonačelnikom Mićom Mićićem zvanično predala na upotrebu plastenik u okviru prvog socijalnog preduzeća na ovom području. Preduzećem će rukovoditi Udruženje za promociju obrazovanja Roma "Otaharin".

Republika Srpska 12.06.2018 | 18:28
Romi u Bijeljini dobili plastenik
„Pored rješavanja stambenog pitanja, veoma je važno i da se za nacionalne manjine stvori mogućnost za integraciju na tržište rada. Bijeljina je dobar primjer, što potvrđuje i ovaj projekat”, naglasila je njemačka ambasadorka u BiH Kristijana Homan, obilazeći plastenik koji su Romi dobili na korištenje.

“Zato sam ja jako srećna, što imamo ovakva socijalna preduzeća, koja će obezbijediti nacionalnim manjinama, u ovom slučaju Romima, održiv život, boravak i privrjeđivanje”, naglasila je njemačka ambasadorka.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je podvukao da nacionalne manjine u Bijeljini imaju posebnu prednost, te da se više od 10 godina pokušava pomoći Romskoj populaciji, posebno djeci.

“Pored stambenog zbrinjavanja, mi smo, zajedno sa ljudima iz GIZ-a, Ambasade Njemačke, Karitasa, KER-a i ostalima koji su pomogli, stvorili mogućnost da se ljudi ovdje zaposle, steknu određena iskustva, a na kraju, što je najbitnije, od svog rada imaju korist i žive”, istakao je Mićić.

Svo zemljište na kom se nalazi plastenik je u vlasništvu opštine. Ustupljeno je Udruženju "Otaharin", koje će i rukovoditi preduzećem.

“Ovo socijalno preduzeće tek treba da zaživi. Sadnice su zasađene i tek treba da budu ubrane. Posla ima dosta, nije lako raditi sa zemljom. Za sada imamo 5 zaposlenih, i ja se nadam da ćemo do kraja godine uspjeti sve da prodamo, a moram napomenuti da sadnice nisu tretirane pesticidima i da spadaju u zdravu hranu, ali i zaposliti još više ljudi”, rekao je Dragan Joković, iz Udruženja za promociju obrazovanja Roma "Otaharin".

U plasteniku je trenutno zasađeno 2.200 komada crvene paprike. Plan je da se ova zdrava hrana proda na domaćem tržištu. “Na taj način se borimo sa predrasudama, ali i pomažemo ekonomsko osnaživanje Romskih porodica”, naglasio je Joković.



BN TV
 

 

 

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rule

12.06.2018 17:05

Najlon i zeljezo ce da rasprodaju za sedam dana.

ODGOVORITE
Name

Straževac-Modriča

12.06.2018 17:23

To Mićo, Sokole.

ODGOVORITE
Name

Svedska

12.06.2018 19:26

E Kristijana Homan ne znas ti izgleda da Cigani ne vole da rade.Sjecam se jednom prije rata dosla Ciganka u dvoriste i drzi dijete u naramku i trazi para.Mi cemo njoj hajde ti sa nama kopati kukuruze dacemo ti i jesti i para,a ona ce ko iz topa gdje ste culi da Cigani vole da rade.

ODGOVORITE
Name

Dafte-Kurafte

12.06.2018 21:20

Ko bi rekao da Nijemci imaju smisla za humor i sprdacinu,meni su izgledali onako nekao,hladno.

ODGOVORITE
Name

Semberko

12.06.2018 22:11

Eto Draganu Jokoviću para za još jedan kafić ili auto. Valjadoše mu Romi života. Pola Romima a pola njemu.

ODGOVORITE
Name

Znalac

13.06.2018 10:29

Ali Andreu ipak nije mogao izdržavati!