Vlada uvodi još jedan namet

Vlada Republike Srpske našla je novi način za obezbjeđivanje većeg priliva novca u budžet, te je propisala nove naknade za privredne subjekte koji žele da se bave poslovima u oblasti rudarstva.

Republika Srpska 12.06.2018 | 16:01
Vlada uvodi još jedan namet
Tako će ovi privrednici morati ubuduće da imaju licence za obavljanje određenih poslova u oblasti rudarstva, a koje će ih koštati po 1.000 KM za pravna lica i po 150 KM za fizička.

Prijedlog zakona o rudarstvu, koji to propisuje, Vada je po hitnom postupku uputila u proceduru usvajanja u Narodnu skupštinu RS i na dnevnom redu je sjednice zakazane za 19. jun.

„Privredni subjekti koja se bave poslovima u oblasti rudarstva imaće godinu dana za pribavljanje licence za obavljanje određenih poslova u oblasti rudarstva. Za pribavljanje licenci privredni subjekti će morati da plate naknadu, i to za licencu za fizička lica 150 KM, a za licencu za pravna lica 1.000 KM“, navedeno je u prijedlogu zakona.

U Vladi za uvođenje licenci za pravna i fizička lica kažu da će pozitivno uticati na poslovanje u smislu lakšeg dokazivanja ispunjenosti uslova propisanih za obavljanje poslova u oblasti rudarstva.

Pored ovog troška, privredni subjekti imaće i trošak zbog pribavljanje tehničkog rudarskog projekta.

„Taksa za izdavanje rješenja kojim se odobrava ova vrsta projekata biće propisana dopunama Zakona o administrativnim taksama čija će se visina kretati u okviru visine takse za odobravanje glavnog ili dopunskog rudarskog projekta“, istakli su u Vladi.

Tu nije kraj troškovima onih koji žele da obavljaju poslove u oblasti rudarstva, jer i kandidati koji polažu stručni ispit u oblasti rudarstva imaju trošak u iznosu od 400 KM.

„Pravna lica koja imaju koncesiju za eksploataciju imaće trošak od 500 KM za odobravanje eksploatacionog polja i trošak od 1.000 KM na ime naknade za izdavanje upotrebne dozvole. Iznosi naknada za odobravanje eksploatacinog polja i naknade za izdavanje upotrebne dozvole, određeni su na osnovu troškova izlaska stručnih komisija na lice mjesta“, istakli su u Vladi.

Kada je u pitanju naknada za reviziju rudarskih projekata, zakonom je određen minimum i maksimum naknade, od 2.000 KM od 20.000 KM, a Pravilnikom će biti jasno utvrđeni kriterijumi za određivanje visine naknade, obzirom da će visina naknade zavisiti od složenosti projekta.

„Zakonom je predviđena promjena u dijelu da će reviziju rudarskih projekata obavljati stručna komisija koju imenuje ministar, a koju će činiti stručna lica koja posjeduju licencu za reviziju pojedine faze rudarskog projekta. Troškove naknade revizije snosi podnosilac zahtjeva, a uplaćuje se u korist budžeta”, navedeno je u Prijedlogu.

Do sada se naknada za troškove revizije glavnog, dopunskog i tehničkog rudarskog projekta plaćala privrednim društvima.

„Donošenjem ovog zakona očekuje se veći priliv sredstava u budžet Republike Srpske na osnovu gore navedenih naknada. Zbog specifičnosti poslova očekuje se i trošak sredstava Budžeta u smislu angažovanja stručnog kadra za obavljanje poslova tehničkog pregleda i reviziju rudarskih projekata“, naveli su u Vladi.

Licence koje će privredni subjekti morati da pribave:

Licence za pravna lica:

‒ Licenca za obavljanje poslova eksploatacije mineralne sirovine

‒ Licenca za izradu projektne dokumentacije

‒ Licenca za rudarska geodetska mjerenja i izradu rudarskih planova

‒ Licenca za obavljanje poslova zaštite na radu u oblasti rudarstva

‒ Licenca za miniranje u rudarstvu

‒ Licenca za seizmička mjerenja u rudarstvu

‒ Licenca za poslove izrade akta o procjeni rizika, periodične preglede i ispitivanje sredstava za rad, uređaja i opreme, sredstava lične zaštite, kao i preventivne preglede ispitivanja uslova radne sredine, odnosno fizičkih, hemijskih i bioloških štetnosti mikroklime u rudarskim objektima

‒ Licenca za periodične preglede i ispitivanja sredstava za rad, uređaja i opreme, sredstava lične zaštite na elektroenergetskim objektima

Licenca za fizička lica:
‒ Licenca za izadu i reviziju pojedinih faza rudarskog objekta
‒ Rješenje kojim se odobrava polaganje stručnih ispita u oblasti rudarstva

U poslovnoj zajednici su oprezni i neće da komentarišu uvođenje nove naknade dok ne vide ostale odredbe zakona koji je, kako kažu, bitan.

„Kroz različite zakone se uvode različita opterećenja. Osnovno je pitanje kako se do sada moglo bez licenci raditi, a sada su potrebne. U redu je da se određena oblast uređuje, ali naplaćivanje svakog papira je neprihvatljivo“, ističu privrednici.

(Capital)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Samo Ptasinu Dizete,

12.06.2018 14:08

Svugde u svetu ,posebno u EU ;morate imati licencu ;za obavljanje slozenijih posliva ,a to usposobljavanje i kosta , potpuno su u pravu ,u suprotnom bi to znacilo neso kao kirurg ,brez diplome "koji obavlja delikatne operacije ,brez i malo odgovornosti.

ODGOVORITE
Name

Odgovor

12.06.2018 14:30

De mi samo reci gdje u EU treba neko imati licencu za bavljenje rudarstvom i koliko to kosta i gdje se za to skoluje? Tebi su ocigledno "brez"Licence izvadili mozak.

Name

Glas naroda

12.06.2018 15:10

Svaki privredni subjekt kao i lice sa profesionalnim zanimanjima mora imati licencu i za nju placa na godisnjem nivou.To znaci neprofesionalni rad bilo kog pojedinca je gubljenje licence gubljenje posla a samim time poslodavac nastupa odgovorno prema radniku,na vrijeme isplata.Svaka cast to se zove trzisna ekonomija.

Name

Glas naroda

12.06.2018 15:45

Da je ovaj zakon donesen prije ne bi se np. mnogi obogatili neovlastenim bolje receno kradjom sljunka iz Drine a samim time narusili tok rijeke.

Name

Re Odgovor,

12.06.2018 16:57

Glup si kao niko,ukoliko nisi znao;za određene delatnosti za koje je potrebna sr -str-sprema ,i ti je ne posedujes ;jedanputa u godini ministarstva za privredu organizuju -do 2a mesecna predavanja ,zavisi od toga kakvu delatnost bi obavljao :uzmimo za primer ,autoprevoznik "moras imati drzavni ispit( to ti je jedne vrste licenca ) (osposobljenost,zamislimo da ti neko da naupravljanje sleper od 500000 eura ,i dva puta toliko vrednost robe ;i ti pametnjakovicu to sve skupa u prvoj krivini stumbas u provaliju ,znaci cupe ,svaka skola ,i znanja se moraju nauciti i strucno potvrditi pred komisijom ,a i platiti :a to zto ti neznas gde si supalj ,e to je tvoj problem. pametnom dosta .

Name

Re Odgovor,

12.06.2018 17:17

Ko ce te zaposliti sa takvim mozgom ,pametnije ti je da nekoga pametnog oriupitas ,na jraju krajeva idi u opstinu ,u odel privredna komora i tamo ces sva uputstva dobiti ;i nepravi se benav .

Name

A disanje

12.06.2018 21:49

Uvesce Mile nama i licencu za disanje.I treba.Sta narod ima da dise.Treba i zrak da se proda i to beogradskim mafijasima.Jer oni su nasi.Vole oni nas.

Name

Milel

12.06.2018 14:13

Pa kad dodje nova vlada neka stavi zakon van snage i problem rijesen.

ODGOVORITE
Name

Glas naroda

12.06.2018 15:19

Koja god dodje morat ce isto uraditi,prosto EU propisi se moraju postovati.Daj obrazujte se vec jednom!!!

Name

Pavao M. Polo

12.06.2018 14:14

Licence za kradju imamo vec odavno. Mi znamo kako.

ODGOVORITE
Name

Milko

12.06.2018 14:17

Sto ne otvore kladionicu? Manji su nameti.

ODGOVORITE
Name

Mini hidrocentrale

12.06.2018 15:32

Da li i njihovi vlasnici plaćaju licencu?!!??

Name

No

12.06.2018 14:17

Ma samo udri! Reket postoji da se plaća.

ODGOVORITE
Name

Y

12.06.2018 14:19

Neracionalni porezi su privredno destimulativni. Progresivni trebaju razvijati privredne aktivnosti. Ovo liči na harač i namet.

ODGOVORITE
Name

KNJAZ

12.06.2018 14:25

Podsjetimo se: pitali knjaza Miloša "kako narod"? Odgovaraju mu: "ljuti se, bronda". A, on: "steži". Nakon nekog vremena opet će on: "kako narod"? Odgovaraju mu: "narod šuti"! Onda on njima: "otpuštaj"! Naravoučenije?

ODGOVORITE
Name

modricanin

12.06.2018 14:26

"Stimulisu" se potencijalni investitori da ulazu u privredu RS.

ODGOVORITE
Name

Glas naroda

12.06.2018 15:12

Trzisna ekonomija,konacno!!!

Name

Direkt

12.06.2018 14:41

Uvede i naknadu za vazduh!

ODGOVORITE
Name

dusanculi

12.06.2018 15:27

Trebali su davno dići rudnu rentu koja je najniža u Evropi ali se svojevremeno trebalo ugraditi nauštrb javnog interesa zbog koga je Republika Srpska ostala bez stotina miliona maraka , ali sada je zafalilo para pa udaraju po onim firmama koje se ne bave direktno ekploataciojom.

ODGOVORITE
Name

kiza

12.06.2018 15:29

Licence koje su uvedene, pa onda rasparcane na sto vise delova kako bi ovi drzavni moljci imali sta da jedu su upropastile gradjevinsku industriju u RS-u. Ali je.es privredu bitno je pre izbora obezbediti novac. A tu je srebrenka kralj. Vise se oko licenci ne zna ko pije a ko placa

ODGOVORITE