Влада уводи још један намет

Влада Републике Српске нашла је нови начин за обезбјеђивање већег прилива новца у буџет, те је прописала нове накнаде за привредне субјекте који желе да се баве пословима у области рударства.

Република Српска 12.06.2018 | 16:01
Влада уводи још један намет
Тако ће ови привредници морати убудуће да имају лиценце за обављање одређених послова у области рударства, а које ће их коштати по 1.000 КМ за правна лица и по 150 КМ за физичка.

Приједлог закона о рударству, који то прописује, Вада је по хитном поступку упутила у процедуру усвајања у Народну скупштину РС и на дневном реду је сједнице заказане за 19. јун.

„Привредни субјекти која се баве пословима у области рударства имаће годину дана за прибављање лиценце за обављање одређених послова у области рударства. За прибављање лиценци привредни субјекти ће морати да плате накнаду, и то за лиценцу за физичка лица 150 КМ, а за лиценцу за правна лица 1.000 КМ“, наведено је у приједлогу закона.

У Влади за увођење лиценци за правна и физичка лица кажу да ће позитивно утицати на пословање у смислу лакшег доказивања испуњености услова прописаних за обављање послова у области рударства.

Поред овог трошка, привредни субјекти имаће и трошак због прибављање техничког рударског пројекта.

„Такса за издавање рјешења којим се одобрава ова врста пројеката биће прописана допунама Закона о административним таксама чија ће се висина кретати у оквиру висине таксе за одобравање главног или допунског рударског пројекта“, истакли су у Влади.

Ту није крај трошковима оних који желе да обављају послове у области рударства, јер и кандидати који полажу стручни испит у области рударства имају трошак у износу од 400 КМ.

„Правна лица која имају концесију за експлоатацију имаће трошак од 500 КМ за одобравање експлоатационог поља и трошак од 1.000 КМ на име накнаде за издавање употребне дозволе. Износи накнада за одобравање експлоатациног поља и накнаде за издавање употребне дозволе, одређени су на основу трошкова изласка стручних комисија на лице мјеста“, истакли су у Влади.

Када је у питању накнада за ревизију рударских пројеката, законом је одређен минимум и максимум накнаде, од 2.000 КМ од 20.000 КМ, а Правилником ће бити јасно утврђени критеријуми за одређивање висине накнаде, обзиром да ће висина накнаде зависити од сложености пројекта.

„Законом је предвиђена промјена у дијелу да ће ревизију рударских пројеката обављати стручна комисија коју именује министар, а коју ће чинити стручна лица која посједују лиценцу за ревизију поједине фазе рударског пројекта. Трошкове накнаде ревизије сноси подносилац захтјева, а уплаћује се у корист буџета”, наведено је у Приједлогу.

До сада се накнада за трошкове ревизије главног, допунског и техничког рударског пројекта плаћала привредним друштвима.

„Доношењем овог закона очекује се већи прилив средстава у буџет Републике Српске на основу горе наведених накнада. Због специфичности послова очекује се и трошак средстава Буџета у смислу ангажовања стручног кадра за обављање послова техничког прегледа и ревизију рударских пројеката“, навели су у Влади.

Лиценце које ће привредни субјекти морати да прибаве:

Лиценце за правна лица:

‒ Лиценца за обављање послова експлоатације минералне сировине

‒ Лиценца за израду пројектне документације

‒ Лиценца за рударска геодетска мјерења и израду рударских планова

‒ Лиценца за обављање послова заштите на раду у области рударства

‒ Лиценца за минирање у рударству

‒ Лиценца за сеизмичка мјерења у рударству

‒ Лиценца за послове израде акта о процјени ризика, периодичне прегледе и испитивање средстава за рад, уређаја и опреме, средстава личне заштите, као и превентивне прегледе испитивања услова радне средине, односно физичких, хемијских и биолошких штетности микроклиме у рударским објектима

‒ Лиценца за периодичне прегледе и испитивања средстава за рад, уређаја и опреме, средстава личне заштите на електроенергетским објектима

Лиценца за физичка лица:
‒ Лиценца за изаду и ревизију појединих фаза рударског објекта
‒ Рјешење којим се одобрава полагање стручних испита у области рударства

У пословној заједници су опрезни и неће да коментаришу увођење нове накнаде док не виде остале одредбе закона који је, како кажу, битан.

„Кроз различите законе се уводе различита оптерећења. Основно је питање како се до сада могло без лиценци радити, а сада су потребне. У реду је да се одређена област уређује, али наплаћивање сваког папира је неприхватљиво“, истичу привредници.

(Цапитал)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Само Птасину Дизете,

12.06.2018 14:08

Свугде у свету ,посебно у ЕУ ;морате имати лиценцу ;за обављање слозенијих послива ,а то успособљавање и коста , потпуно су у праву ,у супротном би то знацило несо као кирург ,брез дипломе "који обавља деликатне операције ,брез и мало одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

12.06.2018 14:30

Де ми само реци гдје у ЕУ треба неко имати лиценцу за бављење рударством и колико то коста и гдје се за то сколује? Теби су оцигледно "брез"Лиценце извадили мозак.

Name

Глас народа

12.06.2018 15:10

Сваки привредни субјект као и лице са професионалним занимањима мора имати лиценцу и за њу плаца на годисњем нивоу.То знаци непрофесионални рад било ког појединца је губљење лиценце губљење посла а самим тиме послодавац наступа одговорно према раднику,на вријеме исплата.Свака цаст то се зове трзисна економија.

Name

Глас народа

12.06.2018 15:45

Да је овај закон донесен прије не би се нп. многи обогатили неовластеним боље рецено крадјом сљунка из Дрине а самим тиме нарусили ток ријеке.

Name

Ре Одговор,

12.06.2018 16:57

Глуп си као нико,уколико ниси знао;за одређене делатности за које је потребна ср -стр-спрема ,и ти је не поседујес ;једанпута у години министарства за привреду организују -до 2а месецна предавања ,зависи од тога какву делатност би обављао :узмимо за пример ,аутопревозник "морас имати дрзавни испит( то ти је једне врсте лиценца ) (оспособљеност,замислимо да ти неко да науправљање слепер од 500000 еура ,и два пута толико вредност робе ;и ти паметњаковицу то све скупа у првој кривини стумбас у провалију ,знаци цупе ,свака скола ,и знања се морају науцити и струцно потврдити пред комисијом ,а и платити :а то зто ти незнас где си супаљ ,е то је твој проблем. паметном доста .

Name

Ре Одговор,

12.06.2018 17:17

Ко це те запослити са таквим мозгом ,паметније ти је да некога паметног ориупитас ,на јрају крајева иди у опстину ,у одел привредна комора и тамо цес сва упутства добити ;и неправи се бенав .

Name

А дисање

12.06.2018 21:49

Увесце Миле нама и лиценцу за дисање.И треба.Ста народ има да дисе.Треба и зрак да се прода и то београдским мафијасима.Јер они су наси.Воле они нас.

Name

Милел

12.06.2018 14:13

Па кад додје нова влада нека стави закон ван снаге и проблем ријесен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

12.06.2018 15:19

Која год додје морат це исто урадити,просто ЕУ прописи се морају постовати.Дај образујте се вец једном!!!

Name

Павао М. Поло

12.06.2018 14:14

Лиценце за крадју имамо вец одавно. Ми знамо како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

12.06.2018 14:17

Сто не отворе кладионицу? Мањи су намети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мини хидроцентрале

12.06.2018 15:32

Да ли и њихови власници плаћају лиценцу?!!??

Name

Но

12.06.2018 14:17

Ма само удри! Рекет постоји да се плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

12.06.2018 14:19

Нерационални порези су привредно дестимулативни. Прогресивни требају развијати привредне активности. Ово личи на харач и намет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЊАЗ

12.06.2018 14:25

Подсјетимо се: питали књаза Милоша "како народ"? Одговарају му: "љути се, бронда". А, он: "стежи". Након неког времена опет ће он: "како народ"? Одговарају му: "народ шути"! Онда он њима: "отпуштај"! Наравоученије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

12.06.2018 14:26

"Стимулису" се потенцијални инвеститори да улазу у привреду РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

12.06.2018 15:12

Трзисна економија,конацно!!!

Name

Директ

12.06.2018 14:41

Уведе и накнаду за ваздух!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дусанцули

12.06.2018 15:27

Требали су давно дићи рудну ренту која је најнижа у Европи али се својевремено требало уградити науштрб јавног интереса због кога је Република Српска остала без стотина милиона марака , али сада је зафалило пара па ударају по оним фирмама које се не баве директно екплоатациојом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

12.06.2018 15:29

Лиценце које су уведене, па онда распарцане на сто висе делова како би ови дрзавни мољци имали ста да једу су упропастиле градјевинску индустрију у РС-у. Али је.ес привреду битно је пре избора обезбедити новац. А ту је сребренка краљ. Висе се око лиценци не зна ко пије а ко плаца

ОДГОВОРИТЕ