Кина хоће да инвестира у БиХ

Босна и Херцеговина може пуно тога понудити Кини која има велике жеље и амбиције да инвестира и сарађује са БиХ на многим пољима, закључено је данас након научне конференције под називом  Кина – иницијатива „Појас и пут“ и Европа.

Босна и Херцеговина 12.06.2018 | 17:00
Кина хоће да инвестира у БиХ
Иницијатива Кина - „Појас и пут“ и Европа је кинески пројекат који је фокусиран на улагање у земље региона. Кина је у сталној потрази за партнерима у региону, а Босна и Херцеговина је погодно тло за улагања. Ово је пројекат у којем су услови за сарадњу најповољнији, без икакавих условљавања, сматрају у Центру за међународне односе Бањалука. 

„Нема политичког условљавања, нема политичких непријатности, већ се говори искључиво о економским категоријама тако да је кинески партнер вјероватно спреман а наши партнери треба сами да се изјасне о степену своје спремности и квалитету пројеката који нуде“, каже Игор Давидовић, Центар за међународне односе Бања Лука.

Према пројектованим механизмима, план је да Кина у земље региона кроз разне пројекте уложи 11 милијарди долара.

„Присуство Кине није више такво да се гледа кроз ситну малу трговину какву перцепцију има велики број људи овде. Кина је све присутнија као земља која инвестира у енергетски сектор у саобраћајну инфраструктуру и мног друге пројекте који  су високог нивоа“, сматра Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе .

Кина има своје економске и политичке интересе за улагање у БиХ али је неопходно да се на нивоу државе дође до компромиса свих страна да би пројекат могао да се реализује.

„Ја мислим да потребно је да се прође кроз легислативе у оба ентитета на државном нивоу да се надју једноставнији финансијски модели  које преферирају кинези а то су модели финансирања до плус кључ у руке гдје кинеске финансијске институције дају кредите али под условом да то раде кинеске компаније“, истиче  Фарук Борић, Центар за промоцију и развој Иницијативе „Појас и пут“ Сарајево.

Иницијативу „Појас и пут“ прије пет година покренуо је предсједник Народне Републике Кине с циљем отварања и повезивања народа и држава кроз изградњу свјетске економије у земљама западног Балкана и централне и источне Европе.



БН ТВ

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ХА ха ха ха ха ха ха ха ха ха

12.06.2018 16:43

И то исте оне паре које су пљачком изнесене у Кину......има ли краја овим будалаштинам мили боже.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2018 17:36

Нема.

Name

Xy

13.06.2018 01:44

Пуко си ти јаране

Name

Директ

13.06.2018 22:26

Само немојте у електроенергетику, тога и превисе у овој земљи. Добро би било привуци кинеске инвеститоре из сектора прераде целика, склапања трактора, аутомобила, потросацке електронике итд.

ОДГОВОРИТЕ