Kina hoće da investira u BiH

Bosna i Hercegovina može puno toga ponuditi Kini koja ima velike želje i ambicije da investira i sarađuje sa BiH na mnogim poljima, zaključeno je danas nakon naučne konferencije pod nazivom  Kina – inicijativa „Pojas i put“ i Evropa.

Bosna i Hercegovina 12.06.2018 | 17:00
Kina hoće da investira u BiH
Inicijativa Kina - „Pojas i put“ i Evropa je kineski projekat koji je fokusiran na ulaganje u zemlje regiona. Kina je u stalnoj potrazi za partnerima u regionu, a Bosna i Hercegovina je pogodno tlo za ulaganja. Ovo je projekat u kojem su uslovi za saradnju najpovoljniji, bez ikakavih uslovljavanja, smatraju u Centru za međunarodne odnose Banjaluka. 

„Nema političkog uslovljavanja, nema političkih neprijatnosti, već se govori isključivo o ekonomskim kategorijama tako da je kineski partner vjerovatno spreman a naši partneri treba sami da se izjasne o stepenu svoje spremnosti i kvalitetu projekata koji nude“, kaže Igor Davidović, Centar za međunarodne odnose Banja Luka.

Prema projektovanim mehanizmima, plan je da Kina u zemlje regiona kroz razne projekte uloži 11 milijardi dolara.

„Prisustvo Kine nije više takvo da se gleda kroz sitnu malu trgovinu kakvu percepciju ima veliki broj ljudi ovde. Kina je sve prisutnija kao zemlja koja investira u energetski sektor u saobraćajnu infrastrukturu i mnog druge projekte koji  su visokog nivoa“, smatra Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose .

Kina ima svoje ekonomske i političke interese za ulaganje u BiH ali je neophodno da se na nivou države dođe do kompromisa svih strana da bi projekat mogao da se realizuje.

„Ja mislim da potrebno je da se prođe kroz legislative u oba entiteta na državnom nivou da se nadju jednostavniji finansijski modeli  koje preferiraju kinezi a to su modeli finansiranja do plus ključ u ruke gdje kineske finansijske institucije daju kredite ali pod uslovom da to rade kineske kompanije“, ističe  Faruk Borić, Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ Sarajevo.

Inicijativu „Pojas i put“ prije pet godina pokrenuo je predsjednik Narodne Republike Kine s ciljem otvaranja i povezivanja naroda i država kroz izgradnju svjetske ekonomije u zemljama zapadnog Balkana i centralne i istočne Evrope.



BN TV

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

HA ha ha ha ha ha ha ha ha ha

12.06.2018 16:43

I to iste one pare koje su pljačkom iznesene u Kinu......ima li kraja ovim budalaštinam mili bože.......

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2018 17:36

Nema.

Name

Xy

13.06.2018 01:44

Puko si ti jarane

Name

Direkt

13.06.2018 22:26

Samo nemojte u elektroenergetiku, toga i previse u ovoj zemlji. Dobro bi bilo privuci kineske investitore iz sektora prerade celika, sklapanja traktora, automobila, potrosacke elektronike itd.

ODGOVORITE